skip to Main Content
San Antonio Abad: de dag van de dieren in de kerk in Spanje
El Pais

San Antonio Abad: de dag van de dieren in de kerk in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 17 januari wordt overal in Spanje de dag van de dieren gevierd met de naamdag van San Antonio Abad, in het Nederlands Antonius van Egypte. Op deze dag worden in Catalonië en de regio Comunidad Valenciana de Tres Tombs feesten gehouden waarbij speciale kerkmissen worden georganiseerd waar eigenaren van hun huisdieren of elk ander dier naartoe kunnen gaan om een zegen te krijgen.

Op andere plaatsen zoals in Valencia vindt op de avond voor de naamdag een groot vreugdevuur, La hoguera, plaats, het grootste van de wereld terwijl ook in diverse dorpen en steden in Andalusië speciale activiteiten plaatsvinden en in Madrid het een gekkenhuis is bij de belangrijkste kerk. Op sommige plaatsen werden al activiteiten op de zondag daarvoor georganiseerd.

Kerk en dier

Mocht je toevallig langs een kerk lopen op donderdag 17 januari en een mensenmassa ziet denk dan niet meteen aan een bruiloft of begrafenis. Het is namelijk op die dag dat de kerk de dieren zegent omdat dit de naamdag is van San Antonio Abad, de beschermheilige van alle dieren.

Het is geen ongewoon gezicht om honderden mensen met hun katten, honden, papegaaien, varkens, paarden, ezels, konijnen, schildpadden, slangen etc. bij de kerk te zien waar men hoopt dat de priester hun geliefde dier een zegen geeft. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie wat door veel gelovigen behoorlijk serieus wordt genomen.

Kerkmis

Op veel plaatsen in het land vinden speciale missen plaats die meestal op straat voor de kerk worden gehouden omdat het zo enorm druk is en men de dieren liever niet in de kerk heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in Madrid bij de Iglesia de San Antón in de calle de Hortaleza gelegen kerk. Deze kerk is, zoals de naam al aangeeft, genoemd naar de beschermheilige en dus is dit de plaats bij uitstek voor de dierenliefhebbers en kerkgezinden.

Madrid is echter niet de enige plaats waar men de dieren kan laten zegenen. Dat gebeurt ook op veel plaatsen in de deelstaat Catalonië waar ook de Tres Tombs feesten plaatsvinden. In de regio Valencia viert men dit heugelijke feit met vreugdevuren, hogueras genoemd.

Foto’s: El Pais

Wie en wat

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.

Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.

Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint Anthonis en Terheijden. Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel.

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleeg orde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Het is leuk om mijn woonplaats (Terheijden) genoemd te zien in uw redactioneel stuk over St. Antonius Abt. Ik kan me overigens herinneren dat ik tijdens mijn huwelijksreis in 1971 op Ibiza verbleef in de plaats San Antonio Abad. Die Heilige Antonius toch! Aardig geschreven stuk trouwens met veel wetenswaardige informatie. Bedankt dames en heren van de redactie!

  2. Dit alles staat in schril contrast met de stierengevechten en het dumpen van galgos die niet meer voor de jacht gebruikt worden en al het andere verborgen dierenleed in Spanje … Maar het is een begin.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by