Search
menu
Search

Barcelona opent 134 klimaatschuilplaatsen om te schuilen voor de kou

Barcelona opent 134 klimaatschuilplaatsen om te schuilen voor de kou
Beeld: Ayuntamiento de Barcelona / web

Barcelona opent 134 klimaatschuilplaatsen om te schuilen voor de kou

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Barcelona heeft, net zoals in de warme zomer, deze koude winter 134 klimaatschuilplaatsen geopend. Tot nu toe was het nog niet erg koud in Barcelona en omgeving, maar vanaf deze week trekt een koudegolf over Spanje waarbij ook Barcelona met lagere temperaturen en misschien wel sneeuw te maken krijgt.

En omdat niet iedereen goed voorbereid is op deze kou of er wellicht huishoudens zijn die geen verwarming kunnen betalen en er ook genoeg personen op straat leven, heeft de gemeente Barcelona 134 ‘refugios climáticos’ geopend, een aantal dat lager is dan de 202 in de zomermaanden. Op DEZE plattegrond van Barcelona staan ze allemaal aangegeven.

Maar wat is een klimaatschuilplaats? Het gaat in Spanje bij een ‘refugio climático’ om een openbare ruimte waar inwoners van een stad kunnen schuilen als het buitengewoon warm of koud is. Het gaat daarbij dus vaak om gekoelde of verwarmde plaatsen of plaatsen met schaduw waar het aangenaam verblijven is, dit laatste dan in de zomermaanden.

Deze winter telt het netwerk 134 ruimtes in Barcelona: 64 buurtvoorzieningen, 39 bibliotheken, 20 sportcomplexen, 8 musea en 2 milieuvoorzieningen. Aan deze plaatsen moet de ‘Centro de Urgencias y Emergencias Sociales de Barcelona’ worden toegevoegd. Het doel is om een klimaatschuilplaats binnen 5 minuten loopafstand te hebben. Dat is op dit moment echter nog niet mogelijk, maar de gemeente werkt aan een uitbreiding van het netwerk. Er zijn ook plannen om het comfort en de kwaliteit van de diensten die deze ruimtes bieden te verbeteren, evenals verspreidings- en communicatieacties om dit netwerk bij het publiek bekend te maken.

Deze speciale klimaatschuilplaatsen bieden de inwoners een thermisch comfort en zijn goed bereikbaar om zo tijdelijk of gedurende langere tijd te vluchten voor buitengewoon hoge temperaturen. Ruimtes die in Spanje beschouwd worden als klimaatschuilplaatsen zijn onder andere zwembaden, sportzones, bibliotheken, atheneums, scholen, tuinen en parken, openbare centra, musea, sociale centra, markthallen en openbare gebouwen.

Weliswaar bestaat er een netwerk, officieel is er geen registratie van openbare klimaatschuilplaatsen. De stad Barcelona heeft in totaal ongeveer 202 klimaatschuilplaatsen gecreëerd, deze staan HIER gemeld. In de stad Bilbao zijn ongeveer 64 klimaatschuilplaatsen te vinden in binnenruimtes en 66 in buitenruimtes zoals HIER beschreven. Andere steden met klimaatschuilplaatsen zijn onder andere Madrid, Córdoba, Murcia, Zaragoza en Sevilla, allemaal plaatsen waar de temperaturen vaak flink kunnen stijgen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?