skip to Main Content
Ryanair doet stapje terug en erkent de vakbonden om stakingen piloten te voorkomen

Ryanair doet stapje terug en erkent de vakbonden om stakingen piloten te voorkomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair heeft uiteindelijk besloten om haar politiek te veranderen en vakbonden te accepteren. Tot nu toe was Ryanair absoluut geen fan van vakbonden en maakte zij liever gebruik van een speciale raad per bestemming die moet opkomen voor de piloten maar in de praktijk hebben deze weinig macht. Om problemen te voorkomen rond de kerstdagen waarbij er ook uit Spanje geluiden kwamen voor een staking, zal Ryanair nu de vakbonden accepteren en heeft het bedrijf hen uitgenodigd om rond de tafel te gaan zitten.

Deze vrijdag wordt er (voor het eerst in de geschiedenis van de vliegmaatschappij) door Ryanair piloten in Italië gestaakt waarbij deze na vele dreigingen van stakingen eindelijk het werk hebben neergelegd uit ontevredenheid over de werkomstandigheden bij Ryanair. In tegenstelling tot wat Ryanair wil hebben piloten in diverse landen zoals Ierland, Duitsland, Italië, Portugal en ook Spanje reeds vakbonden opgericht om zo collectief op te kunnen komen voor de rechten van de piloten. Diverse van deze vakbonden hadden stakingen rond de kerstdagen aangekondigd zoals in Italië deze vrijdag 15 december en Ierland waar men op 20 december wil gaan staken. Ook in Duitsland, Portugal en recent ook in Spanje wilde men op bepaalde data (die niet bekend werden gemaakt) gaan staken.

Voorlopig lijkt door de acceptatie van Ryanair van de vakbonden dat stakingen in de eerder genoemde landen van de baan zijn maar het gaat erom wat er besproken gaat worden tijdens de bijeenkomsten die nog voor het einde van dit jaar zouden moeten plaatsvinden.

Spanje

Ryanair heeft in Spanje 700 piloten in dienst en ook zij hebben recent de eerste stappen ondernomen om een deel-vakbond op te richten binnen de pilotenvakbond Sepla. Weliswaar hebben de piloten in Spanje niet officieel aangegeven dat ze wilden gaan staken maar net zoals in Nederland en België gingen er ook bij deze piloten stemmen op om “solidair” te zijn met hun collega’s in andere landen. Een staking is dus ook in anje niet uitgesloten.

Grondpersoneel Spanje

Recent werd ook een staking van het grondpersoneel van Ryanair in Spanje aangekondigd die plaats zou moeten vinden op 30 december. Het zijn de vakbonden CCOO, UGT, USO en CHT die met deze staking dreigen als de Ierse low cost vlieger niet aan hun eisen voldoet. Het grondpersoneel wil een salarisverhoging van tenminste 3% en dat er niet meer dan 214 werkdagen zullen zijn op jaarbasis. Het is nu met de berichten uit Ierland dat Ryanair vakbonden van piloten accepteert niet zeker of het grondpersoneel zal gaan staken of niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Wat een bizarre toestanden heersen er ten nadele van werknemers . De kosten die gemaakt worden tijdens het vliegen vooraf en nadien.
  Daar is nu nog niet echt transparantie te verwachten. Een bekend verhaal wat ik hier heb gelezen. De basis om als piloot te kunnen beginnen is naar mijn inziens flink doorgeschoten . Een kartel waar de wijsheid ver te zoeken is.
  Kortzichtig en getoetst op korte termijn winsten. Natuurlijk de brandstof , aanschaf en personeelskosten zijn er en komen elke keer weer terug.

  Toekomstige veranderingen in techniek en vormgeving ook de manier van vliegen zal steeds sneller zich ontwikkelen. De gebroeders Wright destijds als voorbeeld te noemen. Kwamen toen ook van de grond met zweeftoestellen en zij waren fietsemakers . Hun visie was het begin .

  Ik bedoel maar hoe snel en sneller gaat het nu. Beloning voor het geven van salarissen moet geen punt zijn van onderhandelingen. Gewoon goed en gericht komen er ook geen stakingen meer niet snel en onverwachts.
  Het blijft een grote verantwoordig vliegen. Veiligheid staat boven alles en natuurlijk het milieu . Dat is net zo belangrijk wat doet men zonder lucht en water. Dan komen er meer problemen dat willen we niet. Lang leven de uitvinders.

 2. Een begrijpelijk vraag Anton. Er is , mede door de crisis, maar ook door veel teveel vliegscholen met vage beloftes al meer dan 10 jaar een grote werkloosheid onder de piloten. Allemaal jongeren met een enorme opleidingsschuld, want ze moeten het zelf betalen en het gaat om bedragen van 1tot 2 ton. Daar sta je dan! En dan komt ineens Ryanair met een “kans” voor jou! Je mag je daar als het ware inkopen, pay to fly, jawel, u leest het goed BETALEN om te mogen werken als copiloot! Omdat je verder geen schijn van kans hebt op de arbeidsmarkt van vliegers, want je hebt immers geen ervaring, na je school, is dit je laatste strohalm. En daar komt nog bij: selectie zelf betalen, net als uniform en medische keuring en andere randzaken.
  En zo wordt dus op een schandalige manier misbruik gemaakt van deze jongens. Er wordt verdient op een werknemer! Zodra hun pay-to-fly contract erop zit, kunnen ze voor een grijpstuiver doorvliegen. Dat was de praktijk tot voor kort. En waarom verandert nu ineens alles? Gewoon omdat de crisis voorbij is en de markt ik de beterbetalende flagcarriers enorm aantrekt. Daardoor loopt iedereen daar nu weg en heeft Ryanair grote moeite om de vliegtuigen te bemannen. De salarisssen zullen nu dus eindelijk fors omhoog moeten om genoeg vliegers binnenboord te houden. Vakbonden waren altijd verboden ( niet echt natuurlijk, want dat mag niet, maar werd je lid, dan werd je weggepest, dus deed je het maar niet, een effectieve angstcultuur) . Verder hebben ze al een puinhoop gemaakt, in september , van de vakantieroosters. Deze regeling is op Europees nivo gelijk getrokken en was allang bekend. Ze hadden er dus op kunnen anticiperen , maar hebben dat ( bewust?) niet gedaan. Nogmaals, vliegen voor 20€ kan niet. En als het wel kan doet u dat zwaar over de ruggen van anderen.

 3. En toch begrijp ik niet helemaal waarom werknemers bij dienstverlenende bedrijven gaan staken voor meer geld. Voor meer salaris, overuren, mag je ineens wel meer uren draaien , bijvoorbeeld.
  Als werknemer solliciteer je naar een baan bij een bedrijf en accepteer je de voorwaarden of niet. Als die je later niet meer aanstaan, dan probeer je daar zelf wat aan te doen. Lukt dat niet dan solliciteer je bij een ander bedrijf waar je de voorwaarden je wel aanstaan.
  Dat lukt vrijwel altijd als je goed bent in wat je doet. En heel soms, als je erg goed je best hebt gedaan, kan je dan wat eerder dan de rest, genieten onder de Spaanse zon.
  Maar in veruit de meeste gevallen zijn stakingen een laf middel ,waar anderen de dupe van zijn, georganiseerd door lieden die geen stap harder willen lopen en vaak onder de maat presteren.

 4. Jaja, de grote roerganger daar voelt zich nu pas echt in het nauw gedreven. Na het fiasco afgelopen najaar geen tweede uitglijder, moet hij gedacht hebben. Maar ik heb slecht nieuws voor hem en iedereen trouwens, die denkt dat vliegen voor 20€ normaal is, namelijk, dit is pas het begin! Einde aan de vlieguitbuiterij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken