Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada

Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada
Beeld: @mitmagob / twitter

Het verhaal van het luxeschip ‘Neeveen’ dat vastliep op het strand van Granada

GRANADA – Vorige week schreven we nog hoe 3 bemanningsleden en 2 honden moesten worden gered van een schip aan de kust van Granada . Nu komt het verhaal van dat schip, de Neeveen, langzaam boven water (niet als grap bedoeld). Een inkijk in de soms surrealistische wereld van de superrijken.

Het jachtschip de Neeveen heeft jarenlang de verbeelding geprikkeld van het nachtleven in Marbella. Aan boord organiseerde men glamoureuze feesten waarbij vaak Arabische sjeiks, rijke Europese en Amerikaanse zakenmannen en mensen uit de Marbellaanse high society samenkwamen. Dat gebeurde steevast op uitnodiging van de schatrijke familie Ashmawi, eigenaars van het jachtschip de Neeveen. Volgens sommige bronnen gaat het om een van de meest luxueuze jachtschepen van Spanje.

Het schip is 27,43 meter en 6,3 meter breed. Het is al 35 jaar in gebruik. Vorige week woensdag kwam echter een einde aan die roemrijke reputatie, toen de Neeveen rond 13.25 uur ’s middags vast kwam te zitten bij het strand van Chucha in de provincie Granada. De drie passagiers werden door de brandweer via een ladder het strand op gedragen.

Een week later ligt het schip nog steeds vast, wachtend op een plan om het weer drijvende te maken. Van de eigenaars uit blijft het stil. Een paar uur na het ongeluk was van de drie drenkelingen al geen spoor meer te bekennen. 

De familie Ashmawi vergaarde haar fortuin onder meer via de import van Rolls Royce wagens naar Saudi Arabië. Toen vorig jaar in september Ahmed Asmawi stierf, kwam de boot te koop te staan. Volgens de verkopers werd “de boot al 10 jaar niet meer gebruikt om te varen en was hij daarvoor ook niet in goede staat”. Voor de Neeveen werd 300.000 euro gevraagd, uiteindelijk ging hij de deur uit voor “slechts” 200.000 euro.

En zo geschiedde. Vorige week op 8 februari vertrok de nieuwe eigenaar, een fransman van 72 jaar met de Neeveen op een tocht die op de klippen eindigde. De geplande reis was 225 kilometer lang maar eindigde halverwege fataal. Een defect in de motor bracht de boot in de problemen, terwijl volgens goede bronnen een ervaren kapitein gewoon zijn anker zou hebben uitgegooid, wat de Fransman dus niet deed.

De borg van het schip zou in de tienduizenden euro’s oplopen, maar van de eigenaars is dus zoals gezegd voorlopig geen spoor. De maritieme diensten zijn alvast begonnen met het weghalen van de vervuilende onderdelen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.