skip to Main Content
5.000 euro subsidie bij aanschaf van elektrische auto in Spanje
123rf

5.000 euro subsidie bij aanschaf van elektrische auto in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op dezelfde dag dat premier Pedro Sánchez aankondigde dat er algemene parlementsverkiezingen komen op 28 april was er ook een ministerraad waarbij men een plan heeft goedgekeurd om subsidies of financiële hulp te geven aan diegene die een elektrische auto, motor/scooter of vrachtwagen wil kopen.

De regering wil een financiële hulp geven van ongeveer 5.000 euro mits de aanbieder of fabrikant van de personenwagens een korting geeft van minstens 1.000 euro op de factuur. Deze nieuwe subsidieregeling heeft dus twee onderdelen, een van de overheid (5.000 euro) en een van de bedrijfstak (1.000 euro).

In het geval van een elektrische scooter/motor kan de koper 700 euro subsidie krijgen maar hoeft de fabrikant of aanbieder geen korting te geven op de factuur. In het geval van vrachtwagens kan een koper tot 15.000 euro aan subsidie ontvangen maar men spreekt hier over vrachtwagens die op LPG of aardgas rijden en niet elektrisch (daar is nog een gebrek aan).

Het plan heeft de naam Movilidad Eficientes y Sostenible (MOVES) gekregen waarbij de regering 45 miljoen euro ter beschikking heeft wat heel wat elektrische auto’s zijn.

Andere subsidies

Er zijn naast het nieuwe MOVES echter nog meer subsidies mogelijk zoals hier te lezen is.

Een daarvan is de Plan VEA (Vehículos de Energías Alternativas) waarvoor men 66,6 miljoen euro heeft uitgetrokken waarvan 50 miljoen voor de subsidies van 5.000 euro of meer, afhankelijk van de personenwagen en de rest van de miljoenen voor infrastructuur.

Bij het Plan Movalt (Movilidad Alternativa) gaat het om de stimulatie van aanschaf van zero-emissie voertuigen ofwel LPG, aardgas, elektrische en brandstofcellen (waterstof) voertuigen waarbij niet alleen particulieren maar ook zelfstandigen en bedrijven gebruik kunnen maken van subsidies tussen de 500 en 18.000 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. In het plan Movalt worden er ook brandstofcellen voertuigen genoemd die voor subsidie in aanmerking komen.
  Komen er ook tankstations waar je waterstof kan tanken?

  1. U stelt een vraag. Dan hoort er een vraagteken te staan en geen uitroeptekens. En in antwoord op uw vraag: onbekend, maar er zijn al aanbieders met een superlaag nachttarief. Een prima moment om op te laden dus.

 2. En die subsidies worden door de gewone burger betaald omdat de rijke zou kunnen pronken met een DURE elektrische die van staal tot recyclage bijna even veel vervuild .

 3. Hoorde je er twintig jaar geleden pas echt bij met een cabrio en een jacht in de haven, tegenwoordig zijn de elektrische auto en zonnepanelen op het dak de status symbolen.
  Mensen kopen deze producten voor een groot deel, omdat ze willen uitstralen dat ze klimaatbewuste voorlopers zijn.
  Dat blijkt o.a. uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
  Momenteel staat alles in het teken van C.O.2- uitstoot.
  Auto’ s koeien vlees eten overal hangt een prijskaartje aan
  Waarom vergeet iedereen een van de grootste vervuilers, het luchtverkeer ?
  Dat blijft buitenschot.
  De luchthavens moeten steeds meer vluchten kunnen verwerken, men wil goedkoop op stedentrip of vakantie .
  Een jaar geen vlees eten weegt niet op tegen een retourtje Barcelona.
  Maar ja de economie hè ?.
  We zijn wel een beetje scheef bezig.
  Maandenlang os er door belangenclubs achter de schermen van de openbaarheid onderhandeld over het klimaatakoord.
  Millieuclubs industrie autoverkopers en wat ministeries, ze stelden een dictaat op, dat even snel voor de feestdagen over de kerstheg werd gekieperd.
  Zij die tegen zijn, of een kritische noot kraakt, verdiend verkettering.
  Een ding is zeker de prijs die wij voor de mondialisering betalen, is veel hoger dan gedacht.

 4. Laat de Spaanse regering eerst eens beginnen met hoge boetes te geven aan boeren en tuinders die hun snoei-afval verbranden. In Nederland wordt het tuinafval gerecycled en krijgt het nog een nuttige bestemming o.a. als compost. Hele dorpen en dalen staan soms blauw van de rook en veel mensen, zoals astma en copd lijders lijden daar erg onder. Tevens brengt dat verbranden veel giftige stoffen in de atmosfeer. Ik vraag me af of Spanje zich niet aan Europese wetgeving omtrent het verbranden van landbouw en tuinafval hoeft te houden? Als dat niet meer gebeurt dan scheelt dat al heel veel vervuilde lucht en kan men vervolgens ook het nut van een electrische auto inzien. Ik heb er tijdens mijn verblijf hier niet één gezien!

  1. Moet je helemaal gelijk geven, overal zie je in de Spaanse binnenlanden dagelijks rookpluimen opstijgen met smog als gevolg, en dan het volk maar aanzetten tot elektrisch rijden, er kan geen grotere contradictie zijn.

  2. Inderdaad Plager Het staat hier en daar met regelmaat blauw van de rook, dat dit nog mag is onbegrijpelijk ben overigens blij dat ik zelf niet een zoeen gebied woon maar voor mensen die er wonen moet het vreselijk zijn en zeer ongezond!! Hopelijk komt er snel een verbod!!!!!

 5. Misschien begrijp ik het niet helemaal. Er is 45 miljoen beschikbaar en de subsidie is 5000 per auto. Dat betekent dat er maar voor 9000 autos subsidie is. En de redactie spreekt van heel wat elektrische autos . Is dit een grap, Remco? 9000 autos, dat is toch helemaal niks!

  1. Rob, subsidie voor 9000 auto’s is natuurlijk een wassen neus.
   Als jij schrijft dat er over 2 jaar een oplossing is voor laadpalen van grote spelers, hoe willen die dat in de steden dan gaan organiseren ?
   Weer jarenlang boor-hamers in de straten ?
   Weet jij daar iets van ?

   1. Ja, Piet en het heeft hier ook al op Spanjevandaag gestaan. De 2 grote jongens in Spanje, Endeasa en Iberdrola hebben bekend gemaakt 10 duizenden puntos de recarga te gaan installeren. Hoe ze dat doen? Geen idee, ik ben een leek op gebied van hakken bouwen breken etc.

  1. Dat is de huidige situatie . Over 2 jaar zou dit opgelost moeten zijn met de plannen die er nu liggen bij de grote spelers.

  2. Gewoon bij jezelf thuis laden, eventueel met de zonnepanelen van je dak. Die zijn nu ook interessant geworden. En op je werk kan je hem ook gewoon uit het stop contact laden. De meeste Spanjaarden rijden nog geen 100km per dag dus dat kan prima.
   Daarnaast komen er tien duizenden laad stations aan. Over 5 jaar kan je in Spanje op meer plekken laden dan in Nederland.

  3. Hoi René,
   Ik heb ook nog nooit één laadpaal gezien ergens in spanje
   ook niet langs de snelweg
   In Madrid misschien ???

   1. Ik woon in Madrid en daar heb ik ze ook nooit gezien (houden zo). Ik begrijp niet waarom een auto van 50.000 euro of meer subsidie moet krijgen, als je dat aan een auto uitgeeft heb je geen subsidie nodig. Bovendien is electrisch niet handig in Spanje, teveel hellingen en lange afstanden.

    1. Elektrische autos regenereren energie. Hellingen maken dus niet uit, dat is potentiële energie, die in de afdaling weer teruggewonnen wordt. En voor de lange afstanden komen er netwerken van supersnelladers en zelfs ultrasnelladers van ionity. In totaal, inclusief het netwerk van Tesla komen er zo 4 van deze netwerken. Geen probleem dus op dat vlak.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken