skip to Main Content
Grote bosbrand Costa Brava verwoest minstens 500 hectare natuur

Grote bosbrand Costa Brava verwoest minstens 500 hectare natuur

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bosbrand1GIRONA – Zondag heeft een bosbrand, die op het moment van schrijven nog niet onder controle was, minstens 500 hectare bos in de as gelegd in het Catalaanse Baix Empordà, nabij de Costa Brava. Hierbij zijn de gemeentes Vall-llobrega, Calonge en Palamós getroffen. Vanwege de door de wind aangewoekerde brand moesten 400 inwoners geëvacueerd worden.

LET OP: Dit is nieuws over de bosbrand in maart 2014.

Zo rond het middaguur op zondag 16 maart werd een melding gedaan van een brand in de gemeente Vall-llobrega. Mede vanwege de Tramuntana wind werd een klein brandje snel groot en uiteindelijk werd op zondagavond al meer dan 500 hectare bos en natuur verwoest door de vlammenzee.

Bij de brandbestrijding werd meteen gebruik gemaakt van groot materieel zoals vier blusvliegtuigen en helikopters en 62 brandweereenheden. De bedeling was om de brand zo snel mogelijk meester te zijn vanwege het gevaar dat de grote droogte en de harde wind de vlammenzee alleen maar zou helpen om zich te verspreiden.

Vanwege de brand moesten in diverse woonwijken inwoners geëvacueerd worden, zoals in de wijk Mas Falquet langs de C-31 richting Palamós.  Ook in diverse woonwijken in Calonge moesten mensen uit voorzorg snel hun huizen verlaten. Bijna alle evacuees zijn overgebracht naar het sportpaleis in Palamós waar de meeste van hen de nacht zullen moeten doorbrengen totdat de brandweer het vuur onder controle heeft.

Voor zover de brandweer heeft constateren is het vuur ontstaan in een stuuk bos ten zuiden van Sant Mateu, dichtbij het natuurgebied Mas Cabrer del Massis de les Gavarres. Volgens de technici van de brandweer is de oorzaak een slecht uitgemaakte brandstapel van takken en bladeren. Door toedoen van de Tramuntana wind en de droogte kon van daaruit het vuur snel om zich heen slaan.

Op het moment van schrijven (zondagavond 16 maart 21.15 uur) was de brand nog niet onder controle. Deze brand bij de Costa Brava is de eerste grote bosbrand van dit jaar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken