Spanje begint met plaatsen tweede corona-prik voor mensen met het Janssen-vaccin

Spanje begint met plaatsen tweede corona-prik voor mensen met het Janssen-vaccin
Beeld: 123rf

Spanje begint met plaatsen tweede corona-prik voor mensen met het Janssen-vaccin

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op maandag 15 november is men in Spanje begonnen met het zetten van een tweede corona-prik bij personen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Het gaat om circa twee miljoen inwoners van Spanje die nu een tweede boosterprik krijgen van Pfizer of Moderna.

In totaal hebben in Spanje 1.976.047 personen een corona-prik gekregen met het Janssen-vaccin. Maar gebleken is dat slechts een prik niet voldoende blijkt te zijn en dus heeft men in Spanje op 26 oktober besloten dat alle mensen met het Janssen-vaccin een tweede prik krijgen. En dat gebeurt vanaf 15 november waarbij men het Pfizer- of Moderna-vaccin gebruikt als tweede dosis.

Uit een studie van het Ministerie van Volksgezondheid in de leeftijdsgroep 50-59 jaar is gebleken dat het Moderna-vaccin het beste beschermt tegen infectie en symptomatische infectie met 87% en 89% gevolgd door Pfizer met 77% en 78%, AstraZeneca met 68% in beide gevallen en als laatste het Janssen-vaccin met 64% en 56%. 

De bescherming tegen ziekenhuisopname is bij de Moderna-, Pfizer- en AstraZeneca-vaccins meer dan 95% en bij het Janssen-vaccin 86%. Bij bescherming tegen overlijden kon men alleen informatie achterhalen over de Moderna- en Pfizer-vaccins met ongeveer 95% bescherming.

Weliswaar is landelijk de tweede dosis vaccinatiecampagne voor het Janssen-vaccin op maandag 15 november begonnen, in Cantabrië, Baskenland en Andalusië is men al eerder begonnen. In alle andere regio’s is men begonnen met het verzenden van SMS-berichten of worden mensen die het Janssen-vaccin hebben ontvangen gebeld voor een afspraak voor een tweede dosis van Pfizer of Moderna.

In Spanje zijn dus meer dan 1,9 miljoen mensen in de leeftijdsgroepen 40-59 jaar en 70-79 jaar die het Janssen-vaccin hebben gekregen. In alle gevallen krijgen mensen met het Janssen-vaccin pas drie maanden na plaatsing daarvan een tweede Pfizer of Moderna prik.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.