Hoe bestel je een ‘cortado’ buiten Spanje?

Pixabay
Beeld: Pixabay

MADRID – De koffievariant cortado is bij de Spanjaarden (en bij de toeristen) zeer populair en voor velen zelfs een vervanger voor het dessert als men in een restaurant eet. Het komt inderdaad vaak voor dat men in plaats van een nagerecht slechts een Cortado bestelt, iets waar ik mezelf ook steeds meer op betrap. Maar wat nu als de Spanjaarden naar het buitenland gaan en ook daar een Cortado willen drinken.

De koffie cortado is een espressovariant waaraan slechts een klein beetje warme melk wordt toegevoegd, vaak maar niet altijd geserveerd in een klein glas. Spanjaarden in Nederland of België hebben het moeilijk want er bestaat geen Nederlandse/Belgische variant. Een koffie verkeerd is namelijk meer te vergelijken met een Café con Leche en daarnaast wordt er geen espresso gebruikt maar gewone koffie. Vaak wordt er dan maar een macchiato besteld wat in Nederland/België bijna overal te vinden is.

Overigens verschilt de cortado wat betreft naam ook weer in Spanje want de cortado heet in Catalonië “tallat” en in het Baskisch “ebaki”. Ben je in Portugal dan noemt men de cortado weer “pingo” of “garoto”.

In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.

Spanjaarden die in Frankijk op vakantie zijn moeten voor een Cortado versie een “cafe noisette” vragen of een “cafe avellana”. In Engeland is er geen versie voor een Cortado maar zal de Spanjaard toch een beetje Engels moeten spreken om een koffie te bestellen met een “drop of milk” of een “cloud of milk”.

De cortado is eigenlijk een espresso met een klein beetje warme melk om de koffie minder bitter te maken. Tegenwoordig echter lijken het steeds meer kleine capuccino’s met opgeklopte melk en soms zelfs een decoratie erop.

De Cortado wordt in Spanje vaak gedurende de dag gedronken terwijl een Café con leche iets voor de ochtend is, een grote kop koffie met warme melk waar men dan iets zoets in kan dompelen. Hou je niet van melk dan drink je een Espresso of Cafe solo en heb je wel trek in een beetje alcohol zonder dat iemand dat ziet, dan drink je een carajillo, probeer het maar eens.

Drink jij ook vaak een cortado als je in Spanje bent (of woont)? Doe je dat dan het liefst in een glas of niet?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Heerlijk, al sinds 1983 drink ik cortado. Bijna altijd goede kwaliteit. In noodsituaties, als ik echt niet wakker kan worden, dan bestel ik een carajillo….

Patrick

Ik ben altijd verzot op die cortado’s ,je kan ze nergens drinken zo lekker als in Spanje . Op Tenerife heb je ook cortado Leche Leche ,een zoete caloriebom op basis van koffie en gesuikerde melk ,maar o zo lekker 🙂 .
Of een Barraquito , (25 ml gecondenseerde melk, 200 ml volle melk, 40 ml Licor 43, 100 ml sterke koffie, 1 limoen, kaneelpoeder,Groot glas (300 ml )

Anoniem

Heb er gewoond en kom nog regelmatig in Málaga. Drink koffie altijd uit een glas. Ontbijt met een mitad doble en gedurende de dag café solo.

Dick

Zijn er misschien nog andere wetenswaardigheden die U kwijt wilt?

Manolo

En dat wilt u allemaal lezen en van commentaar voorzien?

Mar

De originele cortado is inderdaad espresso met een beetje opgeklopte melk.
Maar als je een cortado bestelt,
vragen ze ook vaak, corto de café o corto de leche.

Judith

Maar hoe maak je hem dan? Is nog steeds niet duidelijk. Eerst de koffie of eerst de melk?

georges

in belgie maak mijn cortado zelf, best in spanje een setje glazen kopen van 60 ml denk ik, dat is makkelijker om de juiste hoeveelheid te maken.
eerst half vol koffie tappen op mijn dolce gusto, dan giet ik er koude melk in en dan 20 sec in de microgolfoven.
het mag iets meer of iets minder dan de helft van het glas koffie zijn en de rest melk, naargelang of u hem iets sterker of minder sterk wil, zelf ondervinden dus.

Peter

Een cortado es een “geknipte” café largo. (Cortar/Tallar = knippen).
Er wordt een gewone Cafe largo gemaakt, maar voordat het glas vol is wordt het koffiezetapparaat / De koffie – straal gestopt of geknipt.
Cortado “largo de cafe” = veel koffie en een beetje melk (op het einde inschnken)
Cortado “corto de cafe” = weinig koffie en veel melk

Manolo

Is zeker mijn favoriete koffie! Ik wilde eerst zelf een koffieapparaat aanschaffen maar voor die ene euro (of 1.10) ga ik liever buiten de deur.
“¿Un cortadito?” vragen ze dan, prachtig toch! En de krant is ook niet slecht, altijd goed om je Spaans te verbeteren. En met van Dale woordenboek op het mobieltje (vijf euro) om de onbekende woorden op te zoeken. Een goed begin van de dag.

Louisa

Jammer genoeg bestaat de app van Dale woordenboek Spaans niet meer. Un saludo

Roy

Je hebt gelijk Manolo!
Ik doe ook niks anders elke dag mij bak zwarte expressie koffie (Americano) drinken in een café in de straat (om 06.00 uur) voor 1€ vergelijk maar dat prijsje met ándere landen, en dat koffiekosten maar 0,10€ is.
Salute

Fer van Herwaarden

Ik drink sinds een paar weken geen melk/soja meer in mijn koffie..
en ik dacht altijd dat een cortado een “kleine koffie” was.
Heb dit dus sinds gister geleerd in de bar waar ik altijd een ontbijtje neem, en na mijn Spaanse lessen een “cortado” (nu een Solo Grande of een Espresso)

grappig dat ik dit hier nu ineens lees! Was er sinds gister echt van ovetuigt dat het gewoon om een kleine koffie ging! haha

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.