menu: rubrieken, zoeken & meer

4,7 miljoen Spanjaarden hebben het coronavirus gehad

4,7 miljoen Spanjaarden hebben het coronavirus gehad
Beeld: 123rf

4,7 miljoen Spanjaarden hebben het coronavirus gehad

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zogenaamde groepsimmuniteit waar Spanje en andere landen op gokken wat betreft het coronavirus is nog ver te zoeken. De uitslagen van het vierde deel van het grote seroprevalentie onderzoek in Spanje zijn bekend geworden en het blijkt dat slechts 9,9% van de Spaanse bevolking (4,7 miljoen personen) besmet is geraakt met het coronavirus. Van een groepsimmuniteit kan gesproken worden vanaf 60% van de bevolking.

Op 27 april zijn het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) en het Instituto de Salud Carlos III begonnen met een seroprevalentie onderzoek in 36.000 huishoudens in Spanje wat garant staat voor 90.000 personen die getest worden. In de vierde etappe van dit grootschalige onderzoek deden 51.409 personen mee, dat is minder dan in de eerste drie etappes en 53% van de deelnemers waar contact mee is geweest.

Uit de vierde etappe van het onderzoek is gebleken dat 9,9% van de inwoners van Spanje het coronavirus heeft gehad wat neerkomt op zo’n 4,7 miljoen personen. In de eerste etappe werd nog gesproken van een percentage van 5% maar nu een half jaar later is dat bijna het dubbele met 9,9%.

Maar de 9,9% is een landelijk gemiddelde want de verschillen binnen Spanje en de verschillende regio’s en provincies zijn groot. Zo is dat in de Madrid regio nu 12,5% geworden gevolgd door 10,8% in Navarra, 10,4% in Castilla-La Mancha, 9,4% in Castilië en León, 9,2% in Catalonië en 8,8% in Aragón.