skip to Main Content
Ergste droogte sinds 20 jaar treft grote delen van Spanje waardoor er steeds meer gebrek aan water komt

Ergste droogte sinds 20 jaar treft grote delen van Spanje waardoor er steeds meer gebrek aan water komt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft te maken met een van de droogste periodes van de laatste 20 jaar. Volgens de experts op dit gebied heeft Spanje nu te maken met de gevolgen van drie jaar weinig regen waardoor de stuwmeren niet meer gevuld zijn en op het laagste niveau van de laatste 20 jaar zijn komen te staan met slechts een gemiddelde capaciteit van 37,22% terwijl dat vorig jaar rond dezelfde tijd nog 48,17% was en 10 jaar geleden 53,6%. De laatste keer dat de stuwmeren zo leeg waren was in 1995, aldus de gegevens van het Ministerie van Landbouw.

Sinds het jaar 1990 zijn er slechts twee eerdere periodes geweest dat de stuwmeren zo leeg waren, dat was in 1994 en in 1995 wat toen gezien werd als een van de grootste periodes van droogte sinds jaren. Dit jaar heeft met name het noordwesten van Spanje, te weten de regio Galicië, te maken met de grote droogte, iets wat op zich vreemd is want dit is juist de regio in Spanje waar meer regen te zien is dan zonneschijn. De Duero rivier in Galicië is voor slechts 29,8% gevuld en de Miño rivier voor 38,6%.

Noordwest Spanje

De stuwmeren in Galicië zitten nog voor slechts 41,74% gevuld, iets wat vorig jaar rond dezelfde tijd nog 53,17% was en 10 jaar geleden 58%. In Asturië is dit iets beter waarbij de stuwmeren voor 52,69% gevuld zijn maar dat was vorig jaar 65% en 10 jaar geleden 67%. In Cantabrië zijn de stuwmeren nog maar voor 28,17% gevuld terwijl dat vorig jaar 36,7% en 10 jaar geleden 56% was.

Noordoost Spanje

De stuwmeren in de regio Catalonië zitten gemiddeld voor 52,26% vol, ongeveer hetzelfde als de 52,36% vorig jaar maar stukken minder dan de 64,17% van 10 jaar geleden. In de Comunidad Valenciana zijn de stuwmeren schrikbarend leeg met slechts 23,46% gemiddeld wat toch beter is dan de 21,29% van vorig jaar maar weer veel minder dan de 33,27% 10 jaar geleden. In de regio Murcia zijn de stuwmeren voor 18,79% gevuld wat beter is dan vorig jaar toen dat 13,42% was maar weer slechter dan 10 jaar geleden toen de stuwmeren voor 23,83% gevuld waren.

Zuid Spanje

In de deelstaat Andalusië zijn de stuwmeren gemiddeld voor 35,84% gevuld wat veel minder is dan de 49,08% van vorig jaar en stukken minder dan de 55,35% van 10 jaar geleden. In de regio extremadura zijn de stuwmeren gemiddeld voor 46,71% gevuld wat minder is dan de 55,19% van vorig jaar en de 59,32% van 10 jaar geleden.

Centraal Spanje

De regio’s in het midden van of centraal Spanje hebben redelijk goed gevulde stuwmeren zoals in de Comunidad de Madrid waar deze gemiddeld voor 53,11% gevuld zijn maar dat was vorig jaar nog 66,7% en 10 jaar geleden iets minder met 64,52%. In Castilla y León heeft men lege stuwmeren waarbij deze voor slechts 29,53% gevuld zijn terwijl dat vorig jaar nog 52,5% en 10 jaar geleden 53,8% was. Datzelfde geldt ook voor Castilla-La Mancha waar de stuwmeren gemiddeld voor 17,96% gevuld zijn terwijl dat vorig jaar 27,2% was en 10 jaar geleden 35,36%. In de deelstaat Aragón zijn de stuwmeren ook voor minder gevuld met 42,68% terwijl dat vorig jaar nog 52,86% was en 10 jaar geleden 56,47%.

Gevolgen

De leegstand van de stuwmeren en rivieren en het gebrek van regenwater zorgen niet alleen voor minder kraanwater maar ook voor een lagere opwekking van elektriciteit waarbij men opnieuw de kolen en aardgas moet aanspreken om stroom op te wekken. Tot nu toe is de hydro-elektrische opwekking – die geen koolstofdioxide (CO2) uitstoot en daarom als een hernieuwbare bron wordt beschouwd – in 2017 in vergelijking met dezelfde periode van 2016 met 49,2% gedaald. Die kloof is gevuld met steenkool (met een stijging van 27,9%) en aardgas (30,7% meer dan in 2016). Dat is voor de consumenten te merken in de portemonnee omdat de elektriciteit duurder is geworden omdat slechts 32,8% van de stroom tot nu toe dit jaar opgewekt is door middel van een hernieuwbare bron zoals hydro-elektrische opwekking, windenergie en zonne energie.

Vegetatie

Op satellietbeelden die de Spaanse weerdienst Aemet op Twitter plaatste is te zien dat tussen 31.10.2014 (rechts) en 31.10.2017 (links) er in 22 jaar tijd veel minder vegetatie te zien is in Spanje, iets wat af te lezen is uit het gebrek van de bruine plekken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De afbeeldingen en het Spaanse commentaar van AEMET zijn in uw artikel helaas verkeerd vertaald. Verder blijkt dat het commentaar van AEMET in het Spaans ook al niet klopte. Als u namelijk de betreffende webpagina van AEMET bezoekt door op een van de afbeeldingen te klikken blijkt dat een ingenieursbureau (IngenierosMontes CyL) kritiek uit op de onjuiste uitleg die AEMET heeft gegeven en dat AEMET daarop reageert door dat toe te geven. Dit neemt uiteraard niet weg dat er sprake is van droogte in grote delen van Spanje.

  2. precies dezelfde gedachte deel ik , er is geen verantwoordelijk gedrag t.a.v regenwater. Als men al het water goed zou opvangen , zou er meer irrigatie kunnen zijn , daardoor meer groen , met gevolg meer regen. In feite belast de droogte van spanje en andere landen , tot overstromingen op andere delen in de wereld .Waardoor er weer oogsten verloren gaan en enorme schades worden veroorzaakt . hoe meer de bodem vocht vast houdt , hoe minder overstromingen.Het is pure verspilling van zoet water.

  3. Ik heb al verschillende keren een flinke wolkbreuk meegemaakt. Je ziet dan de straten veranderen in rivieren en dan laat men het water gewoon naar de zee lopen. Waarom kan dat niet opgevangen worden ? Bestaan er in Spanje geen rioleringen ?

  4. Even voor de juistheid het volgende: de vergelijking in de grafieken gaan niet met 10 jaar geleden, maar met het 10-jaars gemiddelde . Dit is iets wezenlijks anders, omdat dit gemiddelde aangeeft wat het ongeveer zou moeten zijn.
    Dan blijkt inderdaad dat vooral de regio Zuid-Oost Spanje er nog niet heel beroerd bijstaat door de kletsnatte , afgelopen winter.
    Maar inmiddels begint het wel te wringen , omdat de afgelopen regenmaanden september en oktober bijna niets gevallen is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken