skip to Main Content
Premier Spanje stuurt “burofax” naar kranten wat betreft rectificatie nieuws master
OKdiario

Premier Spanje stuurt “burofax” naar kranten wat betreft rectificatie nieuws master

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Premier Spanje stuurt "burofax" naar kranten wat betreft rectificatie nieuws master

OKdiario

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez stond gedurende ruim 48 uur volledig in de schijnwerpers vanwege een  vermoedelijk plagiaat wat betreft zijn master zoals gemeld door de kranten ABC, El Mundo en OKdiario. Vanaf het begin van dit nieuwe hoofdstuk rondom universiteitsmasters in Spanje heeft Sánchez gezegd dat de kranten onjuiste informatie verstrekken en dat hij rectificatie wilde zien. Gebeurt dat niet dan zal Sánchez justitiële maatregelen nemen, aldus de premier.

Pedro Sánchez werd op woensdag door Ciudadanos-leider Albert Rivera tijdens een normale parlementaire zitting en zonder dat deze vraag op de politieke agenda stond uitgedaagd om zijn master eindwerkstuk te laten zien. Sánchez reageerde woedend maar wist wel te melden dat er rondom zijn master geen twijfels bestaan, dat deze op internet staat ingeschreven en dat er een gedrukt exemplaar in de universiteit aanwezig is.

Het duurde niet lang of tientallen journalisten spoedden zich naar de universiteit om het meer dan 400 pagina’s tellende werkstuk in te zien. Op donderdag gaf Sánchez toestemming om van het gedrukte exemplaar een digitale versie, die nog niet bestond (iets wat niet verplicht is), te maken en deze vrijdag op internet te plaatsen zodat iedereen het kan inzien. Daarnaast zegt de PSOE-leider en premier van Spanje dat het werkstuk door twee verschillende softwaresystemen is gecontroleerd op plagiaat en dat er niets werd gevonden.

Ondanks deze volgens hem transparante en snelle actie vindt Sánchez dat de kranten El Mundo, OKdiario en ABC hem persoonlijk blijven aanvallen en eist hij een rectificatie van de onwaarheden die volgens hem zijn gepubliceerd. Sánchez heeft de kranten een officieel document gestuurd wat de naam “burofax” heeft in Spanje, zeg maar een aangetekende brief die als officieel document dient. Daarin eist hij dat de kranten de onwaarheden verwijderen en hun excuses aanbieden.

De kranten in kwestie hebben dit echter nog niet gedaan en voorlopig geven ze aan dat ze dit ook niet gaan doen. De kranten ABC en El Mundo staan in Spanje bekend als politiek gekleurde kranten met een voorkeur voor de conservatieve kant van de politiek. OKdiario hangt daar een beetje tussenin maar staat redelijk bekend als een sensatiekrant met een conflictueuze hoofdredacteur.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Meer politieke schandalen rondom universiteit masters in Spanje[/su_note]

Casado (PP)

Terwijl Sánchez volgens zijn eigen partij openheid heeft gegeven en transparant is wat betreft zijn eindwerkstuk, vindt de PSOE en met hen ook andere politieke partijen dat de PP en Ciudadanos ook het een en ander moeten verklaren.

Zo heeft een rechter op donderdag aan de officier van justitie gevraagd om de master van de kersverse PP-partijleider Pablo Casado te onderzoeken. Casado wist direct na het master-gate schandaal rondom zijn voormalige collega Cristina Cifuentes diverse documenten aan de pers te tonen die moesten aangeven dat bij hem alles in orde was. De journalisten klaagden echter dat ze deze werkstukken niet mochten inkijken waardoor het dus onmogelijk is om te bewijzen wat erin staat.

Desondanks blijven Casado en de PP volhouden dat de partijleider open, duidelijk, transparant en eerlijk is geweest. Er wordt echter gevraagd om de laptop van Casado te onderzoeken omdat de hele thesis daarop geschreven is. Casado wil zijn computer echter niet afgeven en weigert de inhoud van zijn master te tonen waardoor de onzekerheid alleen maar toeneemt.

Rivera (Ciudadanos)

Dan is er ook nog wat commotie over de Ciudadanos-partijleider Albert Rivera die het hele debat over de master van Sánchez begonnen is maar niets zegt over de master van Casado. Zo wist Rivera op zijn CV te zetten dat hij afgestudeerd was met een doctoraat in rechten. De autonome universiteit van Barcelona ontkent dit echter omdat Rivera nooit zijn studie heeft afgemaakt en nooit een eindwerkstuk heeft ingeleverd. Volgens Ciudadanos komt dit omdat Rivera een carrière koos in de politiek.

Daarnaast heeft men bij de informatie op de website van de partij plots erbij gezet dat Rivera een master heeft, iets wat vóór donderdag nog niet op de partij en congres websites stond vermeld. Volgens Ciudadanos hoeft hier geen item van gemaakt te worden want dit is niet belangrijk.

Rivera heeft zelf altijd gezegd dat hij zijn doctoraat niet heeft afgemaakt en dat hij geen thesis heeft maar dit stond wel op zijn CV en op diverse websites, volgens de politieke partij een technische formaliteiten fout.

E-mails

Het hele master-gate schandaal en een van de hoofdrolspelers in het geval van Cifuentes, Casado en de recent afgetreden minister van Volksgezondheid Montón is ook weer negatief in het nieuws gekomen. De reden daarvoor is dat er bij de Universidad Rey Juan Carlos meer dan 5.000 e-mails van de jaren dat de eerder genoemde personen de vermeende masters behaalden zijn gewist en plotseling zijn verdwenen. Niemand kan dit verklaren maar het ruikt wel naar een complot of opzet wat zeker verder zal worden onderzocht.

Het hele master-gate gebeuren wordt ongetwijfeld vervolgd…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Er moet bij vermeld worden dat de oorspronkelijke beschuldiging van plagiaat aan het adres van Sanchez door Rivera gebaseerd was op het feit dat er een boek in omloop is waarin letterlijk stukken uit de doctoraat thesis van Sancheze staan. Nu blijkt echter dat dat het de boek is die stukken de thesis heeft overgenomen (bevestigd door de auteur zelf) en niet omgekeerd. Een tweede groot verschil is dat de andere beschuldigingen over gepruts met CV en diploma’s steeds hun oorsprong vonden in de medial waar onderzoek aan voorafgegaan was door journalisten terwijl dit bij de doctoraat van Sanchez het geval niet is (hier is het Rivera die dit, zonder bewijzen voor te leggen, is gaan verkondigen in de Spaanse parlement)

  2. De Spaanse mentaliteit kennende, die altijd gepaard gaat met veel bloemrijke taal, zijn de C.V. altijd op een erg hoog niveau. Zo schrijven ze graag dat ze goed Engels kennen en als puntje bij paaltje komt kennen ze amper 100 woorden. Maar daar zijn we ondertussen al aan gewend met die politieke lui. Nu ze graag Franco naar boven halen willen, zijn er natuurlijk ook vele andere die alles naar boven halen willen wat betreft de thesis van de premier. Het worden gezellige tijden en hier zijn de journalisten bepaald niet dom en gaat het nu hard tegen hard. Vóór de burgeroorlog in 1936 hadden we tussen de jaren 1930 – 1936 een Juan March, en er kunnen best nu meerdere van die figuren loslopen die gaarne bereid zijn om het één en ander te ondersteunen.

    1. Erasmo, de Engelse taal is en blijft hier een probleem.
      En dat terwijl toerisme juist zo belangrijk is voor Spanje.
      Na lange tijd in de Spaanse industrie te hebben gewerkt, heb ik met de Engelse taal de meest waanzinnige scenario’s meegemaakt, maar die zal ik je besparen….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken