Search
menu
Search

Publieke omroep zendt om humanitaire redenen de Spaanse Supercup niet uit

Oeps ... foto ontbreekt!

Publieke omroep zendt om humanitaire redenen de Spaanse Supercup niet uit

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het regent commentaar op de beslissing van de Spaanse voetbalbond om in januari de Spaanse Supercup wedstrijden niet in Spanje maar ver weg in Saoedi Arabië te laten plaatsvinden. De beslissing daarvoor heeft natuurlijk niets met sport te maken en is zeker niet in het voordeel van de Spaanse voetbalfans want het draait alleen om veel geld. Maar het gastland van de Supercopa 2020 is niet precies een gastvrije gastheer.

RTVE, de Spaanse publieke omroep, heeft besloten de wedstrijden niet te gaan uitzenden vanwege humanitaire redenen. Logisch natuurlijk want Saoedi Arabië staat niet bepaald bekend om de mensenrechten die veelvuldig geschonden worden. Dat probeert men een beetje te verdoezelen door het toe te staan dat vrouwen naar het stadion mogen gaan en dan niet apart hoeven te zitten maar gewoon, zoals het hoort, tussen de mannelijke voetbalsupporters.

De Spaanse omroep geeft daarnaast aan dat juist RTVE zich altijd inzet voor de sport en vrouwen en dat Saoedi Arabië niet bepaald vrouwvriendelijk is, niet in de sport en niet in het dagelijkse leven. Want wat moet RTVE in dat land doen als daar vrouwen worden opgesloten voor het verdedigen van hun rechten?

Luis Rubiales, president van de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie (RFEF), geeft echter aan dat juist het respect voor vrouwen heel belangrijk was bij de beslissing om in Saoedi Arabië de Supercup 2020 te organiseren. Want voetbal kan als een hulpmiddel voor verandering gezien worden. Dat zijn leuke woorden maar feit blijft dat het alleen maar om de miljoenen euro’s gaat en niets anders.

Zou het niet mooi zijn als nu de voetballers zouden weigeren om in Saoedi Arabië te gaan voetballen? Of is dat teveel gevraagd wellicht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?