skip to Main Content
Spaanse machinist laat 109 treinpassagiers halverwege traject aan hun lot over uit protest

Spaanse machinist laat 109 treinpassagiers halverwege traject aan hun lot over uit protest

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

station2aMADRID – Een machinist op de Alvia trein tussen Santander en Madrid heeft halverwege bij een tussenstop bij het Osorno station in de provincie Palencia de 109 passagiers aan hun lot overgelaten door uit de trein stappen en weg te lopen. De reden voor dit vreemde gebaar was dat de machinist vond dat hij allang over zijn rijtijden heen was en daarom volgens zijn CAO en contractovereenkomst niet meer verder mocht rijden en ook uit veiligheidsoverwegingen de trein verliet.

Volgens de Spaanse treinmaatschappij RENFE gaat het hier om een bijzonder geval en iets wat nooit voorkomt omdat treinmachinisten over het algemeen een vorm van gezond verstand hebben om niet zomaar een trein met passagiers aan boord te laten staan. Volgens de vakbond echter handelde de machinist puur uit veiligheid op deze bijzondere manier omdat hij over zijn officiële uren heen was en dat gevaarlijk kan zijn voor de passagiers. Hij had schijnbaar al meerdere keren om een vervangende machinist gevraagd maar die kreeg hij steeds niet De vakbond zegt dat volgens de Spaanse wet een machinist, piloot of buschauffeur niet meer uren mag werken dan toegestaan om ongevallen en gevaarlijke situaties te voorkomen.

RENFE heeft inmiddels haar excuses aangeboden aan de 109 gestrande treinpassagiers die de route Santander-Madrid aflegden en grote vertragingen opliepen door deze vreemde actie. De trein vertrok uit Santander in Cantabrië om 7 uur ’s-Morgens en stond gepland om 11:37 uur aan te komen in Madrid. Om 9:15 uur echter bleef de trein in de provincie Palencia stilstaan. De passagiers hebben recht op een volledige teruggave van het treinticket ondanks het feit dat de trein later toch richting Madrid verder kon reizen met een andere “verse” machinist.

Het voorval met deze Spaanse trein komt slechts enkele dagen nadat in Galicië een Portugese trein naast het spoor tot stilstand kwam waarbij 47 gewonden en 4 doden te betreuren waren. Een te hoge snelheid bleek de veroorzaker van dit treinongeval te zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken