Search
menu
Search

Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken

Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken
Beeld: Pixabay

Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging heeft enkele maanden geleden een nieuwe website gelanceerd waarop je op een interactieve kaart de kwaliteit van de lucht op veel plaatsen in het land kunt checken. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de grote stedelijke centra waardoor de bevolking geadviseerd kan worden over de actuele luchtkwaliteit.

Het Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico heeft twee websites ter beschikking die door iedereen bekeken kan worden om de actuele luchtkwaliteit te achterhalen op veel plaatsen in Spanje.

Het gaat om DEZE KAART met de ‘Calidad de Aire’ en DEZE KAART met de ‘Índice Nacional de Calidad de Aire’. In beide gevallen wordt elk uur de actuele informatie van meer dan 500 meetpunten die verspreid door Spanje staan verzameld en getoond op de websites en met interactieve kaarten. 

Op deze kaart wordt de waarde daarna weergegeven in een schaal van 0 tot 500 waarbij het hogere getal de kwaliteit van de lucht aangeeft (hoe hoger hoe slechter). Er wordt verder ook met kleurcodes gewerkt op een kaart terwijl de andere kaart standaard de NO2 waarde of hoeveelheid stikstofdioxide aangeeft. 

Er wordt verder ook gekeken naar andere stoffen die in de lucht voorkomen zoals SO2 of zwaveldioxide; O3 of troposferisch ozon; PM10 of zwevende deeltjes met een doorsnee kleiner dan 10 micrometer en PM2,5 of deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer.

kaart1

Op de andere kaart wordt gebruik gemaakt van kleurcodes en de benamingen (blauw) buena (goed); (groen) razonablemente buena (redelijk goed); (geel) regular (Regulier); (rood) desfavorable (ongunstig); (donkerrood) muy desfavorable (erg ongunstig); (paars) Extremadamente desfavorable (extreem ongunstig) en een kleine zwarte punt voor sin datos (geen gegevens). 

kaart2
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?