skip to Main Content
Catalaans “fake news” wat ook door Puigdemont en TV3 gedeeld werd over Catalaans praten in Vueling vliegtuig

Catalaans “fake news” wat ook door Puigdemont en TV3 gedeeld werd over Catalaans praten in Vueling vliegtuig

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Elke dag zijn er honderden nieuwsberichten die als “fake news” omschreven kunnen worden. Veel van deze berichten worden verspreid via de sociale media en soms ook gedeeld door kranten en televisiejournaals. In de meeste gevallen probeert men een nieuwsbericht te bevestigen maar soms wordt iets te snel gedeeld waarna blijkt dat iets niet waar is. Dat gebeurde het afgelopen weekend met het nieuws dat twee vrouwen uit een vliegtuig van Vueling waren gezet omdat ze Catalaans hadden gesproken.

Het bericht dat twee vrouwen uit een vliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling die de route Barcelona-Menorca vloog werden gezet werd als eerste gepubliceerd in de lokale krant Menorca.info en overgenomen door andere kranten en ook het Catalaanse televisiekanaal TV3 die er meteen een item van maakte in het journaal. Dat werd weer opgepikt door o.a. de afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont die er niet lang over deed om deze discriminatie en aanval op de Catalaans taal op Twitter te delen.

Na de massale verspreiding van dit bericht kwamen er ook andere geluiden naar buiten zoals die van andere vliegtuigpassagiers die in hetzelfde toestel zaten en verklaarden dat de uit het vliegtuig gezette vrouwen verzocht werden het toestel te verlaten omdat ze onbeschoft tekeer gingen tegen de stewardess die zelfs in huilen uitbarste.

Versie “slachtoffers”

Het voorval deed zich voor op een Vueling vlucht van Barcelona naar het eiland Menorca op zaterdag 11 november. Volgens het verhaal van de 72-jarige Margarita Camps Ca zat zij in het vliegtuig en moest ze iets wat ze bij haar benen had gezet in de kofferruimte boven haar hoofd plaatsen omdat ze bij de nooduitgang zat. Zij wilde dat niet doen en antwoordde in het Catalaans waarop de stewardess zei dat de passagier Spaans moest praten tegen haar waarop een woordenwisseling ontstond. Een andere vrouw verdedigde de 72-jarige passagier waarop de piloot erbij werd gehaald en volgens de Catalaanse vrouwen hen onbeschoft vertelde dat ze niet mee mochten vliegen en door de politie uit het vliegtuig werden gehaald omdat ze onbeschoft en beledigend tegen het personeel waren. Nadat de vrouwen uit het vliegtuig waren gezet hebben ze een klacht ingediend bij Vueling omdat ze geen Catalaans praten aan boord van het vliegtuig en omdat ze in hun ogen uit het vliegtuig werden gezet omdat zij juist wel Catalaans praten.

Andere versie

De andere kant van het verhaal werd later verteld door verschillende andere passagiers aan boord van het vliegtuig die reageerden op de krantenberichten. Zij vertellen juist dat de twee vrouwelijke passagiers een hele “show” opvoerden en de stewardessen beledigden en verbaal aanvielen waarbij een stewardess al huilend door haar collega werd weggehaald. De piloot verzocht de vrouwen daarop om vanwege ordeverstoring het vliegtuig te verlaten waarna ze door de Guardia Civil begeleid werden. De vrouwen weigerden Spaans te praten met de stewardess die wat later bleek, uit Asturië afkomstig is en geen Catalaans praat. Zei vroeg de vrouwen Spaans te praten maar die weigerden dit. Het probleem was echter dat deze twee passagiers bij de nooduitgang zaten en volgens de regels van Iberia, de moedermaatschappij van Vueling, dient de veiligheidsinformatie voor die stoelen alleen in het Spaans en engels gegeven te worden, aldus de krant Vozpopuli. Toen de vrouwen verzocht werd het vliegtuig te verlaten begon een van hen hysterisch te schreeuwen dat ze in Catalonië waren en dat het belachelijk was. Na het voorval sprak de piloot tegen de overige passagiers om hen uit te leggen wat er gebeurd was waarop het hele vliegtuig spontaan applaudiseerde.

De vraag is nu natuurlijk, welk verhaal moet men geloven. Is er sprake van Fake news zoals vermeld in de kranten of werden de vrouwen daadwerkelijk vanwege de Catalaanse taal uit het vliegtuig gezet, iets wat overigens erg onwaarschijnlijk klinkt. Wat wel zeker is, is het feit dat gedurende het hele Catalonië conflict er van beide kanten veel onwaarheden zijn geschreven en nog steeds worden geschreven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Iedereen die ooit wel eens gevlogen heeft en in de buurt van de nooduitgangen heeft gezeten, weet dat je bij de stoelen voor de nooduitgangen geen bagage onder je stoel mag plaatsen. De stewardessen van iedere maatschappij attenderen de passagiers van die stoelen vóór de vlucht daar altijd op. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dat onvriendelijk gebeurt. Hoe ver kan het gaan met een taal en een strijd?
  Wie moet je geloven?
  Ik geloof de lieve stewardess uit Asturië (ook al ken ik haar niet), die waarschijnlijk ook nog in gebarentaal heeft duidelijk willen maken dat de koffers in het bovenvak moest.

  1. En zo staat er ook Aragon en Valencia gemeld. Die onderscheidingen zijn gemaakt omdat er eigenlijk maar een keer in SPANJE gereden kan worden (heb ik ooit eens ergens gelezen)

 2. Ik heb een nichtje die jarenlang met haar Madrileense vriend in Madrid gewoond had. Toen ze eens naar Barcelona op vakantie gingen kon zij als Hollandse meid die perfect Spaans sprak overal terecht en werd vriendelijk te woord gestaan in het Spaans. Als haar vriend echter iets wilde dan konden diezelfde Catalanen ineens geen Spaans meer en gingen over in het Catalaans.
  Ik heb een Spaanse medewerkster die nog niet zo heel lang geleden naar wederom Barcelona gingen met haar man maar behoorlijk gefrustreerd terugkwamen omdat ze gewoon vaak agressief werden benaderd en met hun Spaans maar zelden terecht kon. Dit soort verhalen hoor ik regelmatig. Het is duidelijk dat er in Catalonië een misplaatste minachting naar de rest van Spanje bestaat. En allemaal doordat ze al jaren door politici en separatistische media worden voorgelogen en opgehitst. Het is goed dat daar nu eens een eind aan gaat komen.

 3. Verbaast mij niets, het zijn doordrammers en ze doen er vaak erg vervelend over. In Barcelona kan je je kind niet naar de openbare school in het Spaans sturen tenzij je voor een onbetaalbare privé school kiest, dat is toch ongelofelijk? Kinderen in de kleine dorpen van Catalunya spreken geeneens Spaans meer, hun ouders, opa´s en oma´s en leraren spreken enkel Catalaans. Ik ben er vaak goed klaar mee hier maar je kan er weinig aan doen

  1. Even een reactie op luca f
   Ten eerste….. de kinderen in catalunya zijn twee talig
   Men spreek perfect Spaans…. niet zoals in andalucia…of in andere delen van Spanje.
   En natuurlijk hun eigen taal.
   Raar dat bijna alle presentatoren op de Spaanse tv veel uit catalonia afkomstig zijn…. waarom zal dat zijn? Vanwege hun Catalaans….of hun perfect Spaans?
   Ten tweede….. de privé scholen in Spanje zijn overal net zo duur…
   En als laatste…. als je er zo klaar mee bent…. met het hele gebeuren in Catalaans, ga je toch lekker weg!
   Jij hebt echt een probleem…… de kinderen genieten in alle talen…maar het zijn de ouders die altijd moeilijk doen.
   En de kinderen in Galicië of Pais vasco…… maar daar hoor je niets van.
   Altijd maar weer… catalunya aanvallen….vergeet niet dat ze je met open armen hebben ontvangen toen je hiernaar toe verhuisde.
   Je woont in een land waar twee talen worden gesproken…
   That’s it…. zo niet…… ADEU

   1. Even een reactie op Marco. Jij vindt dat een ander een probleem heeft omdat men een andere mening heeft? Als er zo perfect Spaans gesproken wordt door iedereen, waarom doen ze dat dan ook niet, als de situatie daarom vraagt? Zie hier het antwoord op de situatie is het vliegtuig. Nog even wat, in Spanje worden meerdere talen gesproken, waarvan mijn mening is dat Spaans toch echt prevaleert, omdat Spanje nu eenmaal Spanje is. Voor de rest vind ik je reactie beetje kinderachtig, altijd Catalunya aanvallen, doet mij aan Calimero denken. Wijlen Henry Ford zei eens, je kunt mijn auto’s in alle kleuren krijgen, als het maar zwart is. Is dit wat je bedoeld met tweetalig? Hoe kan jij nu weten of iemand met open armen is ontvangen? Kennen jullie elkaar?

    1. Heb ik vroeger al eesn geschreven: ik vroeg, in het Castellaans, aan een “mosso” in Barcelona de weg naar de kathedraal; hij antwoordde mij gewoon in het Catalaans.
     Op een camping bij Vic (Taradel) is de menu in het restaurant eentalig Catalaans. Op aanvraag kan je er ook een krijgen in het Engels. Maar vraag er geen in het Catalaans of ze kijken je buiten.

   2. @Marco, jouw reactie valt precies in het plaatje van de stugge Catalaan, bij een schrijntje kritiek schiet je in de zelfverdediging en geef je aan dat iedereen die niet pro-Catalunya is maar op mag rotten. Ik betaal mijn belasting en ik woon in SPANJE. Op het paspoort van elke Catalaan staat SPANJE. Misschien kan je het beste samen met de hele Puigdemont enclave naar Perpignan verhuizen, daar ontvangen ze je vast met open armen

 4. Als je bij de nooduitgang zit word je geacht instructies in de lokale landelijke taal (Spaans) of het Engels te kunnen opvolgen, lukt je dat niet dan mag je vanwege de veiligheid daar niet zitten.

 5. Welke versie van het verhaal ook klopt, het is hoe dan ook weer een voorbeeld van hoe gestoord de Catalanen met hun taal omgaan. Ik ken vele voorbeelden van Catalanen die tegen buitenlanders of andere Spanjaarden botweg weigeren om Spaans te praten. Dit gedrag is vooral in de laatste 5 jaar weer toegenomen.
  Vorige week zat ik aan boord van een internationale vlucht vanaf Barcelona. Het bandje met veiligheidsvoorschriften werd afgedraaid in het Engels en…… Catalaans. Geen Spaanse versie. Wat een waanzin. Er waren misschien 10% van de passagiers die Catalaans kunnen begrijpen, maar toch wordt het gewoon doorgedramd.
  Ook in het toerisme zien we deze drammerigheid steeds vaker. Ze jagen de Spaanse en buitenlandse toeristen op deze manier gewoon weg.
  Deze nationalistische Catalanen hebben helemaal niets in Europa en de rest van de wereld te zoeken.

  1. Ik heb dat ook meegemaakt in Barcelona dat een ambtenaar weigerde om iets anders dan catalaans met me te praten. Uiteindelijk verwees hij me door naar een ander raampje waar een collega wel bereid was om Spaans te spreken, maar ik moest wel 3 keer herhalen dat ik geen catalaans verstond voordat hij me bot wegstuurde.

 6. Ja, Bergpiek zal niets nalaten om aandacht te trekken, want bijna iedereen is hem al vergeten in Brussel. Het wachten is nu op een nieuwe tweet van hem om de zaak recht te zetten. Die gaat echt wel komen hoor, want het is een keurige heer.
  Overigens is niet Iberia het moederbedrijf van Vueling, maar IAG.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken