Search
menu
Search

Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada

Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada
Beeld: @mitmagob / twitter

Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Vorige week schreven we nog hoe 3 bemanningsleden en 2 honden moesten worden gered van een schip aan de kust van Granada . Nu komt het verhaal van dat schip, de Neeveen, langzaam boven water (niet als grap bedoeld). Een inkijk in de soms surrealistische wereld van de superrijken.

Het jachtschip de Neeveen heeft jarenlang de verbeelding geprikkeld van het nachtleven in Marbella. Aan boord organiseerde men glamoureuze feesten waarbij vaak Arabische sjeiks, rijke Europese en Amerikaanse zakenmannen en mensen uit de Marbellaanse high society samenkwamen. Dat gebeurde steevast op uitnodiging van de schatrijke familie Ashmawi, eigenaars van het jachtschip de Neeveen. Volgens sommige bronnen gaat het om een van de meest luxueuze jachtschepen van Spanje.

Het schip is 27,43 meter en 6,3 meter breed. Het is al 35 jaar in gebruik. Vorige week woensdag kwam echter een einde aan die roemrijke reputatie, toen de Neeveen rond 13.25 uur ’s middags vast kwam te zitten bij het strand van Chucha in de provincie Granada. De drie passagiers werden door de brandweer via een ladder het strand op gedragen.

Een week later ligt het schip nog steeds vast, wachtend op een plan om het weer drijvende te maken. Van de eigenaars uit blijft het stil. Een paar uur na het ongeluk was van de drie drenkelingen al geen spoor meer te bekennen. 

De familie Ashmawi vergaarde haar fortuin onder meer via de import van Rolls Royce wagens naar Saudi Arabië. Toen vorig jaar in september Ahmed Asmawi stierf, kwam de boot te koop te staan. Volgens de verkopers werd “de boot al 10 jaar niet meer gebruikt om te varen en was hij daarvoor ook niet in goede staat”. Voor de Neeveen werd 300.000 euro gevraagd, uiteindelijk ging hij de deur uit voor “slechts” 200.000 euro.

En zo geschiedde. Vorige week op 8 februari vertrok de nieuwe eigenaar, een fransman van 72 jaar met de Neeveen op een tocht die op de klippen eindigde. De geplande reis was 225 kilometer lang maar eindigde halverwege fataal. Een defect in de motor bracht de boot in de problemen, terwijl volgens goede bronnen een ervaren kapitein gewoon zijn anker zou hebben uitgegooid, wat de Fransman dus niet deed.

De borg van het schip zou in de tienduizenden euro’s oplopen, maar van de eigenaars is dus zoals gezegd voorlopig geen spoor. De maritieme diensten zijn alvast begonnen met het weghalen van de vervuilende onderdelen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?