Paniek in NL om jagende reuze-horrorteek die ook in Spanje voorkomt

Paniek in NL om jagende reuze-horrorteek die ook in Spanje voorkomt
Beeld: ABC

MADRID – Er is enige paniek in Nederland en Duitsland vanwege de zogenaamde jagende reuze-horrorteek met de naam hyalommateek. In Nederland werden in juli twee exemplaren gevonden en meteen werden de alarmbellen gerinkeld. In 2018 werd er een hyalommateek in Groot Brittannië gevonden en recent werd een Duiter in een ziekenhuis opgenomen na de beet van de gevaarlijke tropische hyalommateek die in o.a. Spanje voorkomt.

Het is nu bekend geworden dat in Duitsland in juli een man na een beet van de hyalommateek met vlekkenkoorts in het ziekenhuis is opgenomen. Het is de eerste keer dat in Duitsland iemand ziek is geworden door een beet van de hyalommateek die bijna drie keer zo groot en agressiever is dan een normale teek.

Nederland

In Nederland was in juli ook even paniek omdat er in het Drentse dorp Odoorn twee exemplaren werden gevonden. Het is niet dat men bang is voor teken maar wel wat deze reuzenteken met zich mee kunnen brengen waardoor ze ook wel horrorteken genoemd worden. De hyalommateek  kan namelijk het gevreesde Krim-Congovirus, dat voor ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen, met zich meedragen.

Dat was bij de Duitse patiënt niet het geval maar wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Deze kan leiden tot spierpijn, koorts, hoofdpijn en huiduitslag wat ook wel vlekkenkoorts wordt genoemd wat te behandelen is met antibiotica.

Jagers

De reuzenteken gaan actief op zoek naar mensen en dieren en kunnen slachtoffers al rennend wel honderd meter volgen. Daarnaast hebben ze blijkbaar goede ogen (in tegenstelling tot de normale teken) waardoor ze minutenlang achter hun prooi aan kunnen rennen. Daarom worden ze ook wel eens de jagende-horroteken genoemd.

hyalommateek

Spanje

De ‘garrapata hyalomma’ komt in grote delen van Spanje voor zoals op onderstaande kaart (van 31 januari 2019) te zien is. In Spanje zijn tot op het moment van schrijven twee personen overleden als gevolg van het Krim-Congovirus en de daarop volgende koorts (fiebre de Crimea-Congo). 

Het gaat om een 74-jarige man in Badajoz die eind juli 2018 aan de koorts bezweek en een 62-jarige man die reeds in 2016 in Ávila als gevolg van een beet van de hyalommateek overleed. Een 50-jarige verpleegster wist de tekenbeet in 2016 te overleven.

De hyalommateek komt in praktisch heel Spanje voor behalve langs de Atlantische kust zoals in de regio’s Cantabrië, Asturië, Galicië en Baskenland. Op de kaart is ook te zien dat er geen informatie bekend is over Catalonië en de regio Valencia terwijl de Balearen groen gekleurd is wat wil zeggen dat deze regio hyalommateek-vrij is.

De teken verspreiden zich door middel van trekvogels uit Afrika of het Middellands Zeegebied die larven en nimfen mee kunnen brengen. Als de hyalomma-nimfen zich met bloed hebben volgezogen laten ze zich in groene gebieden vallen. Normaal is het voor deze soort in Nederland niet warm en droog genoeg om te overwinteren maar aangezien de temperaturen stijgen kunnen teken langer overleven.

European Centre for Disease Prevention and Control
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rudy R.

Stephen King had het niet smeuïger kunnen vertellen!

“De reuzenteken gaan actief op zoek naar mensen en dieren en kunnen slachtoffers al rennend wel honderd meter volgen. Daarnaast hebben ze blijkbaar goede ogen (in tegenstelling tot de normale teken) waardoor ze minutenlang achter hun prooi aan kunnen rennen. Daarom worden ze ook wel eens de jagende-horroteken genoemd.”

Als ik mijn honden ga uitlaten neem ik altijd mijn vlammenwerper mee en brand alles in een straal van 100 meter plat….. dáár kunnen die monsters niet tegenop!

mar

Garrapatas, vieze beesten.
Schapen zitten ook altijd vol, maar dat zullen wel andere soorten zijn.
ik krijg al jeuk als ik eraan denk.

Lucia

Echt geen fijne beesten..

leo

1 van mijn honden is overleden door een teek, de ziekte van lyme. Was al gebeten door de teek als klein puppie zijnde voor we haar kregen want bij ons heeft ze er nooit 1 gehad. De parasiet was in slaap en kwam pas naar voren toen ze anderhalf jaar oud was. Niets hielp en 3 maanden later was ze dood. We hebben 3 dagen voor haar dood zelfs nog een bloedtransfusie gedaan als laatste redmiddel maar ook dat mocht niet baten. We missen haar nog elke dag.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.