Ken jij de ‘parques de salud’ die overal te zien en gebruiken zijn in Spanje?

Ken jij de ‘parques de salud’ die overal te zien en gebruiken zijn in Spanje?
Beeld: 123rf

Ken jij de ‘parques de salud’ die overal te zien en gebruiken zijn in Spanje?

MADRID – Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar heb je ze tijdens een bezoek aan Spanje of als je er woont vast wel eens gezien. We hebben het over de zogenaamde ‘parques de salud’ ook wel ‘parques biosaludables’ genoemd. Maar wat is dat en waarom zijn deze in de Spaanse dorpen en steden overal te vinden en in Nederland en België nergens?

Naast de bekende speelplaatsen voor kinderen en speelplaatsen en/of parken voor honden heeft Spanje ook voor de oudere inwoners een ‘speelplaats’. Deze is speciaal bedoeld om gezond en in beweging te blijven. Het gaat om de ‘parques de salud’ die ook wel ‘parques biosaludables’ of ‘parques para mayores’ genoemd worden en bestaan uit verschillende apparaten die in de buitenlucht staan om in beweging te blijven.

Deze ‘gezondheidsparken’ hebben tot doel de gezondheid van volwassenen te verbeteren door het beoefenen van makkelijke en toegankelijke buitensporten door middel van het gebruik van bio-gezonde elementen of gerontogymnastiek die zijn ontworpen voor specifieke delen van de spieren van het lichaam. 

Het soort apparaten dat te vinden is in deze ‘parques de salud’ variëren en kunnen overal anders zijn. Soms staan ze vlak naast elkaar maar soms staan ze verder uit elkaar en moet je een stukje lopen om van het ene naar het andere apparaat te gaan. Maar om welke apparaten gaat het vaak (maar niet altijd)?

  • Langlaufen-apparaat (esqui de fondo): Voor het onderste deel van het lichaam, quadriceps, kuiten, enz. Verbetert de flexibiliteit van heup en wervelkolom.
  • Pony-apparaat (pony): Verhoogt de cardiopulmonale functies en versterkt de algemene spier flexibiliteit.
  • Lift-apparaat (ascensor) Verhoogt en versterkt schouders, rug en borst. Verbetert de flexibiliteit van het schouder- en ellebooggewricht.
  • Wiel/roer-apparaat (timón): Verbeterd en vergroot de gewrichtsmobiliteit van de armen.
  • Schommel-apparaat (columpio): Werkt en versterkt de quadriceps, bilspieren en kuiten. Verhoogt de flexibiliteit en kracht in de benen.
  • Surf-apparaat (surf): Versterkt de buikspieren en verbetert de flexibiliteit en coördinatie van het lichaam.
  • Skate-apparaat (patín): Verhoogt de heup- en been flexibiliteit. Versterkt quadriceps, kuiten en bilspieren. Verbetert de hart- en longfunctie.
  • Taille-apparaat (cintura): Versterking van de buik- en lumbale spieren. Verbetert de flexibiliteit en behendigheid van de wervelkolom en heupen. 
  • Massage-apparaat (masaje): Werkt aan de heupen, onderste ledematen, rug en lumbale regio.
  • Trap-apparaat (pedal): Verstrekt de beenspieren via een stoel en pedalen als een fiets. 

Andere apparaten zijn o.a. (in het Spaans): panel de cifras; panel de anillas; paralela con huellas flotantes; rampa zig zag; escalera distintos niveles; rueda de manos; escalerilla de dedos; muelle de muñeca; ruede de brazos; pedal doble pies y manos.

Dus, de volgende keer als je in Spanje bent en je een aantal gymnastiek apparaten ziet staan, maak er dan eens gebruik van, daar zijn ze voor bedoeld natuurlijk. Je zult zien dat je het leuk gaat vinden, een (Spaans) praatje kunt maken met mede-gebruikers en je ook nog eens gezond blijft. Hieronder enkele voorbeelden van ‘parques de salud’ of ‘parques de mayores’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.