Catalaanse verkiezingen 21-D: overzicht politieke partijen

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse verkiezingen 21-D: overzicht politieke partijen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op donderdag 21 december 2017 vinden er vervroegde verkiezingen plaats in de autonome deelstaat Catalonië. Deze verkiezingen komen er nadat de Spaanse regering artikel 155 van de Spaanse grondwet gebruikte om de Catalaanse regering en het Catalaanse Parlement te ontbinden vanwege rebellie, opruiing en het niet naleven van de Spaanse grondwet. Ondanks dat de Catalaanse separatistische partijen het niet eens zijn met deze nieuwe regioverkiezingen, doen ze toch mee om daarna het afscheidingsproces wat ze na de verkiezingen van 2015 begonnen zijn voort te kunnen zetten.

21 december 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de twaalfde keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen. De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2015 toen er een historische opkomst was van 77,46% met 1.609.771 stemmen. Ook dit jaar bij de regioverkiezingen van 2017 verwacht men een enorme opkomst van wellicht meer dan 90%, iets wat in heel Spanje nog niet gezien is.

Hieronder een overzicht van de grootste politieke partijen die mee doen met de autonome verkiezingen. Volgens de peilingen (die altijd anders zijn) moeten de nationalistische partijen JxCat, ERC en de Constitutionele partijen Ciutadans en PSC als grote kanshebbers voor de meeste stemmen gezien worden. De PPC zal niet veel stemmen krijgen terwijl de CUP en CatComu mogelijkerwijs een belangrijke rol gaan spelen om een meerderheidsparlement te kunnen vormen.

7d7bcc24bf4cc0a6753c9638132f4de1

Junts per Catalunya (JxCat)

De formatie Junts per Catalunya of in het Nederlands Samen voor Catalonië werd op 13 november 2017 opgericht door Carles Puigdemont, de afgezette regiopremier die zijn verkiezingscampagne vanuit Brussel doet. JxCat is de opvolger van de PDeCat partij die niet meer bestaat en die zelf al de opvolger was van de CiU partij ofwel de Convergència i Unió die vele tientallen jaren aan de macht was in Catalonië.

Carles Puigdemont is de partijleider en lijsttrekker en staat samen met o.a. Jordi Sanchez van het ANC op de poster. Puigdemont moet zijn campagne voeren vanuit Brussel omdat hij daarheen is gevlucht terwijl Jordi Sanchez in de gevangenis zit en geen campagne mag voeren. Verder staan er op de kieslijsten andere leden van de oude PDeCat partij en diverse politici die individueel meededen.

96ec684c0d8bc1650cf7b2c8c48c4863 e1513202262229

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) of in het Nederlands Catalaans Republikeins Links is een partij die van oudsher streeft naar een onafhankelijke Catalaanse Republiek en dat ook nu weer in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen maar dan in de vorm van een afgesproken afscheiding en niet unilateraal zoals tot nu toe het (uitgevoerde) plan was (al wordt dit de laatste tijd weer geroepen). De ERC partij is de oudste partij in Catalonië en werd reeds in 1931 opgericht en wordt nu gezien als de grootste kanshebber om de autonome verkiezingen te winnen met de meeste stemmen.

De partij houdt de afgezette en nog steeds in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras als lijsttrekker aan maar de nummer twee Marta Rovira voert het meeste campagne en wordt gezien als de nieuwe nummer een. Naast Marta Rovira en Oriol Junqueras zijn ook de net op borgtocht vrijgekomen ex ministers Raül Romeva, Carles Mundó en de eerder op borgtocht vrijgekomen ex voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell op de kieslijsten opgenomen.

7d5406ce411a756024f32e06fa036c62

Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

De Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse catalanistische politieke partij. Ze werd in 1986 in Barcelona opgericht en werkt volgens het principe van de participatiedemocratie, waarbij alle beslissingen door de algemene vergadering en niet door de particratische organen of partijbureaus getroffen worden. Voor de antikapitalistische partij CUP partij staat een nieuw gezicht als eerste op de lijst, te weten de socioloog Carles Riera i Albert.

De CUP wordt gezien als een van de kleinste separatistische partijen die na de verkiezingen van 2015 echter wel veel (volgens velen te veel) macht kreeg nadat zij nodig waren om een meerderheidsregering van separatistische partijen te vormen. Daarvoor moest wel de PDeCat leider Artur Mas verdwijnen waarna het proces naar onafhankelijkheid van Catalonië kon beginnen. Het ERC en JxCat gaan op dit moment niet zo makkelijk meer door dezelfde deur met de CUP dus een nieuwe formatie of samenwerking kan voorlopig worden uitgesloten.

4911e93948dbc9dfe4c9bd9170b42d1d

Ciutadans (C’s)

Ciutadans (C’s) is de Catalaanse en originele versie van het Spaanse Ciudadanos waarvan Albert Rivera aan het hoofd staat en in 2006 werd opgericht. In Catalonië wordt de lijst aangevoerd door de ex advocate Inés Arrimadas die door velen wordt gezien als de ideale nieuwe regiopremier. Officieel heeft de partij als naam Partido de la Ciudadanía ofwel de Partij van het Staatsburgerschap maar in de volksmond hebben ze de naam Ciudadanos in het Spaans, Ciutadans in het Catalaans en C’s afgekort.

Het is een partij die zichzelf in het politieke centrum plaatst waarbij ze het midden tussen liberalisme en sociaaldemocratie willen aanhouden. In de Spaanse samenleving wordt Ciutadans echter als een rechtse partij gezien waarmee ze zelfs vergeleken worden met de conservatieve Partido Popular (PP). Volgens de laatste peilingen voert Ciutadans een nek aan nek race met het socialistische PSC wat betreft het aantal zetels in het Catalaanse Parlement.

6963709c7cc2bc140d2b5a24a770d976 e1513202128502

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

Het PSC werd in 1978 opgericht en is de Catalaanse afdeling van het nationale PSOE ofwel Partido Socialista Obrero Español wat in het Nederlands staat voor Spaanse Socialistische Arbeiderspartij. Terwijl Pedro Sanchez de partijleider is staat in Catalonië Miquel Iceta aan het hoofd en voert hij ook de kieslijst aan als lijsttrekker. De PSC heeft als belangrijkste motto het verdedigen van de Spaanse grondwet en het vertegenwoordigen van de Catalanen die geen separatist zijn.

Volgens de laatste peilingen heeft het PSC vanwege het mislukte separatische proces van afscheiding van Spanje een grotere kans op meer stemmen en dus meer zetels in het Catalaanse Parlement. Ciutadans staat ongeveer op gelijke hoogte en wil graag samen met PSC en eventueel de PPC een alternatieve regering vormen om zo met een meerderheid de separatistische partijen aan de zijlijn te zetten. Voorlopig lijkt dat echter nog niet zover maar wie weet. De lijsttrekker Miquel Iceta heeft een jarenlange ervaring in de politiek en wordt door velen gezien als een correct persoon en zelfs als mogelijke nieuwe regiopremier.

71b42b16e1ae5acaf290185dd4d7cad9 e1513202077391

Partido Popular de Cataluña (PPC)

De PPC is de Catalaanse tak van de Partido Popular ofwel PP die in de huidige vorm in 1989 werd opgericht en in het Nederlands Volkspartij heet. De PPC is een Spaanse christendemocratisch-conservatieve politieke partij die na de dood van Franco door Manuel Fraga werd opgericht als de Alianza Popular. Terwijl de PP in Spanje altijd samen met de PSOE alleen aan de top staan en waarbij beide partijen (tot nu toe) om de beurt het land regeren, is de PPC in Catalonië een van de kleinste en minst populaire partijen.

Het merendeel van de Catalanen ziet niets in de partij van “Franco” en zeker nu na alles wat er gebeurt is in de autonome deelstaat zal de PPC niet veel populairder zijn geworden in de regio. Aan het hoofd van de Catalaanse tak staat Xavier García Albiol waarbij als nummer twee Andrea Levy op de kieslijst staat. Bij de laatste peiling staat de PPC er niet beter voor en gaan ze er zelfs iets op achteruit wat betreft stemmen en zetels in het Catalaanse Parlement.

bf127a754bcf337bde61d002af52886e

Catalunya En Comú-Podem (CatComu)

Deze Catalaanse versie van Podemos werd op 13 november 2017 opgericht en wordt bij deze verkiezingen aangevoerd door Xavier Domènech na het gedwongen vertrek van Albano Dante Fachin en de weigering van Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, om lijsttrekker te worden. Xavier Domènech was tot nu toe parlementariër in Madrid maar zal zich nu gaan richten op het Catalaanse Parlement.

Totaal aantal partijen

In totaal zijn er 17 politieke formaties/partijen die staan ingeschreven in het Spaanse Staatsbolitin BOE en het Catalaanse DOGC, zes meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Van die 17 partijen doen er 16 mee in Barcelona, te weten PSC, PP, Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, C’s, ERC-CatSí, DIÀLEG, CUP, Per Un Món Més Just, Catalunya En Comú-Podem, Junts Per Catalunya, La Familia Paz y Libertad, Recortes Cero-Grupo Verde, Democracia Nacional, Partit Familia i Vida, Convergents y Unidos en Socialistas+por la Democracia.

Ga naar de inhoud