menu: rubrieken, zoeken & meer

Druk op regering wordt groter voor een lockdown met thuisblijfplicht in Spanje

Druk op regering wordt groter voor een lockdown met thuisblijfplicht in Spanje
Beeld: 123rf

Druk op regering wordt groter voor een lockdown met thuisblijfplicht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn steeds meer regionale overheden die de druk op de Spaanse regering en met name het Ministerie van Volksgezondheid opvoeren voor wat betreft een strenge lockdown met thuisblijfplicht in heel Spanje of per autonome regio’s. Buurland Portugal heeft al voor één maand een strenge lockdown afgekondigd en ook in buurland Frankrijk denkt men erover na. Maar in Spanje wil de minister Salvador Illa nog niets weten van een lockdown met thuisblijfplicht.

Het is 10 maanden geleden dat op 14 maart 2020 de noodtoestand werd afgekondigd in Spanje wat betekende dat er een lockdown met thuisblijfplicht kwam. Dat gebeurde op dat moment met corona-cijfers die veel lager waren dan de huidige cijfers. Maar in die 10 maanden tijd heeft men veel geleerd over het coronavirus, zijn er manieren om patiënten te behandelen en is men begonnen met vaccineren.

Maar sinds 1 januari en in slechts 16 dagen tijd zijn er in Spanje toch alweer circa 2.100 personen gestorven met of als gevolg van Covid-19 en worden elke dag de recordcijfers verbroken voor wat betreft aantal positief op corona geteste personen in 24 uur tijd zoals de 40.197 op vrijdag. Ze ziekenhuisbedden beginnen steeds voller te raken en het aantal intensive care Covid patiënten stijgt ook weer.

Maar dat gebeurt niet overal in Spanje hetzelfde en met dezelfde snelheid in alle autonome regio’s. Daarom zou een algemene of landelijke strenge lockdown met thuisblijfplicht voor heel Spanje geen of niet de beste optie zijn. Overigens is dat volgens de Spaanse regering met de huidige noodtoestand ook niet mogelijk.

Op de Canarische Eilanden of in Asturië is de situatie heel anders dan in Andalusië Castilië en León of in Madrid en Catalonië om maar enkele regio’s te noemen. Een mogelijkheid is om per autonome regio de keuze te laten aan de regionale overheden voor wat betreft een regionale strenge lockdown met thuisblijfplicht. Juridisch gezien is dat nu onmogelijk.

Naast regionale premiers zoals in Castilië en Leon, Andalusië, Murcia en diverse andere regio’s zijn er ook experts die menen dat een korte strenge lockdown met thuisblijfplicht een effectief middel is om in korte tijd het aantal besmettingen terug te dringen om zo de druk op de ziekenhuizen te verlagen.

Een strenge lockdown met thuisblijfplicht zou een nieuwe noodtoestand betekenen en dat moet in het Spaanse parlement beslist worden waarbij de politieke partijen voor of tegen kunnen stemmen. Het is ook mogelijk de huidige noodtoestand, die op 25 oktober van kracht werd en 9 mei moet eindigen, aan te passen maar ook dat moet via het parlement gebeuren.

Voorlopig is er nog geen beslissing genomen en ziet de minister van Volksgezondheid niets in een strenge lockdown met thuisblijfplicht. Maar dat wil niet zeggen dat deze er niet kan komen want als de druk wordt opgevoerd op de regering en het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames blijft stijgen moet men toch op een bepaald moment strengere maatregelen nemen.