Druk op regering wordt groter voor een lockdown met thuisblijfplicht in Spanje

Druk op regering wordt groter voor een lockdown met thuisblijfplicht in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er zijn steeds meer regionale overheden die de druk op de Spaanse regering en met name het Ministerie van Volksgezondheid opvoeren voor wat betreft een strenge lockdown met thuisblijfplicht in heel Spanje of per autonome regio’s. Buurland Portugal heeft al voor één maand een strenge lockdown afgekondigd en ook in buurland Frankrijk denkt men erover na. Maar in Spanje wil de minister Salvador Illa nog niets weten van een lockdown met thuisblijfplicht.

Het is 10 maanden geleden dat op 14 maart 2020 de noodtoestand werd afgekondigd in Spanje wat betekende dat er een lockdown met thuisblijfplicht kwam. Dat gebeurde op dat moment met corona-cijfers die veel lager waren dan de huidige cijfers. Maar in die 10 maanden tijd heeft men veel geleerd over het coronavirus, zijn er manieren om patiënten te behandelen en is men begonnen met vaccineren.

Maar sinds 1 januari en in slechts 16 dagen tijd zijn er in Spanje toch alweer circa 2.100 personen gestorven met of als gevolg van Covid-19 en worden elke dag de recordcijfers verbroken voor wat betreft aantal positief op corona geteste personen in 24 uur tijd zoals de 40.197 op vrijdag. Ze ziekenhuisbedden beginnen steeds voller te raken en het aantal intensive care Covid patiënten stijgt ook weer.

Maar dat gebeurt niet overal in Spanje hetzelfde en met dezelfde snelheid in alle autonome regio’s. Daarom zou een algemene of landelijke strenge lockdown met thuisblijfplicht voor heel Spanje geen of niet de beste optie zijn. Overigens is dat volgens de Spaanse regering met de huidige noodtoestand ook niet mogelijk.

Op de Canarische Eilanden of in Asturië is de situatie heel anders dan in Andalusië Castilië en León of in Madrid en Catalonië om maar enkele regio’s te noemen. Een mogelijkheid is om per autonome regio de keuze te laten aan de regionale overheden voor wat betreft een regionale strenge lockdown met thuisblijfplicht. Juridisch gezien is dat nu onmogelijk.

Naast regionale premiers zoals in Castilië en Leon, Andalusië, Murcia en diverse andere regio’s zijn er ook experts die menen dat een korte strenge lockdown met thuisblijfplicht een effectief middel is om in korte tijd het aantal besmettingen terug te dringen om zo de druk op de ziekenhuizen te verlagen.

Een strenge lockdown met thuisblijfplicht zou een nieuwe noodtoestand betekenen en dat moet in het Spaanse parlement beslist worden waarbij de politieke partijen voor of tegen kunnen stemmen. Het is ook mogelijk de huidige noodtoestand, die op 25 oktober van kracht werd en 9 mei moet eindigen, aan te passen maar ook dat moet via het parlement gebeuren.

Voorlopig is er nog geen beslissing genomen en ziet de minister van Volksgezondheid niets in een strenge lockdown met thuisblijfplicht. Maar dat wil niet zeggen dat deze er niet kan komen want als de druk wordt opgevoerd op de regering en het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames blijft stijgen moet men toch op een bepaald moment strengere maatregelen nemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.