Search
menu
Search

21-D: ministerraad in Barcelona met 9.000 politieagenten

Oeps ... foto ontbreekt!

21-D: ministerraad in Barcelona met 9.000 politieagenten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op vrijdag 21 december zal de ministerraad van de Spaanse regering een bijeenkomst hebben in Barcelona. Dat deed de raad van ministers eerder ook al in Andalusië maar de vergadering in Catalonië zorgt voor veel politieke en sociale spanningen. Actievoerders bereiden zich voor op protesten en demonstraties terwijl de politie 9.000 agenten zal inzetten in Catalonië.

Het grootste deel van deze 9.000 agenten van de politie zal worden ingezet om de “consejo de ministros” op 21 december veilig en zonder problemen te laten verlopen. Uiteindelijk heeft men besloten om de ministerraad te houden in de Casa Llotja de Mar. Deze locatie wordt door de Mossos d’Esquadra politie afgeraden maar uiteindelijk koos men voor dit gebouw vanwege de makkelijke beveiliging, centrale ligging en bereikbaarheid.

In totaal zullen 9.000 agenten moeten zorgen dat alles zonder problemen verloopt. Ten eerste moet men er rekening mee houden dat Spanje zich nog steeds bevindt in terrorisme fase 4 (van de 5) en recent bedreigde de Islamitische Staat in een videoboodschap dat ze aanslagen gaan plegen in Barcelona. Ten tweede zijn er veel acties gepland in Barcelona.

Politie

Van de 9.000 agenten is het grootste deel afkomstig van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra waarvan er die dag zo’n 8.000, praktisch de helft van de 16.500 agenten die het korps heeft, worden ingezet. De overige 1.000 agenten bestaan uit leden van de Guardia Urbana van Barcelona en zo’n 600 extra agenten van de Guardia Civil en Policía Nacional die naar Barcelona gestuurd worden.

Acties

Ondanks alle bedreigingen van acties van de zogenaamde Comités en Defensa de la República (CDR) die dreigen straten, snelwegen en treinstations te blokkeren om al het mogelijke in het werk te stellen om “Catalonië stil te leggen” en de demonstraties van de bewegingen Omnium Cultural en ANC op de straten van Barcelona, heeft de ministerraad toch besloten de bijeenkomst door te laten gaan.

Reisadvies

Ondertussen verwacht men komende vrijdag 21 december veel problemen in Barcelona en op andere plaatsen in Catalonië, iets waar inwoners en bezoekers van Catalonië en de Catalaanse hoofdstad rekening mee moeten houden. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Spanje, en dan met name Catalonië, aangepast.

Radicalen

Naast de CDR is er een nieuwe beweging ontstaan met de naam Grups Autònoms d’Accions Ràpides (GAAR) die gezien kan worden als de radicale tak van de CDR. Slechts enkele dagen geleden werd een Telegram account gecreëerd waar inmiddels al zo’n 6.000 mensen zijn op ingeschreven.

Terwijl Catalaanse politici roepen om demonstraties zonder geweld, is het de regiopremier Quim Torra die de acties van de CDR goedkeurt om druk uit te oefenen op de Spaanse regering. Premier Pedro Sánchez heeft zijn Catalaanse collega reeds een uitnodiging gestuurd voor een bijeenkomst op 21 december waarbij hij wil praten over zijn plan voor sociale steun in Catalonië en diverse andere onderwerpen die te maken hebben met alle Catalanen. Het is nog niet zeker of deze bijeenkomst door zal gaan.

Opgepast

Het merendeel van de geplande acties zal plaatsvinden in Barcelona, met name in het centrum nabij de Casa Llotja de Mar nabij het de haven van de stad, het stadspark Ciutadella en de wijken El Born en Barrio Gótico. Veel winkeliers en horecaondernemers hebben nu al besloten die dag niet open te gaan uit angst voor vernielingen. Het zal dus op bepaalde plaatsen in Barcelona erg onrustig worden.

Naast Barcelona zijn er door de CDR ook acties gepland op de AP-7 snelweg waarbij men deze wil blokkeren in het zuiden van de provincie Tarragona en in het noorden bij de grensovergang La Junquera in de provincie Gerona. Ook de verbindingen met de deelstaat Aragón wil men onderbreken op die dag.

Er worden ook acties verwacht bij de treinstations in Barcelona en Gerona, met name bij de AVE hogesnelheidstreinen. Men spreekt ook over acties bij vliegvelden zoals in Reus, Gerona en uiteraard Barcelona maar de kans dat dit gaat gebeuren is kleiner omdat daar vanwege de extra veiligheid veel politie aanwezig is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?