skip to Main Content
90 jaar geleden vloog het allereerste Iberia vliegtuig van Madrid naar Barcelona

90 jaar geleden vloog het allereerste Iberia vliegtuig van Madrid naar Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het was 14 december 1927 toen de nu inmiddels een van de oudste vliegmaatschappijen ter wereld haar allereerste vlucht begon. Dat gebeurde op het traject Madrid-Barcelona waarbij de vlucht 3 uur en 30 minuten in beslag nam en een ticket 163 pesetas voor een enkele reis en 300 pesetas voor een retour kostte. Gedurende die eerste maand vervoerde Iberia 287 passagiers op 57 vluchten maar is dat aantal anno 2017 gestegen naar meer dan 900 miljoen passagiers.

Op donderdag werd er in Madrid stilgestaan bij het feit dat 90 jaar geleden op 14 december 1927 het de eerste keer was dat er door de lucht een lijndienst verbinding werd gemaakt tussen de hoofdstad van Spanje Madrid en de Catalaanse stad Barcelona. In Madrid waren op die heugelijke dag Koning Alfonso XIII en de oprichter en eerste president van IBeria Horacio Echevarrieta aanwezig waarna het toestel van het merk Rohrbach Roland uit Madrid vertrok en 3 uur en 30 minuten later in Barcelona landde.

De kostprijs van een ticket was toen 163 pesetas voor een enkele reis, omgerekend 0,97 euro terwijl een retourticket een kostprijs had van 300 pesetas wat omgerekend 1,80 euro is. Na die eerste vlucht volgden er in diezelfde maand nog 56 vluchten waarna er in totaal gedurende december van dat jaar 287 passagiers van Madrid naar Barcelona en weer terug werden gevlogen. Het vliegtuig vertrok elke dag om 8.00 uur ‘s-morgens en daarna om 12.00 uur weer terug van Barcelona naar de hoofdstad van Spanje.

Iberia Líneas Aéreas de España (Iberia) is de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje, met de thuisbasis in Madrid. Iberia Airlines heeft een uitgebreid internationaal netwerk met als belangrijkste luchthavens Madrid en Barcelona. Veel regionale vluchten worden uitgevoerd door Air Nostrum onder Iberia-vluchtnummer. Iberia fuseerde in 2010 met British Airways. De fusiemaatschappij draagt de naam International Airlines Group (IAG) en is de qua inkomsten de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Ook de low cost vlieger Vueling valt onder de vleugels van Iberia.

Sinds de oprichting van Iberia op 28 juli 1927 heeft Iberia meer dan 900 miljoen passagiers vervoerd in een van de 144 vliegtuigen die de maatschappij heeft staan in een van de basissen in Madrid en Barcelona. Iberia staat met dit aantal passagiers in de top 5 van grootste Europese luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast is Iberia leider op routes vanuit Spanje naar de rest van Europa en van Europa naar Latijns-Amerika.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Misschien aardig om te weten: De KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij. Gestart op 7 oktober 1919 en bestaatnu dus 98 jaar. De eerste commerciele vlucht was eem half jaar later (naar Londen).

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken