menu: rubrieken, zoeken & meer

Krijgen de inwoners en bezoekers van Alicante, Valencia en Castellón te maken met een coronapas?

Krijgen de inwoners en bezoekers van Alicante, Valencia en Castellón te maken met een coronapas?
Beeld: Europa Press

Krijgen de inwoners en bezoekers van Alicante, Valencia en Castellón te maken met een coronapas?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale premier van de Valencia regio, Ximo Puig, is voorstander van invoering van een coronapas zoals al in andere regio’s gebeurt in Spanje en in andere landen. Plannen zijn al klaar maar de uitvoering daarvan is afhankelijk van het Regionale Hooggerechtshof dat dit moet goedkeuren. Op dit moment hebben alleen de regio’s Catalonië, Balearen, Cantabrië en Galicië op de een of andere manier de coronapas ingevoerd in met name de nachthoreca.

De regionale premier van de Valencia regio, waaronder dus de provincies Valencia, Alicante en Castellón, zegt dat hij voorlopig nieuwe corona-maatregelen voor de kerstdagen uitsluit. Maar Ximo Puig heeft wel gezegd dat men in afwachting is of het invoeren van een coronapas in de regio mogelijk is of niet.

Afgelopen vrijdag was 89,6% van het aantal inwoners van de Comunidad Valenciana volledig gevaccineerd met twee corona-prikken, in totaal meer dan 4 miljoen mensen. 91% van de inwoners is gedeeltelijk gevaccineerd met tenminste één prik. Maar er zijn ongeveer een half miljoen inwoners die (nog) niet gevaccineerd zijn, met name in de leeftijdsgroep 30-39 jaar (78,8%).

Met de invoering van een coronapas voor bepaalde gesloten ruimtes zoals de horeca kan men de niet-gevaccineerden aanmoedigen zich toch te laten vaccineren terwijl de reeds gevaccineerde personen niet te maken krijgen met extra maatregelen om een mogelijke zesde corona-golf te voorkomen.

Deze week wordt cruciaal wat betreft de beslissing over het wel of niet invoeren van een coronapas in de Valencia regio. Het regionale Hooggerechtshof van de Valencia regio moet eerst een beslissing daarover nemen waarna de plannen bekend worden gemaakt.

Mocht de Valencia regio te maken krijgen met een coronapas dan geldt het Europees digitaal coronacertificaat dat je op papier of digitaal kunt laten zien. De internationale QR-codes die in de Nederlandse en Belgische smartphone apps wordt aangemaakt geldt dan ook.