menu: rubrieken, zoeken & meer

Klinische tests corona-vaccin gestart in Spanje

Klinische tests corona-vaccin gestart in Spanje
Beeld: Freepik

Klinische tests corona-vaccin gestart in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Samen met België en Duitsland is Spanje deze maandag begonnen met het testen van een corona-vaccin op mensen. Daarvoor worden 190 gezonde kandidaten tussen de 18 en 55 jaar en vanaf 65 jaar oud getest. De vrijwilligers worden de komende maanden in de ziekenhuizen La Paz en La Princesa in Madrid en Marques de Valdecilla in Santander getest.

Het Spaanse Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) heeft eind augustus toestemming gegeven om het corona-vaccin klinisch op mensen te testen. Het vaccin dat getest wordt is ontwikkeld door de farmaceutische organisatie Janssen Research and Development dat sinds 1961 onderdeel is van het Amerikaanse Johnson & Johnson. 

De klinische testfase vormt onderdeel van een tweede fase dat samen met Spanje ook in België en Duitsland wordt uitgevoerd met in totaal 590 vrijwilligers waarvan dus 190 in Spanje. Met deze proeven moet men over enkele maanden weten wat eventuele bijwerkingen zijn en hoeveel van het vaccin toegediend kan en moet worden om beschermd te zijn tegen COVID-19.

Deze klinische tests vormen onderdeel van de tweede testfase nadat de eerste fase succesvol werd afgerond onder 1.045 vrijwilligers in België en de Verenigde Staten. Volgens het Spaanse geneesmiddelenbureau heeft testfase één laten zien dat het vaccin veilig is en dat er geen bijwerkingen waren bij mens en dier.

De klinische fase in Spanje is zoals gepland in de tweede week van september begonnen waarna de uitslagen pas over 6 tot 7 maanden bekend zullen zijn. In een optimistisch scenario kan dan tegen het einde van 2021 het vaccin op de markt gebracht worden.