De oudste olijfboom van Spanje staat al 1.704 jaar in het Catalaanse Ulldecona

Pinterest
Beeld: Pinterest

De oudste olijfboom van Spanje staat al 1.704 jaar in het Catalaanse Ulldecona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Het achterland van de bekende Costa Dorada heeft de eer de oudste olijfboom van Spanje te hebben. In de plaats Ulldecona staat een olijfboom die 314 jaar na christus geplant werd en nu 1.704 jaar oud is. Dat hebben onderzoekers van de Universidad Politecnica de Madrid (UPM) bepaald.

De “Farga de Arion” is de oudste olijfboom van Spanje en zal dit jaar zijn 1.704e verjaardag vieren. De boom staat in de plaats Ulldecona, 116 km ten zuiden van de stad Tarragona en op de grens met de provincie Castellón in de deelstaat Comunidad Valenciana. De boom werd geplant in het jaar 314 na christus door keizer Constantijn (306-337 n.C) en is inmiddels niet alleen de oudste olijfboom van Spanje maar ook een van de oudste ter wereld.

Niet veel verder naar het zuiden, in de kleine plaats La Jana in Castellón, staat de “Farga del Pou del Mas” olijfboom van 1.185 jaar oud, geplant in het jaar 833 n.C gedurende het regeerschaap van Abderraman II (822 tot 852 n.C).

De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.

Een hele streek in Spanje, verdeelt over 27 dorpen in de Comunidad Valenciana, Catalonië en Aragon met de naam “Territorio del senia”, is het deel waar de meeste oude olijfbomen ter wereld te vinden zijn met een aantal van 4.789 bomen die allemaal minstens een diameter te hebben van 3,50 meter en honderden jaren oud zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.