skip to Main Content
Uitgevers in Spanje willen de Nieuwsdienst van Google terug hebben

Uitgevers in Spanje willen de Nieuwsdienst van Google terug hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

google7MADRID – Nadat Google bekend maakte haar Google News dienst in Spanje te sluiten vanwege de nieuwe omstreden wet waarbij zij zouden moeten betalen voor elk stukje nieuws wat zij laten zien, zijn de uitgevers van Spaanse kranten en tijdschriften druk in de weer om dat te voorkomen. Volgens de krantenuitgevers zou Google News veel te groot zijn om zomaar te sluiten.

Er zijn helaas geen cijfers bekend over de bezoekersaantallen van Google News in Spanje (deze geeft Google niet vrij) maar volgens de Spaanse krantenuitgevers zijn die veel te hoog om zomaar de dienst te sluiten. Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van de Google News dienst om de krantenkoppen te lezen waarna deze gelinkt worden met de oorspronkelijke websites van de kranten.

De branchevereniging van de Spaanse kranten AEDE verwacht een flinke terugval in aantal bezoekers op de eigen websites van de kranten en dus ook minder reclameinkomsten. De sluiting van Google News Spanje is niet zomaar een opzegging van een dienst van Google aangezien Google News te dominant is op de Spaanse markt.

Sluiting

Men heeft de Spaanse regering en de Europese mededingingsautoriteiten nu gevraagd maatregelen te nemen om de sluiting te voorkomen. Google is van plan de Google News dienst deze dinsdag 16 december uit de lucht te halen, dit werd vorige week donderdag door de Amerikaanse zoekgigant aangekondigd. Google wil niet meewerken aan de nieuwe Spaanse wet die krantenuitgevers verplicht geld te vragen aan de Google News dienst voor het opnemen van hun websites en het nieuws. Deze wet gaat op 1 januari aanstaande in maar Google wil nu de dienst al opzeggen.

Spijt

Het vreemde is echter dat de verenging van krantenuitgevers AEDE nu juist een van de grote voorstanders was van de nieuwe wet waarbij men geld wilde zien van Google voor het vertonen van hun nieuws. Alles lijkt er dus op dat ze een beetje spijt hebben van de nieuwe wet en weliswaar willen dat Google News openblijft maar dat Google wel zal betalen, iets wat het Amerikaanse bedrijf ook al in andere landen zoals Frankrijk heeft gedaan. Google wil daar echter voorlopig niets van weten en blijft er bij om Google News in Spanje te sluiten.

Volgens Google verdienen zij niets aan de nieuws service aangezien er totaal geen reclames te zien zijn en menen zij dat ze juist de kranten een plezier deden om lezers naar hun sites te lokken. De krantenuitgevers zien de bui echter nu wel hangen en verwachten door de sluiting miljoenen lezers minder. Het is immers makkelijker om al het nieuws op een plaats te lezen in plaats van stuk voor stuk naar diverse websites te gaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken