Jachtseizoen in Spanje begint weer

Jachtseizoen in Spanje begonnen
Beeld: 123rf

Jachtseizoen in Spanje begint weer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De lezers die in de ‘campo’ of op het platteland wonen of dichtbij de Spaans natuur hebben binnenkort weer te maken met de geweerschoten van de jagers. Dat komt omdat in praktisch alle autonome regio’s het jachtseizoen begint. Gedurende een bepaalde periode is het toegestaan om op kwartels, tortelduif, duiven en kraaiachtigen te jagen tijdens de zogenaamde ‘media vela’.

Elke autonome regio heeft eigen regels en data wat betreft de jacht (caza) maar de ruim 800.000 jagers die Spanje heeft mogen op de donderdag, zaterdag en zondag en nationale of autonome (regionale) feestdagen vanaf de eerste zondag tussen 18 augustus en 21 september jagen.

Het is in praktisch heel Spanje (op uitzonderingen na) toegestaan om op donderdag, zaterdag en zondag te jagen op kwartels (codorniz), duiven (palomas) en kraaiachtigen (córvidos). Daarnaast is het alleen toegestaan om op de laatste zaterdag en zondag van augustus en de eerste zaterdag en zondag van september van zonsopkomst tot 12 uur ‘s middags te jagen op de gewone of Europese tortelduif (tórtola común o europea). Volgens de regels/wetten in Spanje is het toegestaan om op 5 dieren per dag per jager te jagen.

De data en dagen kunnen dus per autonome regio verschillen en we noemen ze niet allemaal hier op. Op deze website kun je een onderverdeling zien van autonome regio’s en de daarbij horende regels wat betreft het jagen.

Jagen in Spanje

Om in Spanje te kunnen jagen heeft een jager een jachtvergunning nodig die wordt afgegeven door de regionale overheid. Naast een jachtvergunning heb je ook een vuurwapenvergunning nodig die wordt uitgegeven door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken via de Guardia Civil politie afdeling vuurwapens en explosieven. Daarnaast moet je als jager verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid.

Spanje wordt door de jagers gezien als een uitstekend land om te jagen omdat 87% van de oppervlakte van Spanje bestaat uit jachtgebieden, dat wil zeggen van de 50.510.210 hectare is het mogelijk om in 43.945.027 hectare van Spanje te jagen, 12% meer dan 10 jaar geleden. De meeste en grootste jachtgebieden zijn te vinden in de autonome regio’s Castilië en León, Castilla-La Mancha en Andalusië.

In Spanje is het dus niet overal mogelijk om te jagen en is dat beperkt tot 3 typen jachtgebieden: 

Gecontroleerd jachtgebied: Deze gebieden vallen onder de regionale overheid die hun eigen wetgevingen hiervoor heeft (reservas régionales de caza).

Recreatieve jachtreservaten: Deze jachtreservaten worden beheerd door de recreatieve jachtverenigingen (cotos deportivos).

Privéjachtreservaten: Deze jachtreservaten worden beheerd door de eigenaren van deze jachtreservaten. Met toestemming van de eigenaar kan hier al dan niet tegen betaling gejaagd worden (cotos privados) of (cotos comerciales).  

Ga naar de inhoud