skip to Main Content
Zijn de giftige algen voor de kust van Tenerife een natuurverschijnsel of het gevolg van vies afvalwater?

Zijn de giftige algen voor de kust van Tenerife een natuurverschijnsel of het gevolg van vies afvalwater?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TENERIFE – Al enkele weken heeft men in de zee voor de kust van het Canarische Eiland Tenerife te maken met “microalgas” ofwel algen van het type “trichodesmium erythraeum”, ook wel zeezaagsel genoemd in het Nederlands. Volgens de autoriteiten zijn deze algen ontstaan als gevolg van de calima (warme Afrikaanse lucht), het gebrek aan wind en de intense hitte waarmee ook de Canarische Eilanden mee te maken hebben. In eerste instantie geloofde men dit verhaal totdat een inwoner van het eiland een video plaatste waarop te zien is hoe afvalwater zonder van te voren te reinigen de zee in wordt geloosd.

Sinds eind juni heeft men voor de kust van Tenerife, ter hoogte van de toeristische gemeente Arona te maken met algen die gezien worden als giftige algen die huidproblemen kunnen veroorzaken indien men ermee in aanraking komt. Het is al meerdere keren voorgekomen dat de strandwachten de rode vlag moeten hijsen omdat er groepen algen in grote bruine vlekken voor de kust aanwezig waren. Het is zelfs al voorgekomen, zoals op het populaire strand van Los Cristianos, dat er tussen de strandgasten allemaal schuim te zien is.

Volgens de autoriteiten gaat het hier om de gevolgen van een natuurverschijnsel die ontstaan is door de warme lucht van de calima, het gebrek aan wind en de hoge temperaturen. Dat klinkt natuurlijk allemaal logisch ware het niet dat experts van over de hele wereld al hebben aangegeven in verschillende studies dat het lozen van ongezuiverd afvalwater dit soort bruine vlekken in de zee en groepen algen kunnen veroorzaken.

Deze uitspraken komen nadat een inwoner van het eiland tenerife een video opname maakte en deze plaatste op facebook. Hierop is te zien hoe er vanuit de rotsen vies water met schuim de zee instroomt. Dat gebeurt volgens velen via illegale ondergrondse rioleringsbuizen waardoor het onbehandelde afvalwater de zee in stroomt, niet alleen op de plaats van de video maar op meerdere plaatsen langs de kust.

Terwijl er nu zwaar gediscussieerd wordt op de Canarische Eilanden en Tenerife in speciaal over het wel of niet bestaan van deze vuilwater dumpplaatsen en illegale rioleringsbuizen, geven de autoriteiten nog steeds aan dat het hier om een natuurlijk verschijnsel gaat welke vanzelf zal verdwijnen. Daarnaast geeft men vanuit de Canarische Overheid aan dat deze algenplagen geen negatief effect zullen hebben op het toerisme.

Feit is echter dat er nog steeds een algenprobleem is welke nog steeds niet is opgelost. Mocht het zo zijn dat deze algenplagen zijn ontstaan door het dumpen van onbehandeld afvalwater dan is de kans groot dat de Canarische Eilanden op een politiek schandaal afstevenen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ja waar staan de waterzuivering instelatie zo als
  Costa adele -Playa de las Américas -los cristianos tenerife heeft een miljoen inwoners
  Waar laten ze dat ik heb films gezien met illegale lozingen van meer dan honden stuks dit is de erste keer

 2. Ja waar staan de waterzuivering instelatie zo als
  Costa adele -Playa de las Américas -los cristianos tenerife heeft een miljoen inwoners
  Waar laten ze dat ik heb films gezien met illegale lozingen van meer dan honden stuks

 3. Vanuit het vliegtuig waren alle grote bruine banen te zien in de oceaan voor de kust van Tenerife. Dacht eerst dat een boot wat geloosd had ( voorheen nooit gezien, het word ook steeds drukker op het eiland) er zijn zo,n 100 lozing punten de zee in. Ik zou niet weten waar een zuiveringsinstallatie (s) staat, die alles kan verwerken.

 4. Ik neem aan dat er water samples genomen zijn voor analyse in het lab. Dan heeft men een beter beeld wat het is en waar het vermoedelijk vandaan komt. Bij illegaal lozen ook nog na het schoon spoelen blijven er sporen achter bij het vermoedelijke adres van illegale lozingen. Hopelijk is het niet al te agressief spul en valt de schade mee. In Spanje wordt er namelijk nogal veel vis geconsumeerd. En er in zwemmen is ook niet echt lekker. Er zijn normale mensen , maar er zijn ook inventiele achterlichten onder ons.

 5. Deze week hoorde ik iemand over schoon water in oceaan in vergelijking met Middelandse zee😜

  1. Klopt was ik Hugo althans ik gaf aan dat de middellandse zee bijna stilstaand water heeft en dat je dan weer in je eigen urine stap van de vorige dag als naar het strand gaat ,omdat mensen niet naar de we gaan.
   Het was het artikel van de vuilste stranden van Spanje en daar stond maar één strand gelegen aan de oceaan bij, de rest was allemaal middellandse zee.

 6. Als het zo is dat dit de oorzaak is, illegale rioleringsbuizen, kan het probleem in korte tijd opgelost worden.
  Wie kan die buizen zomaar plaatsen zonder dat iemand daar van afwist?
  Tis te hopen dat dit vlug opgelost is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken