skip to Main Content
Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid op dieptepunt
Archieffoto

Steun voor Catalaanse onafhankelijkheid op dieptepunt

BARCELONA – Volgens het Catalaans (dus niet het in Madrid gevestigde) Bureau voor de Statistiek is de steun voor het separatisme en de afscheiding van Spanje naar een dieptepunt gedaald. Het CEO zegt dat 41,9% van de ondervraagde Catalanen een onafhankelijkheid van Catalonië steunt terwijl de afwijzing van een onafhankelijkheid is gestegen naar 48,8%.

Het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) is te vergelijken met het Spaanse Instituto Nacional de Estadística (INE) maar is onderdeel van de Generalitat, de Catalaanse regionale overheid. Volgens de barometer van de CEO is de steun voor het separatisme en de onafhankelijkheid van Catalonië naar een dieptepunt gedaald.

Uit deze enquête blijkt dat 41,9% de onafhankelijkheid van de Catalaanse autonome regio steunt, het laagste percentage sinds juni 2017. Deze daling is echter niets nieuws want bij de barometer van juli was de steun voor onafhankelijkheid ook al gedaald naar 44% terwijl dat daarvoor in maart nog 48% was volgens het Catalaanse CEO. Met andere woorden, in zeven maanden tijd is de steun voor het separatisme met ongeveer 8% gedaald.

Terwijl 41,9% van de Catalanen zegt geen onafhankelijkheid te willen zegt 48,8% dat ze tegen zijn, geeft 6,1% aan dat ze het niet weten en heeft 3,2% niet geantwoord op de vraag ‘¿quiere que Catalunya sea un estado independiente?’ ofwel wil je dat Catalonië een zelfstandige staat wordt.

Deze barometer is het gevolg van een enquête onder 1.500 deelnemers in Catalonië tussen 16 september en 7 oktober, dus voordat de rechtsuitspraak van de Catalaanse politici bekend was.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken