De beste straatmuzikant ter wereld is Valenciaans en woont in Nederland

De beste straatmuzikant ter wereld is Valenciaans en woont in Nederland
Beeld: Borja Catanesi / facebook

De beste straatmuzikant ter wereld is Valenciaans en woont in Nederland

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Borja Catanesi is een 28-jarige man in zijn levensonderhoud voorziet door gitaar te spelen op straat. Hij is een straatmuzikant die nu in Nederland leeft, maar dankzij de muziek naar veel verschillende landen heeft kunnen reizen. Zo kwam hij onder andere al in Bahrein, Korea, India, Japan en Nieuw-Zeeland. ‘De straatmuzikant doet het niet voor het geld, het is een manier van leven’, aldus de Valenciaan. 

Hij heeft al twee keer de prijs voor beste straatmuzikant ter wereld gewonnen. Dit gebeurde in 2000 in Rome en in 2015 in Nieuw-Zeeland. Daarnaast won hij ook andere competities voor straatmuzikanten, zoals een eerste prijs in de Verenigde Staten in 2018 en een derde prijs in Korea in 2022. 

Het begon allemaal toen Borja gezellig met zijn vrienden op straat ging spelen voor de lol, maar beetje bij beetje raakte hij steeds meer verslaafd. Het is de goede reactie van het publiek voor degene die speelt die maakt dat je elke keer graag weer terugkomt. 

Volgens Borja heeft het spelen op straat iets magisch om de mensen met muziek te verbinden. “Het contact is gemakkelijker en je kunt de muziek naar iedereen brengen”. Het doel van Catanesi is dan ook om iedereen gelukkig te maken door zijn performance. “Ik probeer te spelen met het publiek door te dansen en te spreken. Ik speel niet alleen maar een liedje” legt hij uit. 

De gitarist bevestigt dat hij van dit beroep kan leven, hoewel hij daar wel bij noemt dat de muziek op straat in Spanje minder gewaardeerd wordt dan in andere landen die hij heeft kunnen bezoeken. Hij vertelt dat het belangrijkste is om te weten “hoe je moet bewegen” en dat je goed op de hoogte moet zijn van de reguleringen van de straten waar je speelt. 

Ook sociale media helpen hem om zijn populariteit uit te breiden. Sommige van zijn video’s gingen viraal op TikTok en Instagram waar hij honderdduizenden volgers heeft. Zijn plannen zijn slechts voor de nabije toekomst. Hij bereidt zich voor om door verschillende landen te reizen en op festivals te spelen in de zomer.

Ga naar de inhoud