Moet het vliegverkeer naar Spanje zich zorgen maken om de vulkaanuitbarsting op IJsland?

Moet het vliegverkeer naar Spanje zich zorgen maken om de vulkaanuitbarsting op IJsland?
Beeld: AI-beeld / redactie

Moet het vliegverkeer naar Spanje zich zorgen maken om de vulkaanuitbarsting op IJsland?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Herinnert u zich deze nog? In april 2010 barstte de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland uit. Dit leidde tot een totale sluiting van het Europese vliegverkeer gedurende een week. Meer dan 100.000 vluchten werden geannuleerd en dat zorgde voor een chaos in het Europese vliegverkeer. Moeten reizigers met bestemming Spanje zich ook nu weer zorgen maken?

Volgens experts kunnen de vliegtuigpassagiers gerust zijn want de omstandigheden zijn nu echter heel anders dan in april 2010 en de vliegroutes zijn tot nu toe niet verstoord. Het grote verschil tussen de huidige vooraanstaande vulkaanuitbarsting van de Fagradalsfjall is dat in 2010 de Eyjafjallajökull een gletsjer op de vulkaan had.

Het smeltwater zorgde ervoor dat de lava snel afkoelde en in kleine fragmenten veranderde. De stoom dat door de uitbarsting werd geproduceerd, wierp deze snel de atmosfeer in tot een hoogte van 9.000 meter. Een kwart biljoen kubieke meter vulkanische as werd uitgestoten en door de wind meegevoerd naar het zuidoosten, richting het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

De aswolk was zo groot dat ze het zicht voor piloten belemmerde. Dit leidde tot een totale sluiting van het Europese vliegverkeer gedurende een week. De uitbarsting had ook een impact op het milieu. De aswolk zorgde voor een lichte daling van de temperatuur in Europa en had een negatieve impact op de luchtkwaliteit.

Maar zoals eerder vermeld, zeggen de experts dat de vliegtuigpassagiers zich nu geen zorgen hoeven te maken. De vooraanstaande uitbarsting van de Fagradalsfjall zal niet hetzelfde effect veroorzaken dan 13 jaar geleden. Desalniettemin moet deze vulkaanuitbarsting wel in de gaten gehouden worden want het zou wel eens de grootste kunnen zijn van de afgelopen decennia. IJsland is in ieder geval in staat van paraatheid terwijl 4.000 inwoners van de stad Grindavik uit voorzorg zijn geëvacueerd.

Ga naar de inhoud