skip to Main Content
De oudste olijfboom van Spanje staat al 1.704 jaar in het Catalaanse Ulldecona
Foto: ABC

De oudste olijfboom van Spanje staat al 1.704 jaar in het Catalaanse Ulldecona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Het achterland van de bekende Costa Dorada heeft de eer de oudste olijfboom van Spanje te hebben. In de plaats Ulldecona staat een olijfboom die 314 jaar na christus geplant werd en nu 1.704 jaar oud is. Dat hebben onderzoekers van de Universidad Politecnica de Madrid (UPM) bepaald.

De “Farga de Arion” is de oudste olijfboom van Spanje en zal dit jaar zijn 1.704e verjaardag vieren. De boom staat in de plaats Ulldecona, 116 km ten zuiden van de stad Tarragona en op de grens met de provincie Castellón in de deelstaat Comunidad Valenciana. De boom werd geplant in het jaar 314 na christus door keizer Constantijn (306-337 n.C) en is inmiddels niet alleen de oudste olijfboom van Spanje maar ook een van de oudste ter wereld.

Niet veel verder naar het zuiden, in de kleine plaats La Jana in Castellón, staat de “Farga del Pou del Mas” olijfboom van 1.185 jaar oud, geplant in het jaar 833 n.C gedurende het regeerschaap van Abderraman II (822 tot 852 n.C).

De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.

Een hele streek in Spanje, verdeelt over 27 dorpen in de Comunidad Valenciana, Catalonië en Aragon met de naam “Territorio del senia”, is het deel waar de meeste oude olijfbomen ter wereld te vinden zijn met een aantal van 4.789 bomen die allemaal minstens een diameter te hebben van 3,50 meter en honderden jaren oud zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Dag Remco
  Wij zijn in de buurt van Ulldecona en zijn op zoek geweest naar de oude oliefboom maar helaas niet gevonden,
  Zijn de coördinaten bekend of een adres?
  Bij voorbaat dank,
  Jeannette

 2. 1704 jaar ouwe olijfboom. Hoe bepaalt men zo precies deze ouderdom?? Jaarringen zijn mij bekend. Lijkt mij sterk dat met een holleboor er een stuk tot vanuit het midden heeft gehaald (?)

 3. Volgens ik heb oren vertellen zou in Salou ook een staan die over enige jaren ook 1000 j oud was staat op Jaime I kant haven aan de apotheek en mooi bij gesneden. Alle straten op 1 na hebben bomen staan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken