skip to Main Content
De dag dat op 17 januari alle dieren naar de kerk gaan in Spanje: San Antonio

De dag dat op 17 januari alle dieren naar de kerk gaan in Spanje: San Antonio

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 17 januari wordt overal in Spanje de dag van de dieren gevierd met de naamdag van San Antonio Abad, in het Nederlands Antonius van Egypte. Op deze dag worden in Catalonië en de regio Comunidad Valenciana de Tres Tombs feesten gehouden waarbij speciale kerkmissen worden georganiseerd waar eigenaren van hun huisdieren of elk ander dier naartoe kunnen gaan om een zegen te krijgen. Op andere plaatsen zoals in Canals, Valencia, vind op de avond voor de naamdag een groot vreugdevuur, La hoguera, plaats, het grootste van de wereld terwijl ook in diverse dorpen en steden in Andalusië speciale activiteiten plaatsvinden en in Madrid het een gekkenhuis is bij de belangrijkste kerk.

Mocht je toevallig langs een kerk lopen op woensdag 17 januari en een mensenmassa ziet denk dan niet meteen aan een bruiloft of begrafenis. Het is namelijk op die dag dat de kerk de dieren zegent omdat dit de naamdag is van San Antonio Abad, de beschermheilige van alle dieren. Het is geen ongewoon gezicht om honderden mensen met hun katten, honden, papegaaien, varkens, paarden, ezels, konijnen, schildpadden, slangen etc. bij de kerk te zien waar men hoopt dat de priester hun geliefde dier een zegen geeft. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie wat door veel gelovigen behoorlijk serieus wordt genomen.

Op veel plaatsen in het land vinden speciale missen plaats die meestal op straat voor de kerk worden gehouden omdat het zo enorm druk is en men de dieren liever niet in de kerk heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in Madrid bij de Iglesia de San Antón in de calle de Hortaleza gelegen kerk. Deze kerk is, zoals de naam al aangeeft, genoemd naar de beschermheilige en dus is dit de plaats bij uitstek voor de dierenliefhebbers en kerkgezinden. Madrid is echter niet de enige plaats waar men de dieren kan laten zegenen. Dat gebeurd ook op veel plaatsen in de deelstaat Catalonië waar ook de Tres Tombs feesten plaatsvinden. In de regio Valencia viert men dit heugelijke feit met vreugdevuren, hogueras genoemd.

Wie en wat

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.

Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.

Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint Anthonis en Terheijden. Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel.

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleeg orde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen – (Remco Stoffer)

Bron achtergrond: Wikipedia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Ik ben vanmorgen om 7:30h met de honden gaan wandelen. Ik was om 8 h ongeveer 1 km van huis toen er vuurwerk werd afgestoken. De jongste hond raakte in paniek, kromp in elkaar en probeerde naar huis te rennen. Als ik haar niet stevig vast had dan was zij rennend de straten overgestoken naar een donker plekje thuis. Dit is geen feest voor de dieren maar een hel. Dat mensen dieren zo iets kunnen aandoen is triest.

    1. Het is een beetje uit je route maar In Villena is er een hele grote stoet met veel dieren die door de priester worden gezegend. Als je op zondag 21 januari, zo rond 12.25 in het centrum, richting de Santiago kerk gaat, kun je zonder problemen aansluiten en je hondje wordt dan vóór de kerk gezegend met Wijwater.
      Als je dan toch éénmaal in Villena bent dan moet je zeker de “goudschat”, uniek in Europa, bezichtigen en natuurlijk de Santiago Kerk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken