skip to Main Content

Greenpeace bezet kerncentrale in Valencia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – (Else Beekman) De directie van de kerncentrale Cofrentes in Valencia heeft dinsdagochtend de noodtoestand afgekondigd nadat leden van Greenpeace de centrale hadden bezet. De gehele dag heeft de centrale gewoon gewerkt en was de situatie volkomen veilig, maar door de noodtoestand af te kondigen konden diverse overheidsdiensten ingeschakeld worden om toezicht te houden op de toegangswegen naar de centrale. Ook was er voortdurend overleg met de Valenciaanse overheid.

De activisten waren dinsdagochtend vroeg het terrein opgekomen door gaten in de hekwerken te knippen. Eén van de beveiligingsambtenaren raakte licht gewond toen een groep van 14 actievoerders zich richting de koeltoren van het complex begaf.

De toren werd omsingeld door de Guardia Civil. Acht actievoerders waren via de buitenkant de toren opgeklommen en hadden daar hun tenten opgeslagen om zich tegen de regen te beschermen totdat hun eis ingewilligd is.

Rond 17.30 uur dinsdagmiddag werden de activisten door politieagenten verwijderd en werden er 15 actievoerders gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de kerncentrale kwamen de activisten met geweld het terrein op waardoor drie, en niet een, beveiligingsmedewerkers gewond raakten. Volgens Greenpeace is er totaal geen geweld gebruikt bij de actie en zeggen zij dat er niet 15 maar 16 activisten zijn gearresteerd. Nadat de actievoerders werden ontruimd werd tevens de alarmfase opgeheven.

De vergunning voor de kerncentrale loopt in maart dit jaar af en Greenpeace eist dat de centrale dan gesloten wordt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend