skip to Main Content
De in Spanje “verboden” blauwe wijn nu al een succes in de Verenigde Staten

De in Spanje “verboden” blauwe wijn nu al een succes in de Verenigde Staten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De blauw gekleurde wijn van de Baskische start-up Gïk Live werd in Spanje door de traditionele wijnbouwsector verboden en mocht ook niet de naam “vino” dragen waardoor er een einde leek te komen aan de droom van enkele studenten uit het Baskenland. De activiteiten van het bedrijf zijn nu echter weer hervat nu is gebleken dat de blauwe wijn wel een succes is in de Verenigde Staten waar de wijnbouwsector niet zo streng is wat betreft de naamgevingen en de kleur van wijnen.

In januari van dit jaar werd de blauw gekleurde wijn van Gïk Live in Spanje verboden want het was in de ogen van de wijnbouwsector geen traditionele wijn (te weten rood, wit, rosé en mousserende wijnen) en waarschijnlijk iets te innovatief, nieuw en te modern voor de Spaanse wijndrinkers. Nadat de traditionele wijnbouwsector een verbod van de naam wijn op de flessen had uitgesproken leek het erop dat het bedrijfje van enkele jonge Baskische wijnfans gesloten zou moeten worden.

Gïk wordt gemaakt met slechts Spaanse druiven uit verschillende regio’s zoals La Rioja, Zaragoza, León en Castilla-La Mancha en een paar kleine extra natuurlijke ingrediënten voor de blauwe kleur. De zoete en frisse smaak en de bruisende indigo kleur zijn de belangrijkste kenmerken van Gïk, de blauwe Spaanse wijn. De vino wordt dus gemaakt op basis van Spaanse druivensoorten en verkrijgt haar diepe elektrische blauwe tint door de toevoeging van anthyocyacin, een natuurlijk pigment gewonnen uit de huid van de druiven en indigo, een natuurlijke kleurstof afkomstig van de wede plant. En dat laatste, de toevoeging van het pigment, is blijkbaar in de Spaanse wijnen niet toegestaan waardoor er een verbod is gekomen op de blauwe wijn. Volgens de bedenkers en makers van Gïk is het oneerlijk want de wijn is een pure normale wijn slechts met een andere kleur.

De bedenkers van de blauwe wijn werden beschuldigt van blasfemie en moesten 3.000 euro boete betalen (wat eerst 32.000 euro was), moesten de naam vino van de etiketten halen en moesten de kleur van de wijn veranderen als ze als vino door het leven wilden gaan. Daar hadden de bedenkers geen zin in en dus werd er gezocht naar een andere markt buiten de traditionele wijnlanden zoals Spanje, Frankrijk en Italië. Die werd gevonden in de Verenigde Staten waar de wijn inmiddels erg populair aan het worden is.

De Amerikanen hebben volgens Gïk niet zo’n lastige wetten wat betreft wijnen en dus kan de blauwe wijn van Gïk een succes worden. Vooralsnog is er nog geen fles naar Amerika verstuurd maar via de eigen website zijn er wel al meer dan 30.000 flessen besteld die binnenkort naar de Verenigde Staten worden gevlogen. Aangezien GÏk iets nieuws en revolutionairs is en de Amerikanen wel gek zijn op experimentele dingen zoals een blauwe wijn, is de kans dus groot dat Gïk het helemaal gaat maken in de VS.

De eerste flessen Gïk zullen richting Florida, Texas en Massachusetts worden gevlogen maar Gïk wil ook New York, New Jersey, de rest van Florida, Nevada, Washington, Michigan en California gaan veroveren. Met het juiste product, een goede online winkel, een goede logistiek ter plaatse en een goede marketingstrategie is het succes verzekerd.

En jij, zou jij de blauwe wijn proberen? Of houdt je het liever bij de traditionele witte, rode, rosé of mousserende wijnen 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik dronk deze wijn al in Nederland, voor mijn smaak iets te zoet maar wel heel erg verrassend!
  Tijdens mijn leven in buitenland bood ik vaak rood, wit of blauw aan……
  maar blauw was dan bubbelwater…..
  Succes !!

 2. Dit soort blauwe wijn wordt hier in Villena (Alicante) al een paar jaar in een delicatessenwinkel verkocht. Deze wordt gemaakt van de Chardonnay druif en gebotteld hiervlak bij door Bodega Santa Margarita. Het heet ¨Pasion Blue¨ . Gewoon te koop dus.

 3. (blauwe) lucht verkopen in flesjes kan maar geen blauwe wijn?
  hypocrieter kan niet!

  1. Bijna alles wat we eten en drinken heeft smaak,geur en kleur stoffen, waarom wijn niet? Ik hem hem geprobeerd maar vond hem niet lekker! Als het niet ongezond is ben ik zeker voor innovatie !! Ik kocht hem omdat ik het grappig vond!!

 4. Spanje heeft van nature monopolitische bedrijven. Dus kom je met wat nieuws en ben je een bedreiging voor anderen dan moet je oppassen. Het je wat nieuws dat niemand heeft, zoals in mijn geval, dan heb je geen last. In USA kopen ze van alles. Ik had last van een oneerlijke concurrentie klant in de USA zelf en zei tegen de inkoper dat wij kwaliteit hadden en dat zij het zaakje in de maling namen met verboden toestanden (want dat was werkelijk het geval). De inkoper liet me weten dat de consumenten daar geen bezwaar tegen hadden (They do not care) en dat ik met een goedkopere prijs aan moest komen zetten zo in de stijl van die andere. Het werd me dus al snel duidelijk dat je in de USA van alles kan verkopen. Ik ging daar niet op in, want ik wil met verboden toestanden niets te maken hebben. Dus die zaak van de blauwe wijn begrijp ik best. Ook ik heb anthocyanine kleurstoffen verkocht en dit zijn wettelijk toegestane natuurlijke kleurstoffen en als ze dat in wijn stoppen blijft het een natuurlijke toestand. Dus dat Gik rustig doorgaat gaan ze het daar beslist maken in de USA. Natuurlijk heb ik ook andere produkten in de USA verkocht en mijn ervaring is dat je daar van alles verkopen kan, als je het maar goed presenteer. Ik heb zelf een boek geschreven met een titel van: “het allerslechtste boek ooit geschreven over………..” Dan waarschuw je de mensen en toch kopen ze het. Ongelovelijk maar waar.

  1. Hahaha, met zo’n reactie kan je even lachen. Goed gevonden hoor ! Het kwetst noch viseert niemand en de gezonde humor steekt de kop op. Doe zo verder, leuk !

  1. smakelijk (moet je hem wel via internet bestellen want in de winkels is deze wijn in Spanje niet te krijgen)

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken