Search
menu
Search

De oorsprong en populariteit van de lelijke kersttrui en onze Spanje collectie

De oorsprong en populariteit van de lelijke kersttrui en onze Spanje collectie
Beeld: AI-beeld / redactie

De oorsprong en populariteit van de lelijke kersttrui en onze Spanje collectie

Kersttruien met kitscherige motieven zijn de laatste jaren erg in trek geraakt. Deze zogenaamde “lelijke kersttruien” (Engels: Ugly Christmas sweaters) worden vaak gedragen tijdens kerstborrels en -feesten. Maar waar komen deze opvallende truien vandaan en waarom is deze grillige trend ontstaan? In dit artikel kijken we naar de geschiedenis en populariteit van de lelijke kersttrui. In 2023 vindt de “Ugly Christmas Sweater Day” plaats op vrijdag 15 december. Onderaan dit artikel kun je onze collectie lelijke kersttruien zien. Zou jij deze kopen en daarna ook dragen?

Over de precieze oorsprong van de lelijke kersttrui bestaan verschillende theorieën. Sommige bronnen wijzen op Bill Cosby, die in de jaren 80 al dit soort truien droeg in de populaire sitcom The Cosby Show. Anderen stellen dat de trend is begonnen bij enkele Canadese liefdadigheidsevenementen, waarbij deelnemers werd gevraagd in een lelijke kersttrui te verschijnen.

Hoewel de lelijke kersttrui al langer bestond binnen bepaalde niches, zorgden twee Amerikaanse bedrijven voor de echte commerciële doorbraak: Tipsy Elves, opgericht door twee universiteitsvrienden en UglyChristmasSweater.com, opgericht door drie broers. Deze bedrijven wisten de lelijke kersttrui te vermarkten als een hip en ironisch kledingstuk voor de feestdagen.

Kenmerken van een echte lelijke kersttrui

Maar wat maakt een kersttrui nu “lelijk”? Een echte lelijke kersttrui heeft felle, contrasterende kleuren, zoals rood, groen en wit. Ook de motieven zijn vaak erg uitgesproken: denk aan kerstmannen, rendieren, sneeuwpoppen, slingers en noem maar op. Hoe drukker en bonter, hoe beter.

Tegenwoordig worden lelijke kersttruien ook uitgerust met lichtjes, bellen, lovertjes en andere versiersels. Dit soort extraatjes maken de trui nog opvallender en “lelijker”.

Populariteit van de lelijke kersttrui

Ondanks het lelijke en kitscherige imago is de lelijke kersttrui enorm populair geworden. De trui wordt juist gedragen vanwege de lelijkheid, als een soort ironisch statement. Het brengt humor en zelfspot in de verder vaak zo deftige kerstsfeer.

In veel landen bestaan tegenwoordig speciale evenementen en wedstrijden rondom de lelijkste kersttrui, zoals Ugly Christmas Sweater Day op de derde vrijdag van december (15 december in 2023).

Zelfs in de modewereld heeft de lelijke kersttrui een opmars gemaakt. Diverse luxemerken hebben de afgelopen jaren eigen varianten op de markt gebracht.

Ga naar de inhoud