menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen autonome regio Andalusië

Nieuwe corona-maatregelen autonome regio Andalusië
Beeld: 123rf (aangepast)

Nieuwe corona-maatregelen autonome regio Andalusië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale regering van de autonome regio heeft vrijdag nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die op zondag 17 januari om 00.00 uur al ingaan. De inwoners van Andalusië krijgen opnieuw te maken met provinciale lockdowns, een avondklok die, mits toegestaan, vervroegd wordt naar 20 uur, winkels en horeca die om 18 uur of helemaal moeten sluiten en 219 gemeenten die te maken krijgen met een lokale lockdown.

Aangezien het aantal corona-besmettingen blijft stijgen met op vrijdag 6.664 nieuwe positieven en 43 corona-doden in Andalusië en ook het aantal ziekenhuisopnames toeneemt met 125 in 24 uur tijd naar circa 2.000 in totaal, is de regionale overheid van Andalusië verplicht nieuwe maatregelen te nemen die op zondag 17 januari om 00 uur van kracht worden.

De regionale lockdown van de hele autonome regio Andalusië blijft bestaan wat dus betekent dat niemand de regio in of uit mag reizen. Er zijn enkele uitzonderingen op die regel maar daar valt vakantie of bezoek aan tweede woning niet onder.

Vanaf 17 januari hebben de 8 provincies in Andalusië ook te maken met provinciale lockdowns. Dat betekent dus dat de inwoners van Almería, Granada, Jaén, Córdoba, Málaga, Sevilla, Cádiz en Huelva de eigen provincie niet in of uit mogen reizen.

Er zijn ook lokale lockdowns, dat wil zeggen gemeenten waar niemand de gemeente in of uit mag reizen. Dat geldt in dit geval voor die gemeenten waar de corona-incidentie hoger is dan 500 per 100.000 inwoners. Op dit moment gaat het om 219 gemeenten in de regio Andalusië. Meer informatie over die gemeenten is HIER te vinden door te zoeken op de kaart van Andalusië (oranje en rode kleur).

De winkels en horeca moeten om 18 uur sluiten in de hele autonome regio Andalusië

In 91 gemeenten waar een corona-incidentie is van meer dan 1.000 gevallen per 100.000 geldt dat alle horeca en niet-essentiële winkels moeten sluiten. Meer informatie over die gemeenten is HIER te vinden door te zoeken op de kaart van Andalusië (rode kleur).

De groepsgrootte by samenkomst is teruggebracht naar 4 personen, inclusief in de horeca daar waar deze geopend is. Dit is niet van toepassing om samenwonenden (maar wel in de horeca).

De avondklok wordt voorlopig nog gehandhaafd tussen 22.00 en 6.00 uur maar de regionale overheid heeft aan het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om dat te vervroegen naar 20 uur. Maar dat is volgens de huidige noodtoestand niet mogelijk.

Een lockdown met thuisblijfplicht geldt nog niet in Andalusië maar als het aan de regionale premier Juanma Morena ligt dan moet dat er wel zijn voor 91 gemeenten waar de corona-incidentie 1.000 of hoger is per 100.000 inwoners. Het probleem is dat een thuisblijfplicht volgens de huidige noodtoestand niet is toegestaan.