Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid op dieptepunt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid op dieptepunt
Beeld: Archieffoto

Laatste update: 12 maanden geleden.

BARCELONA – Volgens het Catalaans (dus niet het in Madrid gevestigde) Bureau voor de Statistiek is de steun voor het separatisme en de afscheiding van Spanje naar een dieptepunt gedaald. Het CEO zegt dat 41,9% van de ondervraagde Catalanen een onafhankelijkheid van Catalonië steunt terwijl de afwijzing van een onafhankelijkheid is gestegen naar 48,8%.

Het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) is te vergelijken met het Spaanse Instituto Nacional de Estadística (INE) maar is onderdeel van de Generalitat, de Catalaanse regionale overheid. Volgens de barometer van de CEO is de steun voor het separatisme en de onafhankelijkheid van Catalonië naar een dieptepunt gedaald.

Uit deze enquête blijkt dat 41,9% de onafhankelijkheid van de Catalaanse autonome regio steunt, het laagste percentage sinds juni 2017. Deze daling is echter niets nieuws want bij de barometer van juli was de steun voor onafhankelijkheid ook al gedaald naar 44% terwijl dat daarvoor in maart nog 48% was volgens het Catalaanse CEO. Met andere woorden, in zeven maanden tijd is de steun voor het separatisme met ongeveer 8% gedaald.

Terwijl 41,9% van de Catalanen zegt geen onafhankelijkheid te willen zegt 48,8% dat ze tegen zijn, geeft 6,1% aan dat ze het niet weten en heeft 3,2% niet geantwoord op de vraag ‘¿quiere que Catalunya sea un estado independiente?’ ofwel wil je dat Catalonië een zelfstandige staat wordt.

Deze barometer is het gevolg van een enquête onder 1.500 deelnemers in Catalonië tussen 16 september en 7 oktober, dus voordat de rechtsuitspraak van de Catalaanse politici bekend was.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.