5.000 euro subsidie bij aanschaf van elektrische auto in Spanje

5.000 euro subsidie bij aanschaf van elektrische auto in Spanje
Beeld: 123rf

5.000 euro subsidie bij aanschaf van elektrische auto in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dezelfde dag dat premier Pedro Sánchez aankondigde dat er algemene parlementsverkiezingen komen op 28 april was er ook een ministerraad waarbij men een plan heeft goedgekeurd om subsidies of financiële hulp te geven aan diegene die een elektrische auto, motor/scooter of vrachtwagen wil kopen.

De regering wil een financiële hulp geven van ongeveer 5.000 euro mits de aanbieder of fabrikant van de personenwagens een korting geeft van minstens 1.000 euro op de factuur. Deze nieuwe subsidieregeling heeft dus twee onderdelen, een van de overheid (5.000 euro) en een van de bedrijfstak (1.000 euro).

In het geval van een elektrische scooter/motor kan de koper 700 euro subsidie krijgen maar hoeft de fabrikant of aanbieder geen korting te geven op de factuur. In het geval van vrachtwagens kan een koper tot 15.000 euro aan subsidie ontvangen maar men spreekt hier over vrachtwagens die op LPG of aardgas rijden en niet elektrisch (daar is nog een gebrek aan).

Het plan heeft de naam Movilidad Eficientes y Sostenible (MOVES) gekregen waarbij de regering 45 miljoen euro ter beschikking heeft wat heel wat elektrische auto’s zijn.

Andere subsidies

Er zijn naast het nieuwe MOVES echter nog meer subsidies mogelijk zoals hier te lezen is.

Een daarvan is de Plan VEA (Vehículos de Energías Alternativas) waarvoor men 66,6 miljoen euro heeft uitgetrokken waarvan 50 miljoen voor de subsidies van 5.000 euro of meer, afhankelijk van de personenwagen en de rest van de miljoenen voor infrastructuur.

Bij het Plan Movalt (Movilidad Alternativa) gaat het om de stimulatie van aanschaf van zero-emissie voertuigen ofwel LPG, aardgas, elektrische en brandstofcellen (waterstof) voertuigen waarbij niet alleen particulieren maar ook zelfstandigen en bedrijven gebruik kunnen maken van subsidies tussen de 500 en 18.000 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.