skip to Main Content
257 gewonden hebben klachten ingediend tegen de politie vanwege geweld op 1 oktober

257 gewonden hebben klachten ingediend tegen de politie vanwege geweld op 1 oktober

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In totaal 257 gewonden of mensen die betrokken zijn geweest bij het politiegeweld op 1 oktober 2017, de dag van het illegale referendum over afscheiding van Spanje in Catalonië, hebben officieel een klacht ingediend. Daartegenover staat dat 100 personen een klacht hebben ingediend vanwege het laks of niet optreden van de Catalaanse politie zo werd maandag bekend.

Volgens de gegevens van het Catalaanse Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) raakten er op zondag 1 oktober tijdens het hard optreden van de Spaanse oproerpolitie gedurende het illegale referendum 991 mensen gewond zoals hier te lezen is in het rapport van het Servei Català de la Salut y el Departament de Salut van de Generalitat de Catalunya. Dat aantal kwam op dezelfde dag naar een van de medische centra in Catalonië maar de dagen erna werden er nog eens 75 mensen behandeld voor verwondingen die ze hadden opgelopen tijdens het optreden van de politie waardoor het aantal oploopt naar 1.066 gewonden.

Een oudere man moest worden opgenomen vanwege een hartaanval maar kon dagen later weer naar huis. Een andere man werd getroffen door een rubberen kogel (die in Catalonië verboden zijn omdat de Catalaanse politie al eens iemand zwaar gewond heeft achtergelaten). De meeste verwondingen waren echter kneuzingen en zere blauwe plekken met een 43,9% van de gevallen gevolgd door verwondingen aan de huid zoals schaafwonden van het vallen met een 38,6%. In 64 gevallen was sprake van paniek- en angstaanvallen.

Uiteindelijk is de periode dat gedupeerden een klacht tegen het politieoptreden konden indienen verstreken en is gebleken dat er 257 personen zijn die een klacht hebben ingediend. Van deze ingediende klachten zijn door de rechters er op voorhand al 108 afgewezen omdat niet bewezen kan worden dat de verwondingen waren ontstaan door het optreden van de Policia Nacional en Guardia Civil. Er valt een zaak op in Amposta (Tarragona) waar het Gerecht van de 99 ingediende klachten er 97 heeft afgewezen omdat het onmogelijk is te achterhalen welke agenten verantwoordelijk waren voor het letsel en of de klagers gewond raakten tijdens het optreden van de politie.

Aan de andere kant zijn er bij de rechters ook zo’n 100 klachten ingediend vanwege het optreden, of eigenlijk niet optreden, inactiviteit en ongehoorzaamheid, van de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie. Er zijn ook vier aanklachten ingediend tegen burgemeesters maar het is niet bekend om wie het gaat en welke gemeente het betreft, op een na en dat is de burgemeester van de gemeente Rosas vanwege de problemen rondom het verblijf van de agenten in diverse hotels in die gemeente.

Foto: el Pais

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. @Ted: Helemaal juist, zodra een bijeenkomst van wat dan ook door een rechter is verboden, je bent hier van op de hoogte gesteld, je lapt dit vonnis aan je “barretina” om toch deel te nemen aan het verboden bijeenkomst, niet gaan piepen als je een tikje krijgt van de oproerpolitie.

  Hoor niemand mekkeren als er lui van de Pegida beweging hardhandig in een arrestantenbusje wordt gesmeten, omdat deze zich begaf in een door de rechter verboden bijeenkomst.

 2. De mensen hadden het kunnen weten wat er zou gebeuren
  en een gewaarschuwd mens teld voor 2
  ik heb met deze mensen dan ook geen medelijden
  eigen schuld hoge bult

  1. Hoe kunnen mensen dit schrijven….zoals Ted,
   Deze mensen vechten voor hun recht en vrijheid.
   Jong en oud, vechten om een toekomst en deze is niet met Spanje.
   Hoop voor je dat je dit nooit hoeft mee te maken.

   1. Nou vertel Marco, wat is er zo verschrikkelijk daar dat ze echt van Spanje af moeten en dat ze moeten vechten?
    En voor geval je het niet door hebt, een hele hoop mensen die hier reageren wonen in die regio en anderen in Spanje zelf. De rest wil helemaal niet van Spanje af

    Je weet ook dat de toekomst zonder Spanje eentje is zonder de EU en dat de Catalanen als regio 1 van de grootste profiteurs zijn van de EU subsidies, dat zelfs de Separatisten toegeven dat ze financieel echt totaal niet klaar zijn om alleen verder te gaan??

    Dat weet je allemaal hoop ik, en dan toch nog zo iets schrijven?
    2 miljoen mensen of zelfs nog minder, op een bevolking die meer dan 3 keer zo veel mensen heeft….dat vind jij ¨vechten¨ of wat voor woord je er ook maar aan wil geven.

    Hou toch op man, pure propaganda, als er meer dan 1000 gewonden zouden zijn, waarom zijn er dan zo weinig aanklachten en waarom worden dan die zelfde aanklachten door Catalanen afgewezen?

    Ik ben niet snel boos, of wat dan ook, maar mensen moeten echt eens ophouden met te doen of het de Catalanen zijn die te maken hebben met problemen, discriminatie of onderdrukking…de enige die daar last van hebben zijn de Spaanse mensen die van uit andere regio´s er heen gingen voor werk, familie of wat dan ook en daar dagelijks te maken hebben met hoe bezopen de Separatisten zich tegen hen gedragen.

    Als ik daar kom en de denk me met Spaans te kunnen redden, want daar ben ik in Spanje, dan kijken ze me aan of ik gek ben, maar ze vreten wel van MIJN centen, de belasting die ik betaal in Spanje, waarvan de EU bijdrage wordt afgetikt en van de miljoenen toeristen die er komen.

    Denk je nu werkelijk dat die hele regio ook maar het 1 dag vol zou houden zonder toeristen, steun van de EU en van de centrale regering?? Laat me niet lachen, die gasten vechten elkaar nu al de tent uit, want morgen moeten ze komen met oplossingen en dan zal blijken dat er geen meerderheid in het parlement is voor die Separatisten kliek. Dan zal het stil worden en zal men inzien dat men hard moet werken voor hun centen en voor de her-opbouw van de regio, want dat heeft dit hele gedoe veroorzaakt een economische ramp voor de Catalanen zelf en daar kunnen ze maar 1 partij de schuld van geven en dat is niet de PP maar dat zijn de Separatisten die de wet overtraden en dat nog altijd willen doen.

    Zo lang verhaal, maar echt, kom nooit meer aan met dit soort onzin Marco

   2. Marco groot gelijk Ted wat jij schrijft zou ik niet durven zeggen
    als een mens zijn eigen mening nog niet mag zeggen waar gaat het dan naar toe en het was maar een refferendum schrijf ik dit nu verkeerd want Madrid heeft nog altijd het laatste woord

 3. Mijn vader zei vroeger tegen me: “je hebt klappen gehad? Dat is dan je eigen schuld, want je wist dat zoiets zou kunnen gebeuren”.

 4. Dit doet me denken aan al die aangiftes in Nederland tegen Wilders, vanwege zijn uitspraak over een bepaalde bevolkingsgroep waarvan hij er meer of minder wilde….toen waren er ineens ook enorm veel mensen die aangifte deden, waarvan er uiteindelijk de helft hem niet eens kon verstaan in het Nederlands.
  Aangezet door anderen, advocaten etc. om toch vooral aangifte te doen, zonder te weten tegen wat, wie of waarom.

  Maar verder zeg ik er niets over hoor, want dan krijgen we weer alle propaganda verhalen van mensen die ons gaan vertellen dat ze er toch echt bij waren en dat het bloed van de straten droop en de tanks in de straten stonden….of zoiets.
  En ja, nogmaals, enig cynisme of sarcasme is me niet vreemd.

  Het wordt tijd dat men verder gaat, opbouwen, samen en niet apart!
  En dat men ophoudt met terug kijken, maar vooruit gaat kijken, want helaas helaas, mensen als een Puigdemont en zijn clubje, hebben het nog altijd niet begrepen. Je moet er zijn voor je hele volk, je regio besturen zo goed als je kan….kan je dat niet, dan moet je wegblijven en nooit meer terug komen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken