skip to Main Content
Gezondheidszorg in Spanje: de beste in Europa?
Freepik

Gezondheidszorg in Spanje: de beste in Europa?

GERONA – Er wordt dikwijls gezegd en geschreven dat de gezondheidszorg in Spanje op een heel hoog peil staat, maar is dat wel zo? En mikken ze met die uitspraak dan op de private zorg of het publieke gedeelte? Hieronder staat de ervaring van een van onze lezers met de Spaanse gezondheidsdienst. Herken je dit of heb je andere ervaringen?

Om in aanmerking te komen voor een private ziekenzorg moet je een verzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Eerst krijg je dan een ellenlange waslijst voorgeschoteld die je helemaal en waarheidsgetrouw dient in te vullen. Als daaruit dan blijkt dat je een aandoening hebt die dure medische zorg nodig heeft, wordt ofwel dat deel uitgesloten ofwel wordt de volledige aanvraag geweigerd.

Heb je ooit een operatie ergens of op meerdere plaatsen gehad? Dan worden die delen van je lichaam ook netjes geweigerd voor verdere opvolging. Ik heb dit aan den lijve mogen ondervinden en het was dus al snel duidelijk dat ik aangewezen was op de publieke zorg in Spanje via de Centro de Salud. Tot zover geen probleem, want ik had daar toch dikwijls goede berichten over ontvangen!

Een Centro de Salud (of in Catalonië kortweg CAP genoemd) wat doet dat eigenlijk? Een CAP is een eerstelijns zorg waar huisartsen en verplegend personeel tewerkgesteld zijn. Als na een gesprek of onderzoek blijkt dat je opvolging nodig hebt van een specialist, dan verwijzen zij je door, meestal naar het plaatselijk ziekenhuis. Gezien ik maandelijkse opvolging nodig heb voor mijn ogen, werd ik dus doorverwezen naar het ziekenhuis in Blanes “De La Selva”, dienst oftalmologie.

Het eerste contact met de oftalmoloog daar was weerzinwekkend. Eens binnen in het kabinet, vroeg de dokter wat hij kon betekenen voor mij. Toen ik hem vertelde dat ik elke maand injecties nodig heb in mijn ogen keek hij mij kort aan in de ogen (zonder apparatuur en van op afstand) en zei toen droogweg, nee hoor, dat heb jij helemaal niet nodig.

Gezondheidszorg in Spanje: de beste in Europa?
Freepik

Verbaast zei ik tegen de man dat ik die inspuitingen al krijg toegediend sinds 2015 en dat je eerst een scan dient te nemen van de ogen om te kunnen vaststellen of een behandeling nodig is waarna hij zei: nee hoor, dat hoeft niet want ik kan dat zo zien en jij hebt dat niet nodig. Dan de recente scans en verslagen uit België aangeboden aan hem, maar dit weigerde hij om te bekijken. Is dat van een dokter in België? Die zijn gek zei hij! 

Dat is zowat het relaas van het eerste bezoek aan die dienst in augustus van dit jaar. Sindsdien ben ik zelfs niet meer op die dienst geraakt, want wat de CAP ook doet, hij geeft hier geen gevolg aan en ik krijg dus geen afspraak meer.

De CAP is een dienst die erg goed werk doet, vriendelijke mensen die met veel passie trachten te helpen waar mogelijk. Maar hun macht is erg beperkt en zij kunnen dus niets beginnen tegen een specialist. Zij raadden mij vervolgens aan om via een spoeddienst binnen te gaan in een ander ziekenhuis. Ik heb dit gedaan in de volgende ziekenhuis “Barcelona – Val ‘D’hebron”, “Badalona – Can Ruti” en “Gerona – Josep Trueta”. 

In Barcelona en Badalona hebben ze mij onderzocht en beiden vonden dat ik dringend hulp nodig had, maar ik diende die wel in Blanes te gaan halen. Zij mochten dit niet uitvoeren zonder toestemming. In Gerona vroegen ze enkel naar de doorverwijzing en gezien ik die niet had, werd ik weer wandelen gestuurd. Dan maar naar de spoeddienst in Blanes dacht ik, maar zonder mij zelfs te ontvangen, zei de dokter aan de telefoon tegen het medisch personeel dat ik dat niet nodig had.

Vervolgens werd er aan mij gevraagd om een klacht neer te leggen tegen die dokter in het ziekenhuis. Eerst had ik hier een probleem mee, want je komt toch niet in Spanje wonen om ruzie te maken? Maar goed, omdat zowel de CAP als het ziekenhuis vertelden dat dit de enige mogelijkheid was, heb ik dan uiteindelijk een brief opgesteld. Ik heb dit op een zeer beleefde en vriendelijke manier geformuleerd omdat ik er vanuit ging dat je die man later toch nog kan nodig hebben. 

Mijn verbazing was groot toen ik een weigering hierop kreeg en dat bleek dat diezelfde dokter zijn eigen klacht moet beoordelen, gezien die man ook het hoofd van die afdeling is. Ondertussen is ook gebleken dat diezelfde dokter allerlei zaken zit te verzinnen om zijn gelijk te halen, zoals het argument dat dit medicijn “Eylea”, niet verkrijgbaar zou zijn in Spanje. 

Ik heb mij laten onderzoeken door een private dokter in Polimedic in Blanes, Dr.Felip. Deze bevestigd na een grondig onderzoek en scans dat ik wel degelijk deze behandeling nodig heb en dat men in zijn klinieken werkt met hetzelfde medicijn Eylea, dus wel verkrijgbaar in Spanje zonder enig probleem. Alleen kost die behandeling maandelijks ongeveer 4.000 euo.

Freepik

Een vriend hier in Blanes wist mij te zeggen dat ik dan beter van CAP zou veranderen, zodat ik ook verbonden zou zijn met een ander ziekenhuis. Blijkbaar kan je als “permanent” resident kiezen in welke gemeente of stad je jouw CAP wilt hebben en dit doe je in Catalonië via deze website.

In de praktijk is gebleken dat dit kan, maar ik stuitte wel op verzet in de CAP van Mataro, welke ik had gekozen als nieuwe CAP. Dus alles weer teruggezet naar Blanes. Nu heb ik op vraag van de CAP in Blanes documenten ingevuld voor een second opinion en ingediend in het ziekenhuis in Blanes. De keuze waar een andere dokter mij dan gaat onderzoeken is in samenspraak gevallen op Barcelona, Val d’Hebron. Deze procedure duurt minstens 1 maand en, … moet goedgekeurd worden door de arts die mij in Blanes heeft gezien. 

Rapporten, verslagen en scans van andere artsen die mijn noodzaak tot behandeling aantonen, mogen niet in overweging worden genomen, terwijl de art van Blanes WEL zijn bevindingen en beoordeling mag en kan zal toevoegen voor de nieuwe arts in Barcelona. Hierdoor slinken je kansen enorm natuurlijk. Het is zelfs niet zeker of men je dan oproept om gezien te worden, het kan ook zijn dat je een brief met de beslissing in je bus krijgt.

Sinds ik hier woon ben ik dus nog steeds aangewezen op geneeskundige zorgen in België en vlieg ik dus elke keer heen en weer. Na deze ervaringen heb ik dus mijn twijfels over hoe goed het systeem en de gezondheidszorg in Spanje dan toch wel is. 

Ik wil mijn verhaal wel afsluiten met een positieve noot en dat is de enorme steun en hulp die ik kreeg en nog steeds krijg door een geweldig team van mensen in de CAP in Blanes.

Waarom maak ik mijn verhaal openbaar? Om mijn ervaring te delen met anderen en misschien levert het wel andere mogelijkheden op.

Auteur: Johan Riebeek

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 77 reacties
 1. Prima geregeld in Almeria en ben de heren chirurgen dankbaar want ze hebben mijn leven gered. Kwam aan bij urgencias met klachten, werd onderzocht, mocht het ziekenhuis niet meer uit en er werden meteen allerlei onderzoeken gedaan. Na een paar dagen een datum voor een operatie vastgesteld, die ook nog eens werd vervroegd, en ging vrijwel meteen onder het mes. Kanker, met goede afloop dankzij het snelle reageren, én zeer deskundige chirurgen. Ook de nabehandelingen, chemotherapie, allemaal als zeer positief beleefd. Verschillende keren later nog bij de urgencia geweest en als er iets werd vastgesteld kreeg ik op zeer korte termijn een behandeling. Idem dito bij oogarts.. Niet al te lange wachttijd en alle nodige onderzoeken gehad, plus snelle operatie. Niets van een wachttijd van enkele maanden.
  Verder is mijn spaans zeer redelijk maar op medisch gebied zijn er toch woorden die ik niet meteen begrijp. Er wordt alle moeite gedaan om het me uit te leggen tot tekeningetjes aan toe. In het andere geval schrijven ze het voor me op zodat ik het thuis kan opzoeken. Zal allemaal verschillend zijn per regio maar hoe dan ook, van mij geen slecht woord over de gezondheidszorg. Ik verwacht dan ook niet het onmogelijke. Hoor overigens de meest wilde verhalen hoe het patienten in Nederland vergaat. Vaak niet beter dan de hierboven beschreven verhalen.

 2. Mijn huisarts van de CAP stuurde me door naar een NKO van de Seguridad Social. Na een lange wachttijd van 4 maand mocht ik op visite. De visite verliep normaal met een paar onderzoeken en ik moest een nieuwe visite aanvragen aan de receptie en aangeven dat het “dringend” was. Aan de receptie werd ik verwittigd voor de lange wachttijden en toen ik het kaartje met de datum en het uur kreeg, was mijn reactie opluchting want het was maar een week wachten. Ze wezen me er echter op dat ik naar het jaar moest kijken, een jaar en een week wachten dus!! Mijn huisarts van de SZ heeft me toen aangeraden me direct in een privé mutualiteit in te schrijven vóór er eventueel een etiket op mijn probleem zou geplakt worden want dan zou mijn probleem buiten het contract vallen. Die privé-mutualiteiten functioneren inderdaad als autoverzekeringen. Zonder blozen maken ze de vergelijking met een auto als je een nieuwe offerte aanvraagt voor een hoger tarief. Net als een auto als je van een basic verzekering naar een all risk wil overstappen, moet de auto gecheckt worden en wat “niet perfect” is valt niet onder de verzekering. Met die private ziekteverzekeringen is het net hetzelfde: je moet kunnen bewijzen dat je geen gezondheidsproblemen hebt zoniet weigeren ze je te verzekeren en als je ze verzekeren, verzekeren ze enkel het deel waar je “gezond” bent. Zoals in het artikel kan ik beamen dat het personeel in CAP wel vriendelijk is, maar dat ze niet veel kunnen helpen voor specialisten en complexere behandelingen. Met de zogenaamde mútuas sanitarias betaal je maandelijks een bedrag maar je mag zelf zoveel specialisten bezoeken als je wil en zonder de wachttijden van de Seguridad Social. Let wel, enkel van toepassing op het gezonde deel van je lichaam ofwel dat het gezondheidsprobleem pas vastgesteld wordt als je al ingeschreven bent 🙂

  1. Hier en Nederland betaal je 200 euro’s per maand plus 385 eigen risico en je bed ook en lang wachtlijsten en Spanje is gratis de ziekenzorg

 3. Dit is nu al de derde maal dat mijn reacties blijkbaar niet goedgekeurd worden door de redactie, niettegenstaande mijn reacties steeds volledig objectief zijn en geen beledigingen bevatten of onwaarden (fake news). Als dit zo doorgaat zie ik niet in waarom nog deel te nemen aan reacties !!! Groeten van een ontvreden gebruiker van de Spanje vandaag .

 4. Inderdaad, woon al 3 jaar hier in Pulpi en betaal mooi mijn belastingen ben resident !
  Heb een kankergezwel dicht tegen mijn oog, veel last van wegens ontsteking! Begonnen met onderzoeken in terreros, doorgestuurd naar Huercal overa, daar kreeg ik het antwoord, dat doen we hier niet! Te dicht tegen het ook! Doorgestuurd naar Almeria, na 2 bezoeken hetzelfde antwoord, doorgestuurd naar Granada! 260km rijden!!!!
  Bon gisteren wederom naar Granada voor hoofd en nek scan, ondanks mijn telefonische afspraak stond ik niet op de lijst, na veel aandringen mocht ik dan toch wachten voor de scan! Na 4,5 uur zitten te wachten uiteindelijk vernomen dat de dokter al weg was!!!!!!! Dus de communicatie tussen de diensten is zero! Alsook tussen de ziekenhuizen nihil!
  En dat in de tijd van de computer!
  Nu wederom een afspraak proberen te maken met Almeria voor de scan!
  Erg omslachtig, via de apotheker een afspraak met de medico in terreros maken, deze moet mij een document geven met doorverwijzing naar Almeria, dan naar Almeria met dit papier en om een afspraak vragen, dan wederom.afwachten op een telefoontje met de data en uur van de afspraak!!!!!! Almeria is ook 125km!!!!
  Teleurgesteld en nog steeds afwachtende!!!!

 5. Mijn ervaring gisteren met de Salud: Voor verder onderzoek moet er een bloed, urine en faces onderzoek komen.
  WACHTLIJST TOT EIND JANUARI

 6. Wat ik zie in de Spaanse ziekenhuizen, is dat je uitstekend wordt verzorgd door slecht betaalde mensen, je wordt uitvoerig onderzocht en je krijgt goed te eten.
  Heb je geen particuliere verzekering dan een groot minpunt :
  je komt op een zaal of moet met iemand een kamer delen en dan merk je al de eerste dag dat de bezoek-tijden door de bezoekers niet gerespecteerd worden en dan komen er massa’s vrienden en familie-leden op bezoek, met het alom bekende luide gekakel….
  Allemaal mensen die het goed menen, die daar de tijd voor nemen om hun genegenheid en bezorgdheid te tonen.
  Dat is Spanje en daar moet je tegen kunnen.

  1. Hier gebeurt ook Plus dat je moet betalen 200 euro’s per maand en 385 eigen risico en een wachtlijst van een paar manden xo hier is ook en zootje

   1. In februari dit jaar is mijn man bewustoos gevallen en met zijn hoofd op de hoek van de douche gevallen. Ik trof hem hevig bloedend aan met een hoofdwonde en je kon ze zijn schedel zien. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Torrevieja. Daar hebben ze hem 3u op de spoed laten liggen en enkel zijn bloeddruk gemeten en een test om zijn suikergehalte te meten. Toen was het genoeg geweest voor mij en ik heb hem laten overbrengen naar het Quron ziekenhuis in Torrevieja. Daar hebben ze wel onmiddelijk een scan van zijn hoofd gedaan en nadien de wonde gezuiverd en dichtgenaaid. Hij had ook nog een gebroken neus, die hebben ze daar geopereerd. Wat ons betreft wij bellen niet meer naar de 112 maar hebben het nr. Van het Quron ziekenhuis en hun ziekenwagen steeds bij de hand.

 7. Privé verzekerd €100/mnd medicijnen zelf betalen, 20 jaar resident, Spaans en Engels sprekend. Prima medische verzorging voor zover ik dat kan beoordelen. Herstellende van een longembolie bij het IMED Benidorm. Verpleging kan wat afstandelijke overkomen, artsen zijn professioneel en vriendelijk. Behandeling met inspraak. Wachttijden nul. Laatst een spoed opname. Binnen een paar uur ben je door alle scanners en onderzoeken heen geloodst, diagnose, infuus en zuurstof erin en hopla op een 1p (hotel)kamer snel weer beter worden. Geen klachten hier. Petje af.
  PS1. Er zijn niet voor niets horden NL-ers die zich in +34 laten behandelen voor van alles en nog wat….
  PS2. Ja natuurlijk gaat er wel eens wat fout alleen ik maak dat niet mee noch hoor ik erover bij anderen.
  PS3. Medische miscommunicatie en veeleisendheid is wel een dingetje bij sommige mensen…

  1. De “seguro social” doktoren in mijn regio, Denia, zijn erg slecht. Naar mijn mening lopen er duizenden patiënten onnodig (ziek) rond omdat zelfs de specialisten een aandoening (niet juist) herkennen. Arrogante amateurs!

   1. Arrogantie??? Hier in Nederland 200euro’s per maand 385 eigen risico en een wachtlijst van manden waar is de arrogantie ,????

  2. Wij hebben geen enkele klacht over de medische zorg. Zijn zelfs zeer tevreden. Zowel Cap als Particuliere verzekering is perfect! Ik raad wel iedereen aan om een particuliere verzekering af te sluiten, m.n. voor vrije keuze artsen, ziekenhuizen en snellere behandeling!

 8. Ik verhuisde in mei van Portugal naar Spanje (Mar Menor). Sedertdien heb ik twee keren beroep moeten doen op GZ. Drie maanden eerder, bij een bezoek aan België, had ik mijn grote-teennagel gestoten met inwendige bloeding tot gevolg. Nagel zou uitgroeien, zegde de podoloog. Bij de verhuis naar Spanje (bij warm weer en op open sandalen) stootte ik hem opnieuw. Deed geen pijn, maar ‘s avonds in de douche zag ik dat mijn leren sandaal rood zag van het bloed. Ik naar de Emergencia. Een gekleurde dokter (waarschijnlijk afkomstig van één van de gewezen koloniën) werd eerst zenuwachtig omdat hij geen Engels verstond en ik als pas ingewekene zijn Spaans niet. Toen ik mijn Google vertaler bovenhaalde, deed hij dat ook en in drie minuten had hij me duidelijk gemaakt dat ik in de wachtzaal moest gaan zitten, hij schreef een briefje dat ik aan de verpleging moest geven en een ander, na het weekend, aan de podoloog die ik moest gaan zoeken. De verpleger knipte volledig het losgekomen deel van de bebloede nagel los (was zowat 3/4e), ontsmette en deed er zorgvuldig een verband rond. Ik was 2 uren kwijt, maar ik had voor de rest toch geen plannen.

  Bij de podoloog werd mijn teen bekeken en mocht ik meteen naar huis, met de complimenten voor de verpleger die puik werk had geleverd. De nagel ziet nog wel geel (niet meer zwart) en heeft ongeveer zijn volle lengte terug. Ik mag over 2 weken voor het eerst naar de pedicure voor een volle behandeling.

  Een maand na die gebeurtenis, vloog ik heen en terug naar familie en toen ik terugkwam had de distributiemaatschappij 400V op mijn elektriciteitsleiding gezet. De zekering sprong natuurlijk en alle toestellen vielen uit. Ook mijn koel/vrieskast waarin niet alleen een lading vlees en vis maar ook drie maanden voorraad insuline. Deze zomer was het 37°C en boven 25° gaat insuline kapot. Ik moest dus dringend een voorschrift voor medicijn zien te vinden. De apotheker om de hoek gaf me de naam van een ziekenhuis waar Engelstalige dokters aanwezig zijn. Ik zocht het telefoonnummer op en dat leidde mij (lijfelijk) eerst naar 2 verkeerde ziekenhuizen. Uiteindelijk kwam ik bij een Centro medical waar ik binnen het half uur weer buiten was met een voorschrift voor 3 maanden.
  Tot zover mijn ervaring met GZ in Spanje.

  Ho ja, op mijn zoektocht naar een podoloog, kwam ik eerst bij een ziekenhuis in de buurt waar… de podoloog pas voor drie weken met vakantie was vertrokken en of ik daarná wou terugkomen, want er was geen vervanger?…
  Net zoals altijd en overal komt het er ook in Spanje op aan je mannetje te staan. Ik heb van de receptioniste geëist dat ze mij het telefoonnummer van een andere podoloog zou opzoeken, omdat ik misschien een dringende operatie moest ondergaan. Een diabetespatiënt met een wonde aan zijn voet, is een gevaarlijk fenomeen. Toen ik haar ook nog de brief van de dokter toonde, zocht ze niet alleen het telefoonnummer op maar maakte meteen een afspraak voor een uur later.

 9. Ik ben uiterst tevreden over de gezondheid zorg in Spanje wij zijn resident en via het CAK in holland vezekerd in Spanje 2 jaar geleden een verdikking in mn oksel werd direct door verwezen door de plaatselijke dokter in Mula naar Arrixaca hospital in Murcia waar na een bioptie en echo grafie was vast gesteld dat er een tumor zat 3 weken later geopereerd 5 dagen hospital super verzorgd kreeg ik 2 mnd later te horen dat het kwaadaardig kanker gezwel was iedere 3 mnd controle met mri scans na 2 jaar werd ok gebeld door de oncoloog dat ze opnieuw 2 tumoren gevonden hadden na direct overleg met chirurg en de waarschuwing naar mij dat de kans er was dat ik mn arm zou kunnen kwijtraken is toch besloten voor een operatie gelukkig heb ik mijn arm nog 3 weken nadien 31 bestralingen gehad ga as aandag voor het eerst weer onder de scan MRI voor te weten hoe het resultaat is dus wel benieuwd maar tot nu toe geweldig hulp en mn vertrouwen is volledig bij het verzorging van het voltallige personeel van het ziekenhuis ben echt heel blij dat ik hier behandeld wordt Mvg jac jeroense

 10. Ben super tevreden met Centro Salud. Woon al ruim 6 jaar in Spanje. Spreek goed spaans. Ik herken de problemen niet. gelukkig. Wel zijn er lange wachtlijsten voor niet spoedeisende behandelingen. Maar dat heb je overal. Spoed gaat altijd voor en terecht natuurlijk. En sommige mensen hebben gewoon pech. Dat gebeurt nu eenmaal.

 11. My experiences here in tenerife south are as bad. If I have to be treated with surgery, I go to the Netherlands.
  And then: doctors who do not even speak a word English ( is an international language) cannot be informed of the latest developments.

  1. How many doctors in England speak a word Spanisch ? When you live here…… learn Spanish !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. ok als je hier woont “moet” je spaans kennen maar ik vind het ook wel erg dat de spaanse doctors geen moeite doen om je te verstaan….ze laten je nog liever doodvallen dan 1 woord engels te spreken.de mensen die in de horeca werken doen meer hun best om je te helpen bij wijze van spreken…doctors hebben hoge studies gedaan en zouden verplicht moeten worden om een internationale taal te spreken..toch zeker in het zuiden van tenerife dat toeristisch is….
    ik woon hier al 16j en nee ik ben er ook niet tevreden over….je blijft altijd een buitenlander in hun ogen en als vrouw ben je nog minder waard….

    1. Je bent en blijft een buitenlander omdat je geen spaans spreekt.. dat is in nederland ook zo… gewoon inburgeren.. ik woon hier vanaf januari en spreek spaans.. heb ook alleen spaanse vrienden.. je wordt snel opgenomen hoor door de spanjaarden. Hele lieve mensen en respectvol.

    2. Waarom moeten ze Engels leren???? Ik ben in Nederland en heb Nederlandse moeten leren in Spanje is nog Gratis de ziekenfonds ,hier moet je
     200 euro’s per maand betalen ,,385 eigen risico e een wachtlijst van manden dus wat is je probleem?????

    3. Wat zeur je ? De vrouw is net zo belangrijk als hier in Nederland als je niet blij bent kom je terug naar Nederland betaal je 200euro’s per maand 385 eigen en een wachtlijst van manden en misschien ben je blij

   1. Inderdaad Marian. Dit is een site waar Spaanse kranten vertaald worden naar de Nederlandse taal. Aldus moeten reacties dan ook in het Nederlands. Het zou hier anders een troep worden met pakweg 10 talen.

 12. Ik ben in juni gevallen in Rojales en heb mijn dijbeen/heupbeen op 3 plekken gebroken.
  De spaanse omstanders hebben mij goed geholpen en ze hebben een ambulance gebeld die snel ter plekke was.
  De ambulance wilde mij naar ziekenhuis Torrevieja brengen, maar ik dacht prive zorg is beter en ik ben in Nederland goed verzekerd. Dus ok ze brachten mij naar Quironsalud in Torrevieja, een particulier ziekenhuis.
  Na 3 weken enorme pijn vanwege een zeer harde pijnlijke plek. Een afspraak met de traumatoloog gemaakt, maar hij wilde niet naar de plek kijken.
  Volgende dag mbv ambulances terug naar Nederland.
  De huisarts aldaar stuurde mij meteen naar het Radboud vanwege de pijnlijke plek.
  Er zat een schroef tegen de binnenkant van mijn huid aan die is operatief verwijderd.
  De orthopeed vertelde dat ze te korte pinnen hadden gebruikt en er zaten bacteriën op de pinnen waardoor geen botaangroei.
  Nu begreep ik ook waarom mijn geöpereerde been korter was geworden. Mbv antibiotica is het been weer op sterkte.
  Al met al ben ik veel meer tevreden met de gezondheidszorg in Nederland. Mogelijk pech gehad? Maar als ik de keuze heb vind de operatie in Nederland plaats.

 13. Ben geen resident maar verblijf veel in Andalucía ik ga steeds naar het centro de salud in la carihuela voor gewone aandoeningen soms moet je ‘s andersdaags terugkomen er is weinig organisatie voor ernstige gevallen neem ik het eerste en beste vliegtuig naar België trouwens meer en meer Nederlanders gaan ook naar België om hun te laten behandelen.

 14. Ik heb zowel met de privé ziekteverzekering als met
  de seguridad social te maken en heb Geen klachten.
  Aan de Costa de la Luz ( westkust )
  Gaat sneller dan in nederland !
  Het helpt natuurlijk wel als je spaans spreekt,
  of in ieder geval een beetje….

 15. Wij hebben tot nu positieve ervaringen met de gezondheidszorg, kinderzorg en een bevalling, maar volgens het euro health is Spanje een lage middenmoter in Europa.
  Plaats 19, onder Servie, Portugal en vele andere landen.
  Het schort met name aan wachttijden slecht. Als je snel behandeling nodig hebt dan is de particuliere zorg in Spanje aan te bevelen.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Euro_health_consumer_index

 16. Bij ons in Partaloa (Almeria) zeker geen klagen van de plaatselijke dokteres ,dat is één van de drie zeer goede dokter toch voor ons met ons redelijk spaanse taal; maaaaaaaar indien een afspraak voor een hospitaal soms maanden wachten wat we wel al hebben meegemaakt in het hospitaal ,te Huercal overa
  Door andere mensen geen dokters is een grote haat op buitenlanders

  1. Beste Martin.
   Je hoeft niet te schrijven welke zware ziekte je hebt.
   Ik veronderstel dat je dan ook behandeling nodig hebt.
   Hopelijk kan je die krijgen in Spanje.
   Op het vlak van ziekenzorg ben ik zeer ontevreden.
   Op een radiologie heb je 1 jaar wacht tijd.
   Een MRI meer dan 2 jaar.
   Ik ben dan naar een privaat hospitaal geweest hier in Spanje. Een 85 euro en ik had van de arts een nota gekregen dat ik niks mankeerde. Toen ik in België bij een arts Kwam zag hij door gewoon te kijken dat ik geopereerd moest worden.
   Ik heb het gevoel dat ze een hekel hebben aan vreemdelingen. En zeker aan Belgen door die politieke kwestie van de Catalaanse nationalisten. En dat die Facto gesteund worden door NVA en VL Belang. Ik heb heel erg het gevoel dat ik hier welkom ben. En dit is al gezegd ook tegen mij.
   Ik woon hier al 6 jaar.Ik denk dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt met naar Spanje te komen wonen. Ook op de rechtbank word ik compleet genegeerd. Ik denk dat dit komt omdat ik een Belg ben. Alhoewel ik een Spaanse moeder heb.
   Hopelijk heb je geluk en een goede medische verzorging. Ik had in een ander bericht gekregen dat er iemand al niet meer naar de dokter gaat omdat het hier niet werkt.

   1. Johnny,
    Van de De drie keer dat ik in het hospitaal terecht kwam kan ik enkel zeggen dat alles redelijk goed verlopen is maar het kostte me wel énorm veel tijd en dus geduld.
    Verder ben ik zoals gezegd wel van plan om me met alles in regel te stellen als er zich een noodgeval voordoet. ik ga zeer zeker me verder laten behandelen in België omdat voor mijn ziekte België bij de wereldtop behoort. Uw opmerking betreffende uw gevoel van NV-A en VB steun bij de indeps is zeer correct, ik ervaar net hetzelfde. Veel sterkte nog

 17. Ik woon nu een aantal jaren in Spanje en resorteer onder de Salud van Torrevieja, voordien was ik overwinteraar met NL zorgverzekering.
  Mijn ervaringen met de zorg gaan voornamelijk over de huidige periode. Ik kan moeilijk anders oordelen dat zorg die ik en mijn vrouw nodig hadden in die periode uitstekend zijn ingevuld. De eerste lijnzorg bij de Salud is perfect, middels een EPD is iedere behandelaar op de hoogte en wordt het wiel niet steeds op nieuw uitgevonden. Ook nazorg bij verwondingen is perfect met korte wachttijden, in de buurt en door zeer goed personeel.
  Er zijn echter verschillen waar je mee om moet leren gaan. Zo kent men in de overheidsziekenhuizen een urgentiebepaling dmv kleur. De hoogste urgentie gaat voor de anderen. Ik werd doorverwezen ivm een onregelmatige hartslag, dat had geen hoge prioriteit en dan ben je dus de sjaak. Een paar uur wachten want het was druk en de ambulances reden af en aan. Eenmaal aan de beurt, uiterst correct geholpen en alles heel efficiënt. Het wachten op de cardioloog nam ook nog wel veel tijd in beslag. Na verloop van tijd bij de dienstdoende EH arts gemeld dat ik naar huis zou gaan als hij niet snel kwam. Cardioloog heel erg boos maar hij kwam wel. Prima geholpen, nieuwe medicijnen. Excuses gemaakt voor het trucje met naar huis gaan en alles was in orde, hij kon er wel om lachen al was het niet van harte.
  Tot op heden zijn onze ervaringen uitstekend ook met de Farmacia.
  En dan kosten, nog geen vijf procent van wat in NL zou moeten betalen.

 18. Ik denk dat het weinig zin heeft onze ervaringen kenbaar te maken. Er verandert toch niets.
  Ik vind het jammer dat de meeste commentaren hier geen vermeldingen doen hoe men verzekerd is, privé of via de Social Seguridad.

  Nood gedwongen moeten wij gebruik maken de Social Seguridad Andalucía. Organisatorisch steekt het super slecht in elkaar de gezondheidszorg. Giga lange wachttijden, veel fouten en veel onvriendelijkheid en onbehulpzaam personeel.
  Let wel, Wij twijfelen niet aan de specialisten!

  Inmiddels 2x gebruik willen maken van 112.
  Ja, wij wonen in de campo. Men weet ons gewoon niet te vinden omdat de ambulances niet uitgerust zijn met Google Maps en/of Whatsapp! Hoe eenvoudig kan het zijn.
  Centro de Salud ligt op nog geen 10min rijden bij ons vandaan.

  1. Wonen in de campo is een keuze. U zal zelf een plan B moeten hebben als u hulpdiensten nodig heeft. Zoals een Spaanse buur als u zelf geen fatsoenlijk Spaans spreekt, eigen bewegwijzering of een gids die bv de ambu ophaalt in het dorp. Niets nieuws onder de zon.

   1. Er word continu gevraagd hoe ik verzekerd ben als resident in Spanje. Ik ben Belg op pensioen. Ik betaal mijn bijdrage aan de mutualiteit. Ik al heel mijn leven de socialistische. Maar de andere tellen voor hetzelfde. Met een document moet je je eigen inschrijven bij de seguro social in Spanje en dan heb je recht op de medische instanties van de overheid.
    Dat moet vroeger heel goede kwaliteit hebben gehad. Maar is in de crisis door de PP heel fel ontmanteld. Naar het schijnt kan je een bijkomende extra verzekering pakken hier in Spanje. Maar na wat opzoek werk heb ik niks gevonden.
    Die privaat verzekeringen hebben graag dat je betaald.
    Maar als zij moeten betalen openen ze de trukendoos naar het schijnt. Telkens naar België vliegen is heel duur. Auto huren of openbaar vervoer en pension of hotel. Mijn spaargeld is door dat op.
    Voor ik naar Spanje ben komen wonen had ik aan mijn huisarts gevraagd hoe de ziekenzorg in Spanje was.
    Hij zegde hoogstaande zorg .
    Dit was in 2012. Dit lijkt dus compleet weg te zijn. Daar heeft de PP voor gezorgd.
    En bij ons gaat het ook achteruit. De privatisering.
    De economische groei.Mooie naam voor onbetaalbaare zorg en verdere afbraak van onze welvaartsstaat.
    Heeft er iemand positief nieuws over een privaat bijkomende verzekering die betaalbaar is en werkt hier in Spanje ??.

    1. Beste Johny. Ik ga op invaliditeit (de voorzorg, socialistische mutualiteit) definitief wonen in Spanje (resident). Ik kom sinds 1967 naar Spanje (sinds mijn 7j). Ik heb me ZEER uitgebreid geïnformeerd bij de mutualiteit/vakbond/werkgever/Spaanse boekhouder/gestor.
     Ik kan/mag vd mutualiteit in Spanje wonen
     Mijn invaliditeit uitkering wordt gestort op mijn Spaanse bankrekening en daar wordt enkel bedrijfsvoorheffing op ingehouden. Ik moet wel dit aangeven op mijn Spaanse aangifte maar in Spanje wordt ik hierop niet belast. Mijn gestor dit dit voor 50€/consultatie…die ik nu ook betaal om mijn aangifte in te vullen vermits ik in Spanje eigendom heb.
     Indien ik zou opgeroepen worden door de adviserend geneesheer vd mutualiteit, dan zal de mutualiteit een arts aanduiden bij mij in de buurt (in Spanje dus) waar ik mij moet aanmelden…ALS DIT AL ZOU GEBEUREN, vermits ik ongeneeslijk ziek ben.
     Nu kan ik uiteraard vd mutualiteit verder genieten + ik kan een hospitalisatie verzekering bij “De Voorzorg” afsluiten (ong. 250-450€ afhankelijk welke formule men kiest) en ik mag naar een privaat ziekenhuis! ECHTER: de eerste 5 jaar vanaf aansluiting worden de ziekenhuisonkosten (lees: kamer) die rechtstreeks met mijn ziekte te maken hebben NIET terug betaald…andere uiteraard wel..na die 5 jaar worden voornoemde onkosten wel terug betaald.
     Van alles wat ik hierboven opgesomd heb, heb ik de bewijzen zwart op wit!!!
     Voor alle zekerheid ga ik wel mijn dossier laten vertalen door een BEËDIGDE tolk (ong. 500€) want er is me in Spanje verteld dat enkel zulke dossiers worden aanvaard. Dit laatste heb ik (nog) niet kunnen controleren maar aangezien dit wel belangrijk is, doe ik dit maar.
     Zelf heb ik reeds 3x in ziekenhuizen gelegen:
     In Amposta, in Tortosa en in Tarragona (allen in zuid-Cataonië)
     Hopelijk heeft u hier iets aan. Mvg.

     1. Beste die hospitalisatie verzekering die je hebt.
      Is die ook in Spanje geldig ?.
      Ik heb ook een hospitalisatie verzekering in België.
      Etias. Maar die is niet in Spanje geldig. Die van u wel ?.Dit betwijfel ik.

     2. Beste Martin.
      Ik heb iemand gekend die van de mutualiteit 66% invaliditeit heeft en die mocht inderdaad hier in Spanje komen wonen. Een raad die ik u wil geven. Indien u nog een eigendom hebt in België. Niet verkopen. Wil u niet bang maken. Maar als u 65 zal worden. Moet u op pensioen.
      En het zou kunnen zijn dat u geen volledige loopbaan hebt gewerkt door uw ziekte.
      Dan kan het zijn dat je in plaats van een pensioen en IGO krijgt. Inkomsten garantie ouderen. Maar vanaf dan mag je maar enkele weken uit België.
      En het moet dan nog aangevraagd worden ook.
      Ik laat u dit weten om dat u op uw 65ste geen onaangename verrassing gaat krijgen. Terug keren naar België zonder eigendom betekent dan armoede.

     3. Tav anoniem 1 + 2:
      Hartelijk dank voor jullie info maar:
      1) de hospitalisatie verzekering vd “De Voorzorg” is geldig in Spanje maar momenteel heb ik nog mijn huidige vh werk (Vanbreda) en die is NIET geldig indien men resident wordt in een ander land. Daarom ben ik vorige week info gaan nemen bij de mutualiteit.
      2) ik heb nu 40j gewerkt dus voldoende jaren. Ik bezit sinds oktober een document vd overheid dat ik zelfs voldoende heb om op BRUGpensioen te kunnen gaan (nu heet dit SWT). Maar SWT is voor mij niet interessant omdat men dan wél in België moet blijven want je moet dan nog steeds ter beschikking blijven vd arbeidsmarkt (zwaar ziek of niet!). Mijn echt pensioen begint op 66j (geboren in 1960, dus jawel “boomer”)

     4. Ook nog dit:
      Uitkering van invaliditeit (door de mutualiteit!) wordt berekend volgens het laatste loon, dus indien men bvb werkloos was zal dit niet veel bedragen. Het is wel geplafonneerd tot ongeveer max 1925€/maand en zoals steeds volgens een 6-dagen stelsel of gemiddeld 26 dgn/mnd. Van dit bedrag is er reeds bedrijfsvoorheffing van afgehouden.

 19. Hospitaal in Orihuiela Vega Baga is een ramp en een duivenkot, zelfs ‘s nacht komen er bezoekers, je begrijpt dat wel dat toen ik de volgende dag om 11.00 mijn man ging bezoeken en ze mij toegang weigerden ik heb gezegd dat ze konden oprotten en ben gewoon doorgelopen. Wij hebben echter wel een privé verzekering en zijn in het hospitaal van Torrevieja , “Quiron” geweest, jongens toch een viersterrenhotel ik kwam binnen met ademhalingsstoornissen kon bijna niet meer ademen, onmiddellijk 5 dokters rond me en onmiddellijk de juiste behandeling gekregen. Privé kamer, ongelooflijk vriendelijk personeel en voor een hospitaal 4 sterren eten, wij hebben DKV als privéverzekering en zijn 67 en 70 jaar oud

 20. Ik ben vrijwillig tolk in ziekenhuis Axarquia, Torre del Mar. Ik zie al jaren hoe goed de artsen, verplegers en de mensen op kantoor zijn. Veel buitenlanders roepen dat het zoveel beter is dan in eigen land. Wel helpt het in elk geval een enkel woord Spaans (te proberen) te spreken, dat wordt zeer gewaardeerd. Niet iedereen is altijd even gemakkelijk/vriendelijk, zowel patiënt als arts, dat zal overal wel zo zijn.
  Wij zoeken trouwens nog vrijwilligers, vooral goed Duits (en Spaans) sprekenden, 1x per week van 08.30 tot 14.00 uur, we hebben een erg leuk team maar een aantal ouderen. Heeft iemand interesse dan graag aanmelden bij avisavoluntariosinterpretes.com
  Sterkte allemaal!

 21. Ik ben 20 jaar in Fuengirola geweest van oktober tot april en vind de gezondheidszorg top
  Huisarts fantastisch,ziekenhuis Benalmadena kundige specialisten. Mijn man kreeg embolie,er samen 10 dagen gelegen niets als lof. Je kon binnen paar bij specialist terecht op spreekuur,waar vind je dat.We voelden ons erg veilig in Spanje,dank zij de gezondheidszorg.

   1. Denk dat Loek gelijk heeft. Dat het anders is als toerist met reisverzekering, zorgverzekering buitenland., dan dat je ingezetene bent.
    Heb zeer goede ervaring in Manacor en Corralejo.
    Maar… in een gesprekken met ingezetenen , is soms hun ervaring ook anders.
    Hebben wij dit in Nederland ook niet?

 22. Mijn advies ga lekker terug naar je eigen land klagen heeft geen zin. Mijn ervaring is super hebben in denia hebben ze mijn leven gered super ziekenhuis beste doctoren vaneuropa

  1. Ben ik niet met je eens. Misschien wel als je goed spaans spreekt, maar ik ken twee zeer recente gevallen waarbij twee ouderen overleden zijn, in het zkh Denia, door een overdoses morfine. Door desinteresse? Zeg het maar geen idee!!

  2. Ik kan mij hier volledig bij aansluiten. Uitsluitend verzekerd bij het Spaanse ziekenfonds omdat particuliere verzekeraars door mijn medisch verleden alles uitsloten.
   Ik ben perfect geholpen en had ook een prive kamer zeer tevreden.

   1. Beste overlever.
    Terug naar mijn eigen land.
    Ik kom uit de buik van een Spaanse vrouw. En niet beginnen of jij kan terug waar je van komt.
    Natuurlijk krijg je prioriteiten als je leven in gevaar is.
    Maar ik heb het over de algemene zorg hier.
    En die is zeer zwaar gesaneerd. Wacht jij maar lekker 2 jaar of langer op een MRI tot het volledig te laat is.
    Ik pak de vlieger wel.

 23. Gezondheids zorg de beste van Europa!
  Breek mij de bek niet open!
  deze persoon die dit zegt of schrijft moet worden opgenomen!

  1. Alice correct wat je zegt.Vb : Mijn Spaanse vrouw had klachten van de ogen.Eerst naar onze aangewezen doctor in het ambulatorio drupeltjes gekregen.Na 1 maand terug klachten idem nu kreeg ze een afspraak bij een oogarts wel 3 maanden wachten, die zij dat het een lichte vorm van cattarct was en ze na 3 maanden nog eens op consult moest komen….wel dat grapje heeft anderhalf jaar geduurd ik heb toen een afspraak gemaakt bij een private kliniek ( Bavaria) in Valencia en daar was het verdikt grote vorm van catarract en direkt opereren! We waren niet verzekerd en we hebben 4000 euro betaald voor deze operatie.2 jaar geleden laat ik mijn ogen nakijken in Belgie en daar constateert men dat ik ook catarract heb aan beide ogen en aan 1 oog gloucome, ik kreeg een beschrijving mee van mijn letsels.Terug in Spanje naar onze doctor,zelfde scenario 3 maanden wachten tot bij de eerste oogarts en het was ook bij mij niet al te erg, ik liet de arts uitpraten en liet hem de resultaten van het onderzoek in Belgie zien en de conclusie hierover.Resultaat ik heb nog 2 onderzoeken gehad en toen kreeg ik te horen dat ik naar een prive oogkliniek mocht.En ik moet toegeven daar werd ik TOP behandeld en het resultaat is fantastisch! Mijn conclutie: om de 2 jaar moet ik naar Belgie voor een gastroscopie en profiteer ik om ook bvb een prostaat onderzoek en andere zaken te laten nakijken en in geval van een opvolging of mogelijke ingreep geef ik dat door aan mijn arts hier in Spanje, op die wijze wordt er toch sneller doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.Mijn arts vertelde me dat hij 4000 patienten heeft onder zijn bevoegdheid en dat hij gebonden is aan bepaalde protocols opgelegd door de regering.

   1. Inderdaad diegene die zegt dat het hier de beste zorg is dient opgenomen te worden.
    Hier lopen mensen kreupel door dit beleid van saneringen.

 24. Dit lijkt meer te zeggen over 1 specialist dan het zorgsysteem en de kwaliteit er van. Ik maak geregeld gebruik van Centro de Salud, het specialisten centrum en ziekenhuis (Comunidad Valenciana, regio Alicante). Bij alle 3 word ik fatsoenlijk behandeld, zijn ze kundig en word er snel actie ondernomen als iets niet goed blijkt. Hier nemen zij mij serieus, iets wat in NL niet het geval was.

   1. Mij overkomt net hetzelfde. Op 5 maart krijg ik te horen een infiltratie in de schouder te moeten hebben en dat ze mij daarvoor gaan bellen. Eind mei zelf gebeld en kreeg ik als antwoord dat het niet voor eind augustus zou zijn. Dus eind augustus terug gebeld en nu zou het voor eind november , begin december zijn

   2. Hartinfarct gehad van plaatselijk ziekenhuis met ambulance naar groot ziekenhuis Jaen. Gedotterd stand geplaats en terug, super alleen lof met andere dingen soms wachttijd 3 of 4 weken, maar is in Nederland zeker niet beter. Heel tevreden

   3. Wij zitten ook al maanden te wachten op een scan !!!
    Rot de gezondheidszorg !!

    Wel als je bij privé dokters gaat ,maar dan betaal je je blauw .

    Jammer maar helaas

   4. Naar mijn ervaring kan het meer dan 2 jaar duren voor een MRI.Dan nog eens jaren wachten op een behandeling. Verlies geen tijd. Vlieg naar België.

    1. De prijs van je vervoer heen en terug naar België kost je evenveel of zelfs minder dan een MRI in privé ziekenhuis en ik kan het weten want via de salut was de wachttijd 3 maanden of langer, ben privé gegaan en de kost was 517,28 €. Wachttijd 1 dag !!! Kostprijs naar België (naargelang de reisperiode) 200 à 400 €, plus de reistijd, plus de wachttijd in Belgie !
     Liever enkele euro’s meer en geholpen op een dag dan lange vermoeiende reis naar het grijze België met zijn stinkende lucht, z’n ellenlange files en toch ook zijn wachttijden voor behandeling, onderschat het niet !

 25. Jaren geleden een ernstig ongeluk in Spanje gehad, toen eindelijk de ziekenwagen arriveerde werd ik tot mijn verbazing niet meegenomen. De politie heeft gelijk weer een andere ziekenwagen gebeld, die mij dus wel meenam. Voor de duidelijkheid ik werd geschept door een auto op mijn weghelft mijn motor en ik lagen een 10 meter verder dan de plaats van aanrijding. Aangekomen in het ziekenhuis werd ik in een rolstoel binnen weggezet, een röntgenfoto van mijn been, en een summier onderzoek ruim 2 uur later. En werd ik huiswaarts gestuurd ( onderzoek door arts op afstand ). De volgende dag met nog veel pijn en een lijf vol bloeduitstortingen maar naar een NL arts gegaan. Vol ongeloof en boosheid sprak zij haar kritiek uit, gezien het ongeluk waren inwendige bloedingen een groot risico geweest. Ook werd mij verteld dat ik bij het verlaten van het ziekenhuis, nooit had mogen tekenen. Ik moest een formulier invullen volgens hun voor de kosten in NL te kunnen verhalen , wat ik eigenlijk dus tekende was dat ik gezond het ziekenhuis had verlaten ! Nog iedere dag heb ik toch wel last van mijn been, maar heb nooit iets kunnen verhalen. Ik was immers gezond uit het ziekenhuis vertrokken !! Dit alles vond plaats in Palamos Costa Brava

 26. ik heb dezelfde ervaring hier in de salud van “el chapparel”, ik ben hier niet goed opgevolgd zoals als in mijn vaderland met als gvolg, iedere keer ik terug ga naar mijn vaderland, lig ik zeker twee strijk en moet mijn huisdokter daar mij weer oplappen, gezellig hoor

 27. Ik herken het verhaal en heb exact dezelfde ervaringen met de extra verzekering. Ik werd ook uitgesloten voor m’n hart. Dus inderdaad naar de CAP en daar werd door de plaatselijke dienstdoende arts mij verteld dat een bezoek aan de cardioloog niet nodig was en ook n jaarlijks bloedonderzoek niet. Ter verduidelijking, ik woonde voor ik naar Spanje vertrok als ingezetene, al lang in Frankrijk. Daar was n bezoek aan de cardioloog en n bloedonderzoek elk jaar heel gewoon en geheel vergoed. In Spanje had ik dus maar één mogelijkheid, privé……… en 250 euro lichter! Uiteindelijk ben ik ( Na drie jaar) weer terug in Frankrijk met een uitstekende verzorging.
  Wouter

 28. Wij zijn nu 10 jr. Resident in Spanje en wonen in l’alfas Del Pi. Mijn vrouw en ik komen zeer regelmatig bij Centro Salud vanwege diverse aandoeningen, is 7 dagen en 24h. open. Hebben alle twee ook in hospital Vilayoyosa gelegen. Ikzelf kreeg hartklachten en lag binnen de kortste keren op observación (intensive care) en had binnen een paar dagen 3 stents. Ben nog steeds onder controle. De Spaanse zorg was allemaal wel wennen maar zijn nu helemaal ingeburgerd in het systeem. Wij hebben geen klachten over de artsen, alleen ‘t contact is wel anders dan in Nederland.

 29. gz in Spanje is niet zo geweldig, de zorg is beter als je particulier kunt betalen,
  meestal niet op te hoesten.
  Nl is tegenwoordig al niet veel beter,
  sinds het geprivatiseerd is.

 30. De gezondheidszorg in Spanje is geregeld per Comunidad.
  Ik zelf woon in de Comunidad Valencia en maak helaas intensief gebruik van het ziekenzorg systeem alhier en ik waardeer het systeem hier op een 8+. Wel heb ik negatieve ervaringen met de diagnose van niet vaak voorkomende aandoeningen. Ik ga dan naar een privé ziekenhuis en laat de diagnose stellen en krijg een brief van de specialist (In het Spaans). Kosten consult € 100,- tot €150,-. Een CT of MRI scan € 200,- tot € 300, m,- en ze genen direct de CD of DVD disk mee. Deze brief geef ik aan de huisarts van het Centro de Salud en deze geeft mij een verwijsbrief ( met indicatie voor de urgentie) voor de specialist. Met deze brief en de brief en eventueeel de CD/DVD van specialist van het privé ziekenhuis wordt je vervolgens perfect behandeld. Naar behandelingskosten wordt niet gekeken. Deze Specialisten hebben slechts 1 missie: Zieke mensen weer gezond maken. Wel heb ik het geluk dat ik bijna naast een Universiteit Ziekenhuis woon en door de huisarts van het Centro de Salud hier direct naar door wordt verwezen voor elke aandoening die hij niet kan behandelen. Hoewel ik redelijk Spaans spreek neem ik altijd een Spanjaard mee die goed de weg kent en in mijn geval ook Engels spreekt
  Ik zelf ben Nederlander en als ik in NL zou wonen weet ik zeker dat ik voor mijn aandoening de indicatie uitbehandeld zou krijgen gelet op de verhouding kosten/leeftijd en zou beland zijn in het palitatieve traject. Kijkend naar het geheel: Chapeau met een diepe buiging.

  1. Antonie, niet iedereen kan 300 en 100 euro ophoesten om eerst een diagnose te laten stellen bij een specialist,maar het is inderdaad zo dat je bij afgifte van de gedane onderzoeken sneller en beter behandelt word.Nu spreek ik over Belgie: zeker om de 2 jaar ga ik daar voor controle en dan telefoneer ik vanuit Valencia naar het ST Augustinus ziekenhuis in Antwerpen ( zo kan je het nagaan ) en maak ik direkt 4 a 5 afspraken met een specialist in dezelfde week.En dan kom ik terug in Valencia en een tijd later krijg ik van de mutualiteit in Belgie de faktuur voor deze 5 onderzoeken en de laatste maal was dat 80 euro dus 16 euro per visite de rest is door de mutualiteit betaald.Hier duurt het maanden vooraleer je bij een specialist terecht komt en je eindelijk weet wat je hebt.

 31. Sinds de PP enorm heeft bezuinigd op de gezondheids zorg is het daar nu een waar onbetrouwbaar zooitje. Zo erg dat ik met problemen niet eens meer naar de dokter gaat ik blijf er dus gewoon mee rond lopen je komt toch geen steek verder want ze luisteren niet met welke klachten je rondloopt. Je staat dan ook met ongeloof in 5 minuten weer buiten zonder de juiste hulp. Dat wil niet zeggen dat het in Nederland beter is want daar komen de laatste maanden ook hele rare verhalen vandaan die je doen rillen.

  1. Inderdaad ik ga ook niet meer naar de “cabecera” de plaatselijke dokter van de salud want het heeft geen zin. Foute diagnoses of helemaal geen onderzoek en dus ook geen diagnose. Ik had elke 14 dagen een bloed analyse nodig gedurende drie maanden, voorgeschreven door een specialist van de salud. Awel hé, 2 maal is het gelukt en daarna zei deze dokter dat het teveel analyses waren op korte tijd omdat het budget, voor allerlei zaken, zoals bloed analyses gekort is en hij aan dat budget moet houden.
   Ik heb nog een horror verhaal over foute medicatie die fataal had kunnen zijn door een tienmaal te hoge dosis cortisone gedurende 6 weken. Afgebouwd na een spoed consult in een prive hospitaal en het heeft 3 maanden geduurd alvorens de heftige bijwerkingen uit mijn lijf waren verdwenen, maar heb er 12 ingezakte rugwervels aan overgehouden. Klacht indienen kon niet, want de arts had ter goeder trouw gehandeld (nochthans een zware medische fout) en dat kan je moeilijk geloven en pikken, maar het is nu zo, invalide voor wat er nog rest van mijn leven, niets meer aan te doen !
   Maar in België gebeuren die dingen ook, daar heb ik ook oude en recente straffe verhalen over van familie of vrienden en kennisen, waar bij je denkt, hoe is het mogelijk dat een arts zo iets kan doen of niets doet.
   In Spanje is over het algemeen de verzorging goed vind ik, maar het hangt ervan af of je bij een onkundige of ongeïntresseerde klootzak terecht komt, maar dat heb overal in de wereld.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken