menu: rubrieken, zoeken & meer

Geen vuurwerk-discussie maar wel twijfels over Driekoningen in Spanje

Geen vuurwerk-discussie maar wel twijfels over Driekoningen in Spanje
Beeld: 123rf

Geen vuurwerk-discussie maar wel twijfels over Driekoningen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege de corona-crisis wordt er in Nederland veel gediscussieerd over het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. In Spanje wordt daar (nog) niet over gesproken, waarschijnlijk omdat het vuurwerk bij de inwoners van Spanje bij de jaarwisseling niet zo heel belangrijk is. Waar men het wel over heeft is natuurlijk hoe de kerst en de jaarwisseling er dit jaar uit zal zien en over het Driekoningenfeest in januari.

In Nederland is inmiddels meer duidelijkheid over het vuurwerkverbod maar daar wordt in Spanje vooralsnog niet over gesproken. Waar men het wel over heeft is over hoe en of dit jaar de kerstmis en de Oud op Nieuw viering gevierd kunnen worden.

Navidad 

Kerstmis is net zoals in andere landen een moment van familiebijeenkomsten maar dat zal dit jaar anders worden zoals we al eerder schreven. Er wordt door strengere corona-maatregelen in de autonome regio’s met man en macht gewerkt om het aantal positief geteste personen maar meer nog de ziekenhuisopnames en ic-patiënten te verminderen zodat de kerst-viering enigszins door kan gaan.

Dat zal echter niet makkelijk worden en na 23 november zal ook beslist worden of het nodig is om een complete lockdown met thuisblijfplicht in te voeren of niet. Diverse regionale overheden hebben daar al om gevraagd maar hebben geen toestemming gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid die nu nog niet zo ver wil gaan.

Of er wel of geen thuisblijfplicht komt en voor hoelang dat dan zal gelden is nu nog niet bekend en is alleen maar giswerk maar dat kerstviering dit jaar anders zal zijn mag inmiddels wel duidelijk zijn.

Nochevieja

Datzelfde geldt ook voor de jaarwisseling in Spanje dat compleet anders moet zonder de grote mensenmassa’s en feesten. Zo zal er niet traditiegetrouw met tienduizenden mensen op het plein Puerta del Sol in hartje centrum Madrid afgeteld worden om op klokslag de twaalf druiven te eten.

Ook in andere steden heeft men al aangekondigd alle Oud op Nieuw activiteiten drastisch te verminderen of af te lasten.

Reyes Magos

Maar waar men zich ook druk om maakt is Driekoningen (Reyes Magos) op 5 en 6 januari. Dat is traditiegetrouw het kinderfeest in Spanje dat groots gevierd wordt met onder andere de ‘cabalgata’ stoet waarbij men in de grote steden en eigenlijk overal waar mogelijk de intocht van de Drie Koningen of Drie Wijzen Melchior, Caspar en Balthasar viert.

Deze ‘cabalgata de Reyes’ zal op veel plaatsen in Spanje geen doorgang vinden of compleet anders worden zoals zonder publiek (dus geen kinderen met hun ouders) of virtueel via internet. 

Zo heeft de gemeente van Barcelona al aangekondigd dat er wel een parade tocht zal zijn maar geheel aangepast en zonder publiek. Datzelfde geldt voor Madrid waar de ‘cabalgata’ geheel anders zal zijn als deze al doorgaat.

Dus het traditionele kinderfeest in januari zal ook dit jaar geheel anders zijn al zullen de kinderen waarschijnlijk net zoveel geschenken ontvangen dan voorheen.