skip to Main Content
Opening vliegveld Corvera in Murcia minimaal een jaar uitgesteld met een onzekere toekomst

Opening vliegveld Corvera in Murcia minimaal een jaar uitgesteld met een onzekere toekomst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Het zal nog zeker een jaar of meer gaan duren voordat het vliegveld Corvera in de deelstaat Murcia open zal gaan voor de eerste vluchten. Het is een nieuwe tegenvaller voor het vliegveld waarvan de bouw alweer bijna vijf jaar geleden werd afgerond. In overeenstemming met de Spaanse vliegdienst Aena zal het vliegveld van Corvera pas open gaan wanneer het huidige regionale vliegveld San Javier gesloten zal worden maar dat laat vanwege bureaucratische en organisatorische redenen nog wel even op zich wachten.

Murcia heeft één vliegveld en dat is San Javier, van oorsprong een militaire vliegbasis die tevens dienst doet voor de burgerluchtvaart. Inwoners en bezoekers van de regio Murcia kunnen op dit moment gebruik maken van het vliegveld San Javier in de regio Murcia zelf of het regionale vliegveld van Alicante waar in principe veel meer vliegtuigen aankomen en vertrekken met keuzes uit tientallen bestemmingen waaronder Nederland en België. Omdat de regio Murcia ook een modern vliegveld wilde hebben werd een eigen private vliegveld gebouwd nabij Corvera wat op slechts 35 kilometer van het San Javier vliegveld ligt.

San Javier

De bedoeling was dat dit nieuwe “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” vliegveld de taken van het verouderde vliegveld San Javier zouden gaan overnemen maar sinds dat de bouw in 2012 afgerond is dat nog steeds niet gebeurd. Dat jaar waren er nog zo’n 2 miljoen passagiers die gebruik maakten van het San Javier vliegveld en was er vraag voor een beter en moderner vliegveld maar het aantal passagiers is inmiddels flink afgenomen naar 1.096.980 passagiers in 2016 wat tevens een van de redenen is dat het Corvera vliegveld nog steeds niet is geopend.

De bouw

De bouw van het nieuwe “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” (gemakshalve Aeropuerto Corvera genoemd) heeft toendertijd 182 miljoen euro gekost en kost dagelijks minstens 22.000 euro om het te onderhouden. De aankomst- en vertrek terminal is in totaal 28.500 vierkante meter groot en er zijn 9 gates, 25 incheckbalies, 4 kofferbanden en het is zo gebouwd dat het jaarlijks een capaciteit van 3 miljoen passagiers en 23.000 vliegbewegingen aankan. Het vliegveld is gelegen tussen de gemeenten Corvera, Los Martínez del Puerto en Valladolises en ligt direct aan de A-30 snelweg en op slechts 35 kilometer van het Aeropuerto San Javier. Het vliegveld werd gebouwd met geld van de Autonome deelstaat Murcia en kan gezien worden als een private vliegveld wat dus (nog) niet bij de Aena groep van vliegvelden hoort.

Problemen

De regionale autoriteiten hebben er vertrouwen in dat nog voor het einde van 2017 het Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia open kan gaan op het moment dat Aena het San Javier vliegveld heeft gesloten. Er zijn twee grote problemen rondom de opening van het nieuwe vliegveld. Als eerste wil het bedrijf wat tot nu toe het vliegveld in beheer had, Aeromur, dit niet openen zolang er minder of rond de 1 miljoen passagiers zijn. Daarnaast eist Aena geld van de regionale deelstaat Murcia omdat ze net voordat men met de bouw van het nieuwe vliegveld begon ruim 75 miljoen euro hadden geïnvesteerd in het moderniseren en verbeteren van het San Javier vliegveld. Die schuld die Murcia aan Aena zou moeten betalen is inmiddels gedaald naar 38 miljoen euro omdat we nu vijf jaar verder zijn maar is nog steeds niet voldaan.

Optimistisch

Ondanks het feit dat men bij de regionale overheid van Murcia optimistisch is en men voor het einde van 2017 het eerste vliegtuig wil laten landen op de 3 kilometer lange baan bij het Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia ziet het er toch niet rooskleurig uit. Mocht Aena het ok sein geven dan moet er een nieuwe beheerder gevonden van het vliegveld omdat Aena dat waarschijnlijk niet zal worden en Aeromur al aangegeven heeft er geen zin meer in te hebben. Daarnaast moet men vanaf dat moment opnieuw de vergunningen gaan aanvragen en het hele vliegveld uitvoerig gaan testen met vele proeflandingen. Dat zal maanden gaan duren dus eind 2017 is een mooi streven maar waarschijnlijk iets wat niet gehaald zal worden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. San Javier is goed bereikbaar en kan je auto daar makkelijk parkeren en je loop dan 200 meter en je zit in het vliegtuig wat wil je nog meer

    1. Omdat het een militair vliegveld is met een tijdelijke vergunning van het ministerie van defensie om er burger luchtvaart vliegtuigen toe te laten. Echter deze vergunning vervalt einde 2017 ebn een nieuwe wordt niet verleend. Aena heeft een heuse boterberg op haar hoofd omdat tijdens de planning en bouw van Corvera het Alicante vliegveld (volledig onnodig qua capaciteit) uitbreide en op San Javier een extra landingsbaan illigaal aanlegde plus allerlei extra investerinegen omdat zij in eertse instantie niet de vliegveld operator zouden worden van Corvera. Nu willen ze van de deelstaat Murcia een schadevergoeding!
      Murciaheeft inmiddels Aeromur via rechtswege eruit gewerkt en een openbare aanbesteding gedaan voor een nieuwe operator (waaraan Aena deelnam). Het nieuwe International vliegveld Corvera was een eis aan Murcia om nieuwe toeristische activiteiten aan te trekken zoals de Cruise terminal te Cartagena, nieuwe bouw ontwikkelingen mogelijk te maken, internationale investeerders aan te trekken en tevens om het achterland waaronder gedeeltes van Almeria beter te ontsluiten. Ik hoop dat die boter snel smelt en aan dit politiek machtspel snel een eind gemaakt gaat worden.

  2. Het is verdomd overal en altijd hetzelfde met die verdomde bureaucratie. Hier kost het nu dagelijks 22000€ voor onderhoud enkele dagen terug was het 17000€voor een tramtunnel in de regio Alacant. Niet moeilijk dat de Spaanse staat het moeilijk heeft . Maar wat me nog het meeste ergert is dat verschillende instanties er met haviksogen op toekijken om te zien of er niemand iets verkeerd doet teneinde alles af te breken . Waarom niet het nieuwe vliegveld laten starten met de huidige vliegmaatschappijen-vergunninghouders in San Javier , op termijn valt de tragiek op San Javier toch weg . Iedereen zal het nieuwe vliegveld wel toejuichen , want beter,groter e.d. zal niemand storen .

  3. Ze kunnen maar beter dat nieuwe vliegveld opgeven, een deel van de passagiers die nu op san javier vliegen zullen dan naar Alicante gaan. want dat is dan dichter bij.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken