menu: rubrieken, zoeken & meer

Is de achtste corona-golf echt begonnen in Spanje nu het aantal covid-patiënten stijgt?

Is de achtste corona-golf echt begonnen in Spanje nu het aantal covid-patiënten stijgt?
Beeld: Canva

Is de achtste corona-golf echt begonnen in Spanje nu het aantal covid-patiënten stijgt?

MADRID – Terwijl het Ministerie van Volksgezondheid bij de presentatie van de wekelijkse corona-cijfers sprak over een kleine stijging van covid-patiënten in de ziekenhuizen, schrijven sommige kranten in Spanje al over de start van de achtste corona-golf. Maar is de situatie in Spanje wel ernstig genoeg om nu al te spreken over een nieuwe ‘ola de corona’.

Het aantal ziekenhuisopnames van covid-patiënten is de afgelopen week met 19 procent gestegen naar 3.303 personen, ongeveer 600 meer dan een week daarvoor. Dit is het hoogste aantal covid-patiënten in ziekenhuizen sinds 26 augustus. De druk op de ziekenhuizen is echter niet erg veel gestegen want slechts 2,69 procent van de ziekenhuisbedden is bezet met covid-patiënten. Wat betreft de covid-patiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat gestegen naar 174 patiënten, 2 procent van alle UCI-bedden.

Er zijn volgens de wekelijkse gegevens 20.652 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in Spanje waardoor het totaal aantal positief geteste personen sinds maart 2020 is gestegen naar 13.462.593 personen. De afgelopen zeven dagen zijn ook 68 personen met of door covid-19 overleden waardoor het aantal officieel geregistreerde en bevestigde covid-doden steeg naar 114.641 personen.

Recent is men in Spanje begonnen met het zetten van de vierde corona-prik bij alle personen vanaf 60 jaar waarbij men is begonnen met de groep 80-plussers, bewoners van verzorgingshuizen en kwetsbare personen. In totaal zijn in Spanje 40.657.640 inwoners vanaf 5 jaar met twee corona-prikken en hebben 26.000.111 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken.

Wat betreft de eventueel te nemen corona-maatregelen wordt daar in Spanje nog niet over gediscussieerd omdat de situatie nog niet alarmerend is. Zoals bekend geldt in Spanje nog steeds een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zoals bus, trein, tram, metro en taxi en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.

Mondkapjes blijven verplicht in Spanje
De afgelopen week is door het team van experts in samenspraak met de autonome regio’s besloten dat de mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht blijven in Spanje.
www.spanjevandaag.com