skip to Main Content
Publieke omroep zendt om humanitaire redenen de Spaanse Supercup niet uit
Acrhieffoto

Publieke omroep zendt om humanitaire redenen de Spaanse Supercup niet uit

MADRID – Het regent commentaar op de beslissing van de Spaanse voetbalbond om in januari de Spaanse Supercup wedstrijden niet in Spanje maar ver weg in Saoedi Arabië te laten plaatsvinden. De beslissing daarvoor heeft natuurlijk niets met sport te maken en is zeker niet in het voordeel van de Spaanse voetbalfans want het draait alleen om veel geld. Maar het gastland van de Supercopa 2020 is niet precies een gastvrije gastheer.

RTVE, de Spaanse publieke omroep, heeft besloten de wedstrijden niet te gaan uitzenden vanwege humanitaire redenen. Logisch natuurlijk want Saoedi Arabië staat niet bepaald bekend om de mensenrechten die veelvuldig geschonden worden. Dat probeert men een beetje te verdoezelen door het toe te staan dat vrouwen naar het stadion mogen gaan en dan niet apart hoeven te zitten maar gewoon, zoals het hoort, tussen de mannelijke voetbalsupporters.

De Spaanse omroep geeft daarnaast aan dat juist RTVE zich altijd inzet voor de sport en vrouwen en dat Saoedi Arabië niet bepaald vrouwvriendelijk is, niet in de sport en niet in het dagelijkse leven. Want wat moet RTVE in dat land doen als daar vrouwen worden opgesloten voor het verdedigen van hun rechten?

Luis Rubiales, president van de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie (RFEF), geeft echter aan dat juist het respect voor vrouwen heel belangrijk was bij de beslissing om in Saoedi Arabië de Supercup 2020 te organiseren. Want voetbal kan als een hulpmiddel voor verandering gezien worden. Dat zijn leuke woorden maar feit blijft dat het alleen maar om de miljoenen euro’s gaat en niets anders.

Zou het niet mooi zijn als nu de voetballers zouden weigeren om in Saoedi Arabië te gaan voetballen? Of is dat teveel gevraagd wellicht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Ik neem aan dat alleen mensen die geen interesse hebben in voetbal deze beslissing toejuichen. Anderzijds zijn er miljoenen voetballiefhebbers die wat graag deze wedstrijden zullen volgen. Het is m.i. niet de taak van een nationale zender om aan politiek te doen en zelfs al is de veroordeling van de discriminatie van vrouwen uiteraard terecht, met deze beslissing schiet RTVE schromelijk tekort in zijn opdracht. Gelukkig zullen er genoeg andere zenders zijn die wél uitzenden en zodoende deze idiote beslissing herleiden tot wat het eigenlijk is: een domme populistisch beslissing die vele mensen ergert maar uiteraard niets zal veranderen aan de situatie.

 2. Het voetbal in Saoedi Arabië schijnt niet uitgezonden te worden op de Spaanse tv. Dat vind ik nou een gebaar met ballen, als dit inderdaad waar is. Zo steunen ze de echte supporters die trouw naar hun club gaan kijken in het stadion en dit zou ze nu onthouden worden.
  RTVE jullie zouden, als deze wedstrijden inderdaad niet door jullie uitgezonden worden, een medaille moeten krijgen voor jullie lef.

 3. Een vraag; is voetballen nog een sport?
  In mijn opinie is het puur commercie. Dat het onnozel getrap tegen een bal niet wordt uitgezonden is alleen maar toe te juichen.
  Een ideetje: voor de luchtvaartmaatschappijen, leg een extra prijs op de passagiers die vluchten boeken naar dit onmenselijk land. Stort de verhoging van de normale prijs naar een instituut voor humanitaire mensenrechten. en gedenk ook wat er is gebeurd met een kritisch journalist met de naam Kashoggie. Hij heeft geen graf!!! om er wat bloemen bij te leggen.
  Meer erover te schrijven is overbodig. Eenieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik geef die omroep die NIETS uitzend van het balletje trappen groot gelijk en heeft mijn respect.
  Jozef

 4. Ik ga Spanje op democratisch vlak uiteraard niet vergelijken met Saoedí Arabië maar enige overeenkomst zie ik toch wel. De behandeling van vrouwen verloopt in dat land waarschijnlijk volledig volgens de daar geldende wetten, net zoals het voor vele jaren opsluiten van politici met separatistische ideeën volledig in overeenstemming schijnt te zijn met de Spaanse wetgeving. In beide gevallen is er m.i. wat mis met de wetgeving.

   1. Ach Emma, Miel wil graag punten scoren als het gaat over het Catalaanse conflict, alleen wil hij zo graag scoren dat hij meestal volledig het doel mist.
    Want hij wil de beide landen niet vergelijken, maar doet dat dan toch en jij hebt volkomen gelijk in SA wordt wel op een iets andere manier met de rechtspraak omgegaan en worden iets andere straffen uitgedeeld dan hier in Spanje.

  1. Miel……dat de Catalaanse politiekers eerst eens beginnen met de grondwet te respecteren ,zoals o.a. het houden van onwettige verkiezingen met centen van de Spaanse overheid en belastings betaler hiervoor te gebruiken,en dan nog niet te spreken van Puigdemont die een luilekker leventje leid in Belgie en vandaar uit zijn vrienden oproept tot oproer zoals het barricaderen van de autowegen!

  2. Net of mensen alleen opgesloten zijn vanwege hun separatistische overwegingen?
   Dan ga je wel erg voorbij aan de aanklachten en de bewijzen en het uiteindelijke vonnis in die zaken. Misschien niet altijd alles zo eenzijdig en op zijn NVA´s bekijken Miel, dan kom je misschien nog eens tot andere inzichten en opmerkingen.

   Want wat heeft het verduisteren van overheidsgelden te maken met die opvattingen? Wat heeft het overtreden van de grondwet te maken met die opvattingen. Wat heeft het laten mishandelen van politie agenten, het slopen van auto´s van de Guardia Civil en het gijzelen van mensen in een rechtbank, nog te maken met die opvattingen? Helemaal niets! Dat is puur bewust wetten overtreden en daarvoor dienen mensen gestraft te worden.
   In jouw denkwereld, is het kennelijk zo, dat als een persoon graag meer geld wil hebben, dat het heel normaal is dat hij dit steelt van een ander, want tja, hij wilde nu eenmaal dat geld, de opvatting gaat volgens jou boven de wet uit, dus dan mag het.

 5. De grootste sponsor van het terrorisme krijgt nu de voetbalwedstrijden van de Supercopa? Het is een schande!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken