Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken

Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken
Beeld: Pixabay

Twee manieren om de luchtkwaliteit in Spanje te checken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging heeft enkele maanden geleden een nieuwe website gelanceerd waarop je op een interactieve kaart de kwaliteit van de lucht op veel plaatsen in het land kunt checken. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de grote stedelijke centra waardoor de bevolking geadviseerd kan worden over de actuele luchtkwaliteit.

Het Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico heeft twee websites ter beschikking die door iedereen bekeken kan worden om de actuele luchtkwaliteit te achterhalen op veel plaatsen in Spanje.

Het gaat om DEZE KAART met de ‘Calidad de Aire’ en DEZE KAART met de ‘Índice Nacional de Calidad de Aire’. In beide gevallen wordt elk uur de actuele informatie van meer dan 500 meetpunten die verspreid door Spanje staan verzameld en getoond op de websites en met interactieve kaarten. 

Op deze kaart wordt de waarde daarna weergegeven in een schaal van 0 tot 500 waarbij het hogere getal de kwaliteit van de lucht aangeeft (hoe hoger hoe slechter). Er wordt verder ook met kleurcodes gewerkt op een kaart terwijl de andere kaart standaard de NO2 waarde of hoeveelheid stikstofdioxide aangeeft. 

Er wordt verder ook gekeken naar andere stoffen die in de lucht voorkomen zoals SO2 of zwaveldioxide; O3 of troposferisch ozon; PM10 of zwevende deeltjes met een doorsnee kleiner dan 10 micrometer en PM2,5 of deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer.

Op de andere kaart wordt gebruik gemaakt van kleurcodes en de benamingen (blauw) buena (goed); (groen) razonablemente buena (redelijk goed); (geel) regular (Regulier); (rood) desfavorable (ongunstig); (donkerrood) muy desfavorable (erg ongunstig); (paars) Extremadamente desfavorable (extreem ongunstig) en een kleine zwarte punt voor sin datos (geen gegevens). 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.