menu: rubrieken, zoeken & meer

Personen die vanwege medische redenen geen mondkapje dragen moeten dat bewijzen in de Valencia regio

Personen die vanwege medische redenen geen mondkapje dragen moeten dat bewijzen in de Valencia regio
Beeld: 123rf

Personen die vanwege medische redenen geen mondkapje dragen moeten dat bewijzen in de Valencia regio

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Eenieder die in de Valencia regio, dus ook in de provincie Alicante en aan de Costa Blanca, geen mondkapje draagt vanwege medische redenen, dient dat te bewijzen. Dat wil zeggen dat deze personen een doktersverklaring bij zich moeten dragen, zo heeft de regionale gezondheidsraad in de Valencia regio beslist.

Vorige week heeft de Conselleria de Sanidad in de Valencia regio via een decreet beslist dat personen die geen mondkapje hoeven te dragen vanwege medische redenen dat moeten bewijzen.

Zoals bekend is in Spanje 1,5 meter afstand houden de regel. Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle binnenruimtes (zoals bijvoorbeeld winkels en musea) en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. 

Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. Maar vanaf nu wordt daar in de Valencia regio strenger naar gekeken omdat blijkbaar veel mensen geen mondkapje dragen en zeggen dat dit voor een medische reden is. Daarom moet eenieder die geen mondkapje draagt vanwege een medische indicatie dat aantonen via een geschreven bewijs van een arts.

Letterlijk staat er nu in het Spaans: “deberá contar con un informe médico, en documento oficial, expedido por el médico responsable de la atención de la patología correspondiente, en el que se exponga objetiva y rigurosamente que la persona presenta una enfermedad o dificultad respiratoria incompatible con su uso”.