skip to Main Content
Herdenking van 77 jaar geleden gefusilleerde voorloper van Puigdemont, Lluis Companys

Herdenking van 77 jaar geleden gefusilleerde voorloper van Puigdemont, Lluis Companys

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – 77 jaar geleden op 15 oktober 1940 werd Lluis Companys door het regime van Franco gefusilleerd nadat hij door het Duitse Gestapo in Frankrijk gevangen was genomen en uitgeleverd aan de troepen van Franco. Na een kort proces werd Lluís Companys op deze datum in Barcelona, in de slotgracht van het kasteel van Montjuïc geëxecuteerd. Lluis Companys was een Catalaanse nationalist die als regiopremier van Catalonië ooit de voorloper was van de huidige Carles Puigdemont en gedurende korte tijd een afscheiding van Spanje aankondigde.

Op zondag stond men stil bij het overlijden van Companys 77 jaar geleden. In het kasteel van Montjuïc was een sobere bijeenkomst waar o.a. de burgemeester van Barcelona bij aanwezig was maar ook de huidige regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont. Net zoals Puigdemont op dit moment probeert, deed Companys in oktober 1934 hetzelfde door de volledige onafhankelijkheid uit te roepen. Companys werd toen gearresteerd en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf maar kwam later weer vrij. Na een korte vlucht in 1939 naar Frankrijk werd hij uiteindelijk uitgeleverd aan Spanje en werd hij door het regime van Franco in 1940 gefusilleerd.

Herhaling geschiedenis

77 jaar later lijkt de situatie zich te herhalen nu opnieuw de Catalaanse separatisten en nationalisten proberen de onafhankelijkheid van Spanje uit te roepen. Op maandag 16 oktober dient de huidige regiopremier Carles Puigdemont aan de centrale regering in Madrid duidelijk te maken of hij op 10 oktober nu wel of niet de unilaterale onafhankelijkheid heeft uitgesproken. Mocht Puigdemont de afscheiding bevestigen dan heeft hij tot donderdag 19 oktober de tijd om deze afscheiding weer in te trekken waarna de centrale regering dankzij artikel 155 van de Spaanse grondwet actie kan ondernemen waarbij ook Carles Puigdemont gearresteerd kan worden voor opruiing en een vorm van staatsgreep. Uiteraard wordt Puigdemont niet zoals Companys 77 jaar geleden doodgeschoten maar de regiopremier kan wel voor jaren achter de tralies verdwijnen. Datzelfde geldt overigens ook voor andere leden van politieke partijen, het Catalaanse parlement, de Catalaanse politiechef Trapero en de twee Jordi’s van het ANC en Omnium Cultural die op maandag 16 oktober voor opruiing voor de rechter moeten verschijnen.

Companys: Catalaanse nationalist

Companys werd in 1920 voor het eerst gearresteerd voor zijn linkse en Catalaans-nationalistische activiteiten en op het kasteel La Mola opgesloten. Na zijn vrijlating in 1921 was hij één van de oprichters van de republikeinse en nationalistische Catalaanse partij Unió de Rabassaires. De steeds sterker wordende separatistische neigingen in Catalonië waren één van de redenen van de staatsgreep van generaal Miguel Primo de Rivera, de kapitein-generaal van Barcelona. De nieuwe dictator verbood alle politieke partijen. Companys en de zijnen weigerden zich hierbij neer te leggen en Companys zat tijdens de dictatuur van Primo de Rivera meerdere malen in de gevangenis.

In 1930 trad Primo de Rivera af en in april 1931 werden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden die door de republikeinen en socialisten waren gewonnen. De kort voor de verkiezingen opgerichte Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), waar ook Companys toe behoorde en wat de huidige partij is van de vicepremier van Catalonië Oriol Junqueras, had de gemeenteraadsverkiezingen in de Catalaanse steden gewonnen. Companys werd lid van de gemeenteraad van Barcelona en kort daarop burger-gouverneur van die stad. Kort na de gemeenteraadsverkiezingen verliet koning Alfonso XIII Spanje en werd de republiek uitgeroepen. Op 14 april 1931 riep de voorman van de ERC, kolonel Francesc Macià de “Catalaanse Republiek binnen de Iberische (Spaanse) federatie” uit. In 1933 werd Lluís Companys gekozen tot voorzitter van de ERC en na het overlijden van Macià (1934), volgde Companys hem op als president van de Generalitat, de regering van Catalonië.

Korte onafhankelijkheid

In oktober 1934 nam de Spaanse regering de centrum-rechtse CEDA partij op in de regering. Dit leidde in heel Spanje tot stakingen en opstanden. De Catalaanse regering maakte van deze onrust gebruik door de volledige onafhankelijkheid van Catalonië (6 oktober) uit te roepen. Het Spaanse leger onderdrukte het separatisme in Catalonië en de leden van de Generalitat (regering), evenals andere Catalaanse nationalisten, werden gearresteerd. Tijdens zijn proces werd Companys veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. De verkiezingen van februari 1936 werden gewonnen door het linkse Volksfront, waar ook de ERC toebehoorde. Eén van de eerste maatregelen van de Volksfrontregering van de nieuwe premier Manuel Azaña was een algemene amnestie voor de leiders van de opstand van 1934. Companys kwam vrij en werd opnieuw president van de Generalitat van Catalonië en de Catalaanse autonomie werd hersteld.

Burgeroorlog

Op 17 juli 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. De Generalitat koos de zijde van de republikeinse regering in Madrid. Op 19 juli 1936 kwamen de Spaanse nationalisten (dit waren de tegenstanders van de Catalaanse nationalisten en de republikeinen) in Barcelona in opstand. Companys probeerde de eenheid in Catalonië te bewaren, maar eind 1936 eiste de Russische consul in Barcelona het aftreden van diverse ministers. Aanvankelijk weigerde Companys, maar omdat de Sovjets dreigden de militaire en economische steun aan Catalonië te zullen staken, ging Companys schoorvoetend akkoord.

Terechtstelling

Op 26 januari 1939 viel Barcelona in handen van Franco’s nationalisten en Companys en zijn regering vluchtten naar Frankrijk. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk werd Companys door de Duitse Gestapo gearresteerd en aan Franco uitgeleverd. Na een kort proces werd Lluís Companys op 15 oktober 1940 in Barcelona, in de slotgracht van het kasteel van Montjuïc geëxecuteerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Spanje vandaag, geef eens geen extreem-rechtse informatie. Companys werd niet opgepakt wegens opruiing. Het Catalaanse regime was wettelijk, erkend door de Spaanse republiek waartegen massamoordenaar Franco in opstand gekomen is.

    1. Companys stierf als een van de honderdduizenden die zich tegen Franco hadden verzet, en niet vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid. Voor dat laatste kreeg hij een gevangenisstraf en kwam kort daarna vrij.

    2. “Spanje vandaag”: geef toch eens eerlijke kommentaar als het Franco en zijn nazaten betreft?…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken