skip to Main Content
Voer voor complottheorieën in Catalonië: opnieuw rechter naar ziekenhuis

Voer voor complottheorieën in Catalonië: opnieuw rechter naar ziekenhuis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Veel mensen in Spanje houden van complottheorieën en de laatste maanden zijn zij dan ook druk aan het nadenken over wat er allemaal gebeurt in Catalonië en alle problematiek rondom het afscheidingsproces. Hier zijn ook rechters en procureur-generaals bij betrokken waarvan de laatste twee maanden er twee overleden zijn na plotselinge ziektes en er nu een in het ziekenhuis terecht is gekomen.

Deze week werd bekend dat onderzoeksrechter nummer 13 van Barcelona, Juan Antonio Ramirez Sunyer in het ziekenhuis opgenomen moest worden vanwege een ernstige ziekte. Dit werd op maandagmorgen bekend gemaakt maar blijkbaar lag de rechter al enkele dagen in het ziekenhuis met een ernstige darmaandoening. Deze onderzoeksrechter is nauw verbonden met de problematiek in Catalonië want hij was de rechter die acties op touw zette om het referendum over onafhankelijkheid te onderzoeken op 20 september.

Op die dag stormden agenten van de Guardia Civil het Catalaanse Ministerie van Economische Zaken binnen om samen met de advocaat van de rechtbank naar bewijzen te zoeken in verband met het door het Grondwettelijk Hof illegaal verklaarde referendum. Op die dag kwamen er zo’n 40.000 betogers bijeen voor de deur van het Ministerie waardoor de agenten urenlang het gebouw niet konden verlaten en de advocaat via het dak moest vluchten. Politiewagens werden vernield en wapens en alles wat in die auto’s aanwezig was gestolen. Er werden toen 14 mensen gearresteerd die even later weer vrijkwamen maar de “los jordis”, verwijzende naar de twee leiders van het ANC en Omnium Cultural, werden later voor dit voorval gevangengezet.

Deze onderzoeksrechter nummer 13 verblijft op dit moment nog steeds in het ziekenhuis in Barcelona en zal gedurende lange tijd zijn werkzaamheden niet kunnen voortzetten. Voor veel mensen in Spanje lijkt hij het nieuwste slachtoffer te zijn in een complot tegen de rechters en procureur-generaals maar uiteraard gaat het hier om ideeën die mensen al snel vormen als er diverse vreemde en in dit geval fatale gebeurtenissen achter elkaar plaatsvinden.

Op 18 november was de procureur-generaal voor de Spaanse staat José Manuel Maza in Buenos Aires (Argentinië) aanwezig voor een congres toen hij plots ziek werd en een nierinfectie kreeg waardoor hij niet veel later overleed. Het was Maza die twee klachten tegen de Catalaanse regering en het Catalaanse Parlement in diende waardoor de zaak bij het Nationale Hof terecht kwam en diverse ministers gedurende meer dan een maand naar de gevangenis werden gestuurd en er nu nog twee ministers vast zitten. Daarnaast was de klacht van deze procureur-generaal de reden dat Puigdemont en vier ministers naar Brussel vluchten.

Op 27 november reageerde iedereen met verbazing toen de 69-jarige superieur officier van justitie in Catalonië José María Romero de Tejada plots kwam te overlijden. Deze officier van justitie leed aan de ernstige ziekte myelodysplasie en ontving maandelijks bloedtransfusies. Deze soort van leukemie veroorzaakt een afname van afweer waardoor de officier van justitie een longontsteking kreeg en aan een hartaanval overleed. Romero de Tejada was de officier van justitie die het onderzoek naar het illegale referendum leidde om dit te kunnen stoppen. Op zijn bevel werden stemlokalen gesloten en moest de politie verschillende keren optreden.

Dat zijn dus twee sterfgevallen achter elkaar van personen die nauw bij het Catalaanse proces verbonden zijn. Voor veel mensen die in complottheorieën geloven is dat wel erg toevallig, helemaal nu er een derde persoon in het ziekenhuis ligt. Anderen sprken weer over de “vloek” of gewoon toevalligheden.

PS: Wij van de redactie geloven niet in deze complottheorieën al lezen we wel vaak dat er veel mensen in Spanje en Catalonië zijn die daar wel in geloven. Vandaar deze korte tekst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. over wat er allemaal gebeurd – tegenwoordige tijd van gebeuren is gebeurt…. Het is echt allemaal niet zo moeilijk. Nogmaals, als je wilt, controleer ik de teksten van tevoren op dit soort storende fouten.

 2. Vertaald uit een of ander Spaansgezind roddelblad of deze keer zélf verzonnen ? Net zoals jullie artikels over de moord in Zaragoza en de kunstwerken in LLeida tonen deze insinuaties duidelijk jullie ziekelijke aversie tegenover Catalonië.

  1. Ja jouw ziekelijke aversie tegenover de rest van Spanje is ondertussen ook wel duidelijk op dit forum. Deze redactie doet niets anders dan vertalen uit de Spaanse kranten voor degenen die de taal niet machtig zijn. Dit is SPANJEvandaag!! Indien het je niet zint of insinueert (jouw woordkeuze) ga dan naar bvb CataloniëVandaag…ach ja: dat bestaat niet!

  2. Miel, doe ons allemaal een plezier hier en stop met je walgelijke reacties te posten. Je naam betekent in het Spaans honing, maar jij bent echt denk ik geboren als zuurpruim.
   Dat ze jouw reacties hier nog laten staan, gezien de gedrag regels is mij een raadsel.
   Niemand verplicht je om hier te reageren, maar wij zouden het allemaal wel erg prettig vinden als je dat vanaf nu laat.

   1. Jackie, je bewijst hier wel dat hoe gestoord sommige mensen zich ook gedragen, ze helaas altijd wel volgelingen vinden. Dat is ieders goed recht, maar wellicht is het dan handiger om je op een ¨wij zijn 100% voor een Catalaanse afscheiding van Spanje¨ website of forum te begeven.
    Dan kan je de rest van ons, die veel aan deze website hebben, gewoon met rust laten en de mensen van de redactie hun zeer gewaardeerde werk laten doen.

  3. Beste Miel, alle artikels worden vertaald uit spaanse gerenomeerde kranten zoals El Pais, 20 Minutos, La Vanguardia (catalaans) etc. We verzinnen het niet zelf en kijken altijd of er in andere kranten ook over geschreven wordt om het te contrleren en als je de televisie in Spanje aanzet (as je in spanje woont en weet wat er allemaal speelt) dan zie je ook genoeg televisiejournaals voorbijkomen met deze onderwerpen. Het is erg vervelend dat diegene die zo graag een afscheiding van Catalonië zien ook meteen hun ogen sluiten en plots alles wat hen niet bevalt omschrijven als roddels, onzin, leugens etc. En daarna ook ons aanvallen getuigd van grote klasse. Ik verzoek je dan ook andere media te gaan lezen als het je niet bevalt bij ons. We beginnen een beetje genoeg te krijgen van de beschuldigingen namelijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken