skip to Main Content
Hoogte pensioenuitkering in Spanje erg afhankelijk van regio waar men woont

Hoogte pensioenuitkering in Spanje erg afhankelijk van regio waar men woont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sommige belangrijke zaken in Spanje zijn vreemd genoeg niet helemaal landelijk geregeld en zijn sterk afhankelijk van de regels en wetten in de 17 autonome deelstaten die het land rijk is. Dat geldt ook voor de pensioenen en de hoogte van het maandelijkse bedrag wat gepensioneerden in Spanje ontvangen. Er zijn enorme verschillen waarbij iemand in het Baskenland meer zal ontvangen per maand dan een gepensioneerde in Extremadura fo Galicië.

Er zijn in Spanje enorm grote verschillen in de hoogte van de pensioenuitkering (aow-uitkering) of in het Spaans “pensiones”. Zo ontvangt een gepensioneerde (jubilado) in Pais Vasco (Baskenland) gemiddeld per maand 1.320 euro maar een gepensioneerde in Extremadura of Galicië gemiddeld iets meer dan 881 euro per maand. Dit is te lezen in dit PDF document van het Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Verschillen

Deze verschillen zijn te zien in de onderstaande lijst die door het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid werd gepubliceerd over de maand oktober. Hierop is te zien dat het Spaanse gemiddelde “pensión por jubilación” 1.068,38 euro is, een 1,95% meer dan oktober vorig jaar maar de inwoners van Baskenland, Madrid en Navarra daar met respectievelijk 1.320,62 euro, 1.261,33 euro en 1.210,47 euro ruim boven zitten. Ook de gepensioneerden zullen meer dan het landelijk gemiddelde ontvangen in Asturië met 1.298,78 euro, Aragón met 1.116,41 euro, Cantabrië met 1.135,24 euro, Catalonië met 1.086,60 euro, La Rioja met 1.111,57 euro, Ceuta met 1.160,14 euro en Melilla met 1.119,20 euro.

Inwoners die pensioengerechtigd zijn in de overige autonome deelstaten ontvangen minder dan het landelijk gemiddeld, te weten Castilla y León met 1.046,32 euro, Balearen met 982,24 euro, Castilla-La Mancha met 985,12 euro, Canarische Eilanden met 1.004,79 euro, Comunidad Valenciana met 974,47 euro, Andalusië met 963,50 euro en helemaal onderaan de lijst dus de eerder genoemde deelstaten Galicië met 889,50 euro en Extremadura met 881,03 euro gemiddeld per maand.

Totaal

In totaal zijn er 9.552.302 personen in Spanje die een vorm van een “pensión” ontvangen waarbij meer dan de helft, te weten 5.858.984 personen een uitkering ontvangen voor “jubilación” wat een pensioen is, 2.703.349 vanwege de “viudedad en orfandad” ofwel nabestaandenwet, 948.920 vanwege arbeidsongeschikt en 41.049 voor familiehulp. Het bedrag wat maandelijks uitgekeerd wordt aan alle uitkeringen is opgelopen tot 8,8 miljard euro, een 2,97% meer dan oktober 2016.

Ontwikkeling

Het pensioen in Spanje is dit jaar, net zoals de afgelopen jaren, opnieuw verhoogd maar slechts met 0,25%, het minimale wat de Spaanse regering verplicht is te verhogen. Helaas is de inflatie vele malen hoger waardoor de jubilados er weer op achteruit zijn gegaan. Toch hebben de gepensioneerden in Spanje de afgelopen 10 jaar tussen 2007 en 2017 hun pensioenen met meer dan 25% zien stijgen van 678 euro in 2007 naar 1.068 euro in 2017. Het levensonderhoud is gedurende die 10 jaar echter vele malen duurder geworden dan de 25% aan pensioenverhogingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Pensioenverhoging van € 678 naar € 1068 is geen 25% maar ruim 57%. Spelling nu aardig onder de knie, nu ook de cijfertjes nog…(-;

 2. Niet geloven wat er allemaal gezegd wordt over pensioen en uitkeringen. Dit is alleen voor de rijken. De meerderheid krijgt maar 600-700 euro en velen ook veel minder. In Spanje is het niet “leven”, maar “overleven”.

  1. Inderdaad! De pensioenen zijn respectievelijk € 786,90 voor samenwonenden en € 637,70 voor alleenstaanden. En dat is dan als je 15 jaar gewerkt hebt. Huisvrouwen zoals ik krijgen voor het niet oficieel gewerkt hebben: € 368,90!!! Hoe moet je hier van leven?????

 3. Altijd interessante artikelen over dit soort zaken. Jammer dat er niet wordt vermeld of de bedragen per persoon of voor een echtpaar zijn. Ik neem aan dat het voor een koppel is, gezien de bedragen. Wat krijgt dan een alleenstaande? En…..het zullen bruto bedragen zijn?
  Is een arbeidsverleden en/of een aanwezigheid in Spanje ook van belang?

 4. als je hier in spanje heel u leven gewerkt hebt en een pensioen krijgt van rond de 500 á 600 euro mag je al heel blij zijn, velen krijgen dit zelfs niet en wat betreft de deflatie, een daling van de prijzen, in welk jaar dit was, daar zal ik nog eventjes moeten naar zoeken, wijzelf hebben daar niets van ondervonden, anderen blijkbaar wel.

   1. wat een onzin is dat, elk weldenkend mens weet dat er achteruitgang is

  1. Supporter, ik zou een brief schrijven naar het INE, met als inhoud: Wat een onzin publiceren jullie over de inflatie en deflatie.
   Wellicht lucht dat op. Als je echt nergens meer in gelooft, ook niet in de officiële instanties ,heb je een groot probleem op deze planeet.

   1. geloven? in dit? officiële instanties? ze schrijven wat hen uitkomt maar als je een beetje ouder en wijzer (misschien komt dit nog) zal worden en ervaring hebt zal je dit wel kunnen plaatsen.
    en problemen?
    die heb ik niet ome jan maar bedankt voor u suggestie

 5. Ik heb het even opgezocht en de inflatie in Spanje van 2007 naar 2017 bedraagt 11,6%. De gepensioneerde is er dus i.t.t. wat is het artikel beweert wordt in koopkracht op vooruit gegaan.
  Er wordt vaak vergeten dat er tijdens de crisis jaren van deflatie is geweest, waarbij de koopkracht autonoom steeg.

 6. Het enige wat ik raar vind is: U krijgt pensioen uit eigen land (Belgie) en hebt recht op pensioen in Spanje door hier te werken, naargelang uw pensioen omhoog gaat in Belgie, hoe jaar minder U krijgt in Spanje. Vb: iemand kreeg 500 € in Spanje , na 7 jaar kreeg hij nog 200 €.

  1. Ik trek ook een Belgisch en een Spaans pensioen en bij iedere opslag uit Belgie is er nooit iets afgegaan hier.Die 2 pensioenen hebben niets met mekaar te maken.

 7. En hoe zit het met mensen die slechts een deel van hun leven (buitenlanders) in Spanje hebben gewoond? Hebben zij ook recht op een Spaans pensioen?

 8. Ik neem aan dat de bedragen volledige pensioenen (AOW) betreffen. Wie weet hoe het zit met aanspraken op dit pensioen. Heeft iedereen van 65 (67) en woonachtig in Spanje recht op dit pensioen? Of gelden er allerlei regels, waardoor men mogelijk maar een deel of helemaal niets ontvangt? Ik heb vernomen dat ook het arbeidsverleden een rol speelt, maar op welke manier is mij onbekend.
  Wie weet hoe het zit met de pensioenen in Spanje?

  1. In Spanje moet je je pensioen echt opbouwen door het betalen van de sociale lasten wanneer je werkt. Werk je niet of werk je zwart dan bouw je dus niets op. Alleen bij vrouwen wordt gecompenseerd per kind omdat ze bij de geboorte een tijd niet konden werken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken