skip to Main Content
Koning Felipe VI van Spanje op handelsmissie in Saudi Arabië

Koning Felipe VI van Spanje op handelsmissie in Saudi Arabië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse koning Felipe VI is het afgelopen weekend aangekomen in Riyadh (Saudi Arabië). Hij is daar op een officieel bezoek om zo de economische banden aan te halen. Het uitgestelde bezoek, door het overlijden van de vorige koning, kwam er om te discussiëren over de onderlinge relaties en om te proberen de problemen op te lossen. Een van de problemen is de bouw van een spoorlijn tussen Mekka en Medina waarvan de bouw zijn budget zwaar heeft overschreden en die ook te laat wordt opgeleverd. Er wordt tijdens deze missie niet gesproken over de mensenrechten, iets wat zwaar bekritiseerd wordt in Spanje.

De koning is vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Alfonso Dastis, en die van Openbare Werken Inigo de la Serna. Het gesprek zal ook gaan over de verkoop van een aantal korvetten aan de Saudi zeemacht. Deze verkoop is 3 miljard euro waard en men heeft de zekerheid van duizenden banen bij Navantia, een bedrijf in handen van de staat.

Deze verkoop zou welkom zijn voor de Spaanse economie maar in tal van andere hoofdsteden zal men zich eens in het haar wrijven. De Saudi overheid vecht momenteel een oorlog met Iran in Yemen uit waarbij al duizenden burgers gedood werden. In deze oorlog staan de soennieten uit Saudi Arabië tegenover de sjiieten uit Iran.

Een groot aantal landen hebben al wapens naar Saudi Arabië gestuurd maar die wapens worden nu in een ander land tegen de burgerbevolking gebruikt. Spanje argumenteert dat deze korvetten zullen gebruikt worden om de territoriale wateren te verdedigen maar andere landen betwijfelen dit en zij zeggen dat de verkoop een inbreuk op het internationale recht is. Datzelfde geldt in principe over de mensenrechtensituatie in Saudi Arabië, deze is niet al te best maar daar zal door de Koning niet over gesproken worden – (Roger Frans Lauryssen)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. “Mensenrechtensituatie niet al te best”? Dat is wel ‘t understatement van ‘t jaar. wat zeg ik, van de eeuw, van ‘t hele millennium!
    Met Saoudi Arabië, dat de mensenrechten, vrouwen- & kinderrechten met voeten treedt, om nog te zwijgen over homo’s, andersdenkenden, als er daarginds al iemand anders dùrft te denken, dienen geen zaken gedaan te worden, en al zeker geen wapenverkoop om ‘t hele Midden Oosten te terroriseren en in puin te schieten & bombarderen, met geen enkel Midden-Oosters islamitisch land trouwens, want nergens worden mensenrechten gerespecteerd. Natuurlijk heeft de VS ook ‘n heleboel boter op ‘t hoofd door “rebellen/terroristen” die ze eufemistisch “vrijheidsstrijders” noem(d)en te bewapenen en te financieren, je zou denken dat ze hun lesje geleerd hadden na Afghanistan.
    Jammer van de olie ginds.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken