Search
menu
Search

42 dagen wandelen door de Pyreneeën voor het goede doel

42 dagen wandelen door de Pyreneeën voor het goede doel
Beeld: 42_tipsxtoc / instagram

42 dagen wandelen door de Pyreneeën voor het goede doel

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Wie de aandacht wil trekken, dient dat op een bijzondere manier te doen. Carlos Ferraz en Menchu Casamayor, een koppel uit Zaragoza, wil meer aandacht voor de obsessieve compulsieve stoornis (OCD). Hun dochter lijdt namelijk aan de ziekte. Gedurende 42 dagen lang trekken ze met de rugzak door de bergen om dat doel te bereiken.

Voor Carlos en Menchu was de ontdekking niet eenvoudig. Hun dochter werd na een paar moeilijke jaren gediagnosticeerd met een obsessieve compulsieve stoornis (trastorno obsesivo-compulsivo (TOC)). Al vanaf haar 13e vertoonde het meisje vreemd gedrag. Eerst ging het volgens de dokter gewoon om de puberteit, maar al snel lukte het niet meer goed te studeren, moest ze van school veranderen en werd ze gepest. De diagnose bracht verlichting. 

Een obsessieve compulsieve stoornis is een psychische aandoening die wordt gecategoriseerd als angststoornis. Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) hebt en/of dwangmatige handelingen (compulsies) uitvoert. De dwanggedachten geven jou een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug.

Na een aantal moeilijke jaren slaagde de dochter van Carlos en Menchu er in een relatief normaal leven op te bouwen. Het koppel wil die ervaring bundelen en iets terug doen voor mensen die aan de aandoening leiden, zeker nadat de pandemie veel mentale problemen nog verergerde. 

Door met de rugzak 42 dagen door de Pyreneeën te trekken, willen Carlos en Menchu symbolisch om aandacht vragen voor het probleem. “De dagelijkse rugzak bevat dingen die erg gewoon en eenvoudig zijn voor de meeste mensen, zoals opstaan, je klaarmaken of het huis verlaten”. “Dat is niet zo voor wie aan een obsessieve compulsieve stoornis lijdt. We moeten hen helpen zodat hun last lichter is en ze enkel het nodige op de rug dragen.” Wie het koppel wil volgen kan dat HIER doen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?