Het einde van een decennium is nog niet voorbij … of wel?

Het einde van een decennium is nog niet voorbij … of wel?
Beeld: 123rf

MADRID – Ongetwijfeld heb je al op de Spaanse (en Nederlandse/Belgische) televisie en in kranten berichtgevingen gezien over het einde van een decennium en het begin van een volgende tienjarige periode. Maar hoe logisch dat ook klinkt, iedereen is daarmee eigenlijk één jaar te vroeg. Maar er zijn twee redeneringen, de vraag is welke jij hanteert.

Het is de tijd van het jaar dat er lijsten gepubliceerd worden met de beste films, boeken, albums, foto’s, video games etc. van dit jaar. Maar 2019 wordt afgesloten en velen zien dat als het einde van een decennium waardoor er ook lijsten zijn van het beste van de afgelopen 10 jaar. Maar de vraag is of dat wel correct is.

Een decennium (década) is een periode van tien jaar. Binnenkort begint het jaar 2020 dus men zou logischerwijze kunnen stellen dat de periode 2010-2020 wordt afgesloten. Maar volgens velen klopt dit niet want het einde van het decennium is eigenlijk één jaar later dus wanneer 2021 begint.

Bij het indelen van de tijd in aansluitende perioden van 10 jaar zijn er echter twee systemen:

1- Als decennium worden de vanaf het begin aaneensluitende en opeenvolgende perioden van 10 jaren beschouwd. Hoewel onze jaartelling niet op die dag begonnen is, is terugrekenend 1 januari van het jaar 1 de eerste dag. De eerste periode van 10 jaren, het eerste decennium, van onze jaartelling is dus de periode bestaande uit de jaren 1 tot en met 10. Er zijn inmiddels 201 perioden van 10 jaren verstreken en het huidige decennium, het tweede decennium van de 21e eeuw, is de periode van 2011 tot en met 2020.

2- Een periode van 10 aaneensluitende jaren waarvan het eerste jaartal eindigt op een 0, wordt ook wel als decennium beschouwd. Het eerste decennium van onze jaartelling bestaat dan uit de jaren 10 tot en met 19. Zo’n decennium is bijvoorbeeld ook de periode met de jaren 2010 tot en met 2019, de “jaren 10” van de 21e eeuw.

Welke van deze twee systemen hanteer jij? Vier jij het einde van een decennium of wacht je nog een jaartje? Of vier je het einde van dit decennium en daarna volgend jaar nog een keer? Of maakt het je allemaal niets uit 😉

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Als een artikel jou niet interesseert; is het dan verplicht om te lezen? 😉 Ik vind het trouwens wel interessant, ik ben het eens met de uitleg, maar toch denk ik dat het makkelijker is om de niet geheel kloppende beredenering te volgen, we praten makkelijker over de jaren ´80, ´90, etc….Met leeftijden is het andersom, en met minuten ook. Als je b.v. 21 bent zit je in jouw 22e levensjaar, een doelpunt in minuut 20.30 is de 21e minuut.

Dick

Zullen we het er dan maar op houden dat een decennium gewoon iedere aaneengesloten periode van 10 jaar is? Lijkt me wel zo praktisch.

Rob

Nou, nou, Pirre, even kalm aan graag. Dit artikel zet mij aan het denken. En alleen daarom al vind ik het wel leuk. Gevoelsmatig is voor mij 1 tot 10 een decennium. Gewoon omdat zo de telling begonnen is. Die tweede variant vind ik maar nep.

Dick

Dus als jij refereert naar een gebeurtenis refereert dat bijna 18 jaar geleden heeft plaatsgevonden, in bijvoorbeeld 2002, dan kun je in jouw beleving nu nog steeds niet spreken van een gebeurtenis van meer dan een decennium geleden?
Beetje gek…

Rob

Ik volg je niet Dick. Iets dat 17 jaar geleden gebeurd is, en dan wil jij mij in de mond leggen dat dat geen decennium geleden is? Dat schreef ik helemaal niet.

Dick

Rob, als een decennium wordt gedefinieerd als de 10-jarige periode welke aanvangt met een jaartal dat eindigt op cijfer 1 en loopt tot en met het eerstvolgende jaartal dat eindigt op het cijfer 0 dan zijn de recente decennia de periodes 2001 t/m 2010 en 2011 t/m 2020. M.b.t. een gebeurtenis in 2002 kun je dan in 2019 moeilijk de niet ongebruikelijke term “meer dan een decennium geleden” toepassen want het eerste volledige decennium na 2002 loopt pas af in 2020. Over een voorval in 2002 zou je dan ook in theorie pas na 2019 kunnen spreken van “meer dan… Lees verder »

Pirre

Een decennium is gewoon een periode van 10 jaar. Punt! Met systemen heeft dit niets te maken. Wat men als een decennium beachouwt hangt af van de context. Zo bevinden we ons sinds vorig jaar in het vijfde decennium van de Spaanse democratie.. Als ik vandaag spreek over het voorbije decennium weet iedereen dat ik de jaren 2010 tot 2019 bedoel. Met terugrekenen of de jaartelling heeft dit niets te maken. Wat een gezever !! En dan nog,, denken jullie nu echt dat iemand hierin geïnteresseerd is ?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.