skip to Main Content
Amerikaanse Hispanic Council legt in een video de situatie in Catalonië uit

Amerikaanse Hispanic Council legt in een video de situatie in Catalonië uit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In een korte video probeert de The Hispanic Council uit de Verenigde Staten de Spaanssprekende burgers uit te leggen wat er aan de hand is in Spanje met de Catalonië crisis. Het gaat hier om een stichting die probeert de relaties tussen de VS en Spanje te promoten. Het nieuws dat Catalonië zich wil afscheiden van Spanje om een eigen republiek te vormen heeft ook min of meer de Amerikanen bereikt maar echt duidelijk is het niet.

“Spanje is een moderne democratie die openstaat voor iedereen en gebaseerd is op solidariteit” zijn de eerste woorden in de korte video van The Hispanic Council. Volgens de video is Catalonië een van de welvarendste regio’s van Spanje maar ook een regio met een van de grootste vrijheid wat betreft de eigen regionale regering. Verder wordt er gezegd dat Catalonië nooit een zelfstandig land is geweest maar onderdeel van het Aragonese rijk wat daarna met het Koninklijk Castilla y León Spanje vormde.

Verder wordt er nog omschreven dat de Catalanen in een democratie leven waar men de vrijheid heeft om te denken en zeggen wat ze willen, net zoals in de rest van Spanje en de Europese Unie. De culturele eigenschappen van Catalonië zijn daarnaast erkend en beschermd, aldus de spreekster.

Men gaat verder over het feit dat Spanje een democratie is met als hoogste wet de grondwet. Elke mogelijke afscheiding van Spanje zou goedgekeurd moeten worden door de 47 miljoen inwoners van Spanje en niet alleen de 7,5 miljoen inwoners van de deelstaat Catalonië. Daarbij is een meerderheid van de stemmen van belang en niet een minderheid.

Gezien het feit dat het referendum in Catalonië buiten de wet om is georganiseerd en verboden werd door het Constitutioneel Hof, dient de centrale regering in Madrid de grondwet te verdedigen net zoals elke andere Europese Unie landen zou moeten doen, aldus de video.

Of je het nu eens bent of niet met de video, het is een korte maar duidelijke uitleg over de democratie, grondwet en de situatie in Catalonië en Spanje op dit moment.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken