Search
menu
Search

Je kunt nog steeds stemmen op de Spaanse boom bij de Europese bomen verkiezing

Carrasca milenaria de Lecina / Arboleuropeo.es
Beeld: Carrasca milenaria de Lecina / Arboleuropeo.es

Je kunt nog steeds stemmen op de Spaanse boom bij de Europese bomen verkiezing

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al eerder over geschreven en we vinden het een leuke wedstrijd waarmee je iets dichter bij de natuur kunt komen, de Europese bomen verkiezing of de ‘Tree of the year’ verkiezing. Naast o.a. Nederland en België doet ook Spanje mee met een boom in Huesca (Aragón) die op dit moment op de nummer een positie staat … en dat moet zo blijven dus stem ook mee op de Spaanse boom!

Het gaat er om spannen, wordt de winnaar van de ‘Tree of the year’ 2021 verkiezing de Spaanse, Italiaanse of Russische boom. Op dit moment heeft de millennium steeneik van Lecina 37.908 stemmen waarmee de boom uit Huesca (Aragón) voorlopig op de eerste plaats staat.

Op de voorlopige tweede plaats staat de Italiaanse curinga plataan met 36.056 stemmen gevolgd door de Russische oude oosterse plataan met 35.526 stemmen op een derde plaats. De Nederlandse eeuwenoude Moeierboom heeft op dit moment 18.912 stemmen en de Belgische vierstemmige overlever van Ieper heeft 19.399 stemmen. De Nederlandse en Belgische bomen maken eigenlijk geen kans meer op de titel ‘tree of the year 2021’.

Tree of the year 2021

Tussen 1 en 28 februari 2021 kan iedereen online meestemmen met de verkiezing ‘Tree of the year’ wat een Europese bomen-verkiezing is waar 15 landen aan mee doen, naast Spanje dus ook Nederland en België. 

Tussen 22 en 28 februari is de stemming geheim om het extra spannend te maken. Op 17 maart zal dan de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.

Wil je ook meestemmen en de Spaanse kandidaat een kans geven om de boom van het jaar 2021 te worden, ga dan naar DEZE WEBSITE. Uiteraard heeft de redactie van SpanjeVandaag al op de Spaanse inzending gestemd.

Waarom de Spaanse boom kiezen?

Het speciale van de Spaanse winnaar is dat de steeneik te zien is in het wapen van de autonome regio Aragón (linksboven). De steeneik (encina) is daarnaast ook het symbool van de Sobrarbe regio in de provincie Huesca want de naam komt immers van ‘Sobre Arbol’ ofwel ‘boven de boom’.

Legende

Volgens de legende waren de Jacetanos vanuit San Juan de la Peña naar Aínsa gekomen om dit gebied te heroveren op de Saracenen. Toen de christenen de strijd aan het verliezen waren verscheen er een rood kruis op een eik en toen veranderde het lot van de strijd en veroverde men het dorp Aínsa, gelegen in de Sobrarbe regio.

De ‘Carrasca milenaria de Lecina’ zoals de boom heet in het Spaans is makkelijk te bezoeken want deze bevindt zich bij de ingang van het dorp Lecina (dat bij de gemeente Bárcabo hoort). De route om bij de boom te komen is met speciale borden aangegeven maar is slechts een korte wandeling vanaf de weg of parkeerplaats.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?