menu: rubrieken, zoeken & meer

Hooggerechtshof schorst avondklok vanaf 20 uur in Castilië en León

Hooggerechtshof schorst avondklok vanaf 20 uur in Castilië en León
Beeld: Freepik

Hooggerechtshof schorst avondklok vanaf 20 uur in Castilië en León

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LEÓN – Geheel tegen de wil en de huidige corona-maatregelen in die samengaan met de noodtoestand in Spanje, heeft de regionale overheid in Castilië en León weken geleden besloten de avondklok te vervroegen naar 20 uur. Officieel is dat dus volgens de huidige noodtoestand juridisch niet toegestaan en is de uiterste aanvangstijd 22 uur. De Spaanse regering stapte naar de rechter die nu beslist heeft dat het niet is toegestaan.

Sinds 25 oktober 2020 heeft Spanje tot 9 mei 2021 te maken met een noodtoestand waarin o.a. bepaald is dat regionale overheden een avondklok mogen instellen in de autonome regio’s, iets wat dan ook in heel Spanje is gebeurd. De avondklok tijden werden vastgesteld tussen 23.00 en 6.00 uur.

De regionale overheden mogen echter de avondklok vervroegen of verlaten met één uur (dus 22 of 24 uur) en later of eerder eindigen (dus 5 of 7 uur). De meeste autonome regio’s wijken af van de standaard 23 tot 6 uur regel die landelijk geldt.

Maar er werd recent nog gevraagd om een verdere versoepeling waarbij men in bijvoorbeeld Andalusië, Catalonië, Galicië en de Valencia regio wel wat zag in een vervroeging tot 20 uur. Dat gold ook voor de regio Castilië en León die heeft doorgezet en de avondklok heeft ingesteld tussen 20.00 en 6.00 uur.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid mocht dat niet en is dat in strijd met de regels tijdens de noodtoestand maar de regionale overheid in Castilië en León zette toch door omdat zij menen dat het wel juridisch mogelijk is. Maar de centrale overheid stapte naar het Hooggerechtshof die nu geoordeeld heeft dat de avondklok vanaf 20 uur niet is toegestaan.

Huidige avondklokken

Tussen 20.00 en 6.00 uur (maar dat moet dus veranderen)

Castilië en León

Tussen 22.00 en 7.00 uur:

Castilla-La Mancha

Tussen 22.00 en 6.00 uur:

Andalusië, Aragón, Extremadura, Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Murcia, Valencia regio, Catalonië, Balearen.

Tussen 23.00 en 6.00 uur:

Navarra, Madrid regio (vanaf donderdag 18 februari)  

Canarische Eilanden:

Tussen 22.00 en 6.00: El Hierro, La Palma, La Gomera

Tussen 22.00 en 6.00 uur: Tenerife, Fuerteventura

Tussen 22.00 en 6.00 uur: Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa