Het einde van een decennium is nog niet voorbij … of wel?

Het einde van een decennium is nog niet voorbij … of wel?
Beeld: 123rf

Het einde van een decennium is nog niet voorbij … of wel?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongetwijfeld heb je al op de Spaanse (en Nederlandse/Belgische) televisie en in kranten berichtgevingen gezien over het einde van een decennium en het begin van een volgende tienjarige periode. Maar hoe logisch dat ook klinkt, iedereen is daarmee eigenlijk één jaar te vroeg. Maar er zijn twee redeneringen, de vraag is welke jij hanteert.

Het is de tijd van het jaar dat er lijsten gepubliceerd worden met de beste films, boeken, albums, foto’s, video games etc. van dit jaar. Maar 2019 wordt afgesloten en velen zien dat als het einde van een decennium waardoor er ook lijsten zijn van het beste van de afgelopen 10 jaar. Maar de vraag is of dat wel correct is.

Een decennium (década) is een periode van tien jaar. Binnenkort begint het jaar 2020 dus men zou logischerwijze kunnen stellen dat de periode 2010-2020 wordt afgesloten. Maar volgens velen klopt dit niet want het einde van het decennium is eigenlijk één jaar later dus wanneer 2021 begint.

Bij het indelen van de tijd in aansluitende perioden van 10 jaar zijn er echter twee systemen:

1- Als decennium worden de vanaf het begin aaneensluitende en opeenvolgende perioden van 10 jaren beschouwd. Hoewel onze jaartelling niet op die dag begonnen is, is terugrekenend 1 januari van het jaar 1 de eerste dag. De eerste periode van 10 jaren, het eerste decennium, van onze jaartelling is dus de periode bestaande uit de jaren 1 tot en met 10. Er zijn inmiddels 201 perioden van 10 jaren verstreken en het huidige decennium, het tweede decennium van de 21e eeuw, is de periode van 2011 tot en met 2020.

2- Een periode van 10 aaneensluitende jaren waarvan het eerste jaartal eindigt op een 0, wordt ook wel als decennium beschouwd. Het eerste decennium van onze jaartelling bestaat dan uit de jaren 10 tot en met 19. Zo’n decennium is bijvoorbeeld ook de periode met de jaren 2010 tot en met 2019, de “jaren 10” van de 21e eeuw.

Welke van deze twee systemen hanteer jij? Vier jij het einde van een decennium of wacht je nog een jaartje? Of vier je het einde van dit decennium en daarna volgend jaar nog een keer? Of maakt het je allemaal niets uit 😉

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.